Presa internationala: Google, acuzat de spionaj in China

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 11:13
1504 citiri
Presa internationala: Google, acuzat de spionaj in China

O publicatie apartinand Partidului Comunist Chinez a acuzat Google de colaborare cu spioni ai Statelor Unite si a explicat retragerea companiei din China din cauza cenzurii justifica eforturile chineze de a incuraja tehnologia locala.

Cel mai recent act al scandalului dintre oficialii chinezi si Google a aparut in editia internationala a People Daily, princiala publicatie a Partidului Comunist chinez, informeaza Reuters.

Google a inchis luni biroul sau din China si site-ul Google in limba chineza, incepand sa reorienteze cautarile catre site-ul din Hong Kong, la peste doua luni de la momentul in care a declarat ca nu mai accepta sa cenzureze cautarile, in conformitate cu solicitarile guvernului chinez care este hotarat sa mentina un control strict asupra utilizarii internetului.

Ministrul Afacerilor Externe chinez a declarat marti ca priveste inchiderea Google ca un "act individual" al unei singure companii si a explicat mai departe ca tara sa ramane deschisa companiilor straine.

Insa raspnsul Beijingului la plangerea Google legata de cenzura a declansat, de asemenea, reactii nationaliste conform carora Google si administratia de la Washington folosesc aceasta disputa asupra controlului internetului pentru a pune la indoiala autoritatea partidului in China.

"Pentru poporul chinez Google nu este bun si chiar daca se conformeaza complet valorilor noastre, tot nu este bun" se arata intr-un comentariu, pe prima pagina a ziarului citat.

"De fapt, Google nu este o inocenta in privinta valorilor. Coperarea si legatura stransa cu serviciile de informatii americane este bine stiuta", se arata in ziar.

"Insa toate acestea ridica semne de intrebare. Daca ne gandim la marele efort al Statelor Unite, in perioada recenta, de a se angaja intr-un razboi online, poate ca in prezent asistam la fazele preliminarii ale unei batalii".

Editia internationala a ziarului are o circulatie mai restransa decat cea chineza si adesea face comentarii mai agresive decat editia de baza.

Comentariul arata ca actiunile Google ar trebui sa- determine pe oficialii chinezi sa se orienteze mai puternic pe dezvoltarea unei tehnologii proprii.

Desi comentariile dure ar putea sa nu reflecte politica oficiala, reflecta totusi furia Chinei orientata catre Statele Unite dupa ce au avut loc tensiuni recente legate de vanzari de arme americane catre Taiwan, intalnirea presedintelui american cu Dalai Lama, solicitarile Washingtonului catre Beijing pentru o devalorizare a yuanului si nu in ultimul rand, lunga serie de mici conflicte comerciale.

Google "a tratat situatia complet gresit, netinand cont de faptul ca oamenii in China sunt complet refractari la presiuni si amenintari externe", se mai arata in comentariul citat.

U.S. Department a declarat marti ca decizia Google de a inchide google.cn a fost o decizie de afaceri, luata de catre companie si nu a implicat nicicum guvernul american.

#conflict China SUA, #conflict Google China, #tensiuni Asia, #efecte recesiune globala , #China