Google are o sora mai mica, in China

Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 11:31
1953 citiri
Google are o sora mai mica, in China
foto: Goojje.com

Motorul de cautare Google a aflat, peste noapte, ca are o sora mai mica, in China, care il roaga sa nu se retraga de pe piata chineza, in ciuda scandalului legat de cenzura si spionajul electronic.

Goojje, sora mai mica a celui mai mare motor de cautare din lume, se adauga unei liste impresionante de produse occidentale copiate de China, desi scopul declarat al noului website chinez este sa-i tina companie fratelui Google si sa aduca pacea si armonia pe Internet, informeaza Shanghaiist.com.

Numele noului motor de cautare este un joc de cuvinte. Silaba finala "jje" seamana cu un cuvant chinez ce inseamna "sora", in timp ce silaba finala din Google, "gle", seamna cu echivalentul chinez pentru "frate".

Cu alte cuvinte, Goojje se vrea sora mai mica a gigantului Google, cu care nu poate si nici nu doreste sa concureze, potrivit unei declaratii oficiale a creatorului sau, o eleva de liceu din orasul chinez Guangdong.

Site-ul a fost lansat pe 14 ianuarie, la numai doua zile dupa ce Google anuntase s-ar putea retrage din China, din cauza cenzurii regimului comunist dar si a recentelor atacuri informatice asupra retelei sale, venite de pe teritoriul Chinei.

"Sora a fost foarte fericita cand fratele a renuntat la gandul de a pleca", scrie creatoarea Goojje pe pagina principala noului motor de cautare. Tanara recunoaste insa ca are nevoie de ajutor, deoarece "echipa, formata dintr-o persoana, nu face fata singura".

Departe de a putea concura cu Google sau cu motorul de cautare chinez Baidu, Goojje este considerat de specialisti, pentru moment, doar o opera de arta elaborata.

#Google copie China, #Goojje copie Google, #Google cenzura China , #China