Cine a fost Elena Caragiani-Stoenescu, românca celebrată de Google pe 13 mai

Vineri, 13 Mai 2022, ora 12:28
4589 citiri
Cine a fost Elena Caragiani-Stoenescu, românca celebrată de Google pe 13 mai
Elena Caragiani-Stoenescu este prima femeie aviator din România FOTO Captură

Google și-a modificat logoul pentru a o celebra pe Elena Caragiani-Stoenescu, reporter, corespondent de război şi prima femeie aviator din România.

Doodle-ul Google marchează 135 de ani de la naşterea Elena Caragiani-Stoenescu şi este ilustrat de artistul român Dariana Ilie, din Cluj-Napoca, conform Pagina de Media.

Caragiani-Stoenescu s-a născut pe 13 mai 1887, la Tecuci. La vârsta de 25 de ani aceasta a zburat pentru prima oară cu avionul, pilotat de fostul ei instructor de hipism. În acelaşi an, s-a înscris în Liga Aviatică, o şcoală de pilotaj din România.

Conform sursei citate, Elena Caragiani-Stoenescu era singura femeie care urma cursuri de pilotaj. Ministerul Educaţiei şi Apărarea Civilă i-au respins licenţa de pilot civil, în ciuda faptului că a absolvit cursurile.

Şi-a urmat pasiunea pentru zbor şi s-a înscris la Şcoala de Aviaţie Civilă din Franţa. La vârsta de 27 de ani a primit licenţa de pilot, aceasta fiind a 12-a licenţă internaţională de zbor acordată unei femei în istorie. A devenit astfel prima femeie din România care deţinea o licenţă de zbor.

Ţara noastră nu i-a permis să participe la evenimente aeronautice, astfel că Elena Caragiani-Stoenescu a devenit reporter la un cotidian francez, zburând pe distanţe lungi către zona Caraibelor şi America de Sud. De asemenea, ea a fost şi corespondent de război pentru un trust de presă din Mexic.

După ce România a intrat în primul război mondial, ea a vrut să participe ca pilot, dar a fost din nou refuzată. Caragiani-Stoenescu a muncit ca asistent medical în Crucea Roşie Română pe durata războiului.

După război şi-a deschis o clinică medicală în Tecuci şi a continuat să activeze ca jurnalist, specializată în evenimente aeronautice.

Astăzi, un liceu din Tecuci poartă numele Elenei Caragiani-Stoenescu, iar activitatea ei este studiată la cursurile de aeronautică din România.

#Google, #doodle google, #logo Google , #stiri Google