Razboiul China-Google amplifica problemele americano-chineze

Joi, 25 Martie 2010, ora 06:35
2557 citiri
Razboiul China-Google amplifica problemele americano-chineze
Foto: Daylife

La doua zile dupa ce si-a inchis portalul chinez, din cauza cenzurii, Google a anuntat ca va renunta treptat si la serviciile de filtrare a cautarilor pentru alte companii online din China, ducand mai departe disputele dintre tara asiatica si gigantul IT.

Razboiul a inceput dupa ce Google a acuzat China de atacuri cibernetice si cenzura excesiva la adresa site-urilor sale si se adauga mai multor probleme comerciale, financiare si politice aparute, in acest an, intre SUA si China.

Miercuri, serviciile Google au functionat prost, guvernul chinez incercand, la randul sau, sa blocheze accesul la site-urile sale. Desi Google este cel mai folosit motor de cautare la nivel mondial, in China detine doar 30 la suta din piata, rivalul sau local, Baidu, detinand 60 la suta.

Oficialii Google au declarat ca nu vor oferi acces la cautarile cenzurate, insa va respecta contractele pe care le are deja. "Avem peste o duzina de intelegeri cu partenerii din China, pe care avem obligatia sa le respectam. In timp, nu vom mai oferi acces la cautarile cenzurate din China", a spus un purtator de cuvant din Hong Kong. In prezent, utilizatorii chinezi sunt redirectionati pe site-ul din Hong Kong.

Goole a fost deja sters de pe popularul portal tom.com, detinut de Li Ka-shing, un miliardar din Hong Kong ce are legaturi cu Beijingul. De asemenea, utilizatorii chinezi au dificultati in accesarea nu numai a site-ul chinez al Google, ci si a site-ului international, Google.com, dar si Google.co.uk sau Google.ca.

"Google.com.hk nu este blocat inca, desi, daca introduci termeni cenzurati, cautarea nu este optima", au spus reprezentantii companiei americane, citata de Reuters.

Google, o unealta politica?

Dupa ce gigantul IT si-a anuntat retragerea de pe piata chineza, 100 de activisti s-au adunat la sediul din Beijing al companiei, lasand mesaje de genul "Traiasca libertatea!" sau "Google pentru totdeauna".

"Sprijinim aceasta mutare a Google. Compania a pus libertatea de expresie inaintea afacerilor si speram ca acest lucru va incuraja mai multi oameni sa fie atenti la respectarea drepturilor omului in China", a spus activisul Teng Biao.

Actiunile Google au maniat guvernul chinez, ziarul oficial al Partidului Comunist acuzand compania de colaborare cu spionii americani. "Cooperarea sa cu securitatea si serviciile de informatii ale SUA sunt binecunoscute. Acest lucru ne face sa ne punem intrebari. Poate aceasta reprezinta inceputul razboiului pe Internet al SUA, pentru care au depus eforturi in ultimii ani", se arata in People's Daily.

De asemenea, publicatia China Dailyacuza Google ca se lasa folosita de autoritatile americane. "Este resonabil ca guvernul chinez sa cenzureze pornografia, separatistii anti-chinezi si informatiile subversive. Nici guvernul american nu permite cetatenilor sai accesarea site-urilor anti-SUA sau ale Al-Qaida sau ale extremistilor musulmani", scrie publicatia chineza.

Afacerile continua, in ciuda retragerii

Potrivit analistilor, Google pare sa fi ales principiile morale in dauna profiturilor, in monentul in care a decis retragerea din China. Totusi, motorul de cautare ramane activ pe cea mai mare piata din lume, redirectionand utilizatorii spre site-ul din Hong Kong si pastrandu-si angajatii.

Acest lucru inseamna ca nu va porni de la zero, daca autoritatile chineze inceteaza cenzura.

Cu toate acestea, Google ar putea avea de asteptat mult si bine pana cand Beijingul se va razgandi, iar, intre timp, isi va pierde locul pe aceasta piata imensa. Chiar daca autoritatile nu vor bloca total accesul la site-urile sale, utilizatorii se vor plictisi, in cele din urma, de functionarea proasta a motorului de cautare, iar compania nu va putea sa-si pastreze cota de 30%.

In plus, si-ar putea pierde si angajatii. Tinerii ingineri care lucreaza la sediul din China si-ar putea cauta un job in alta parte, daca o sa considere ca Google nu mai are un viitor in tara lor.

Pe de alta parte, daca nu ar fi plecat, Google si-ar fi pierdut credibilitatea la nivel mondial, iar Chinabreprezinta doar 1 - 2 la suta din veniturile sale anuale.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#retragere Google China, #cenzura Google China, #razboi Google China , #China