Cine a fost Elena Caragiani-Stoenescu, românca celebrată de Google pe 13 mai

Vineri, 13 Mai 2022, ora 12:28
4959 citiri
Cine a fost Elena Caragiani-Stoenescu, românca celebrată de Google pe 13 mai
Elena Caragiani-Stoenescu este prima femeie aviator din România FOTO Captură

Google și-a modificat logoul pentru a o celebra pe Elena Caragiani-Stoenescu, reporter, corespondent de război şi prima femeie aviator din România.

Doodle-ul Google marchează 135 de ani de la naşterea Elena Caragiani-Stoenescu şi este ilustrat de artistul român Dariana Ilie, din Cluj-Napoca, conform Pagina de Media.

Caragiani-Stoenescu s-a născut pe 13 mai 1887, la Tecuci. La vârsta de 25 de ani aceasta a zburat pentru prima oară cu avionul, pilotat de fostul ei instructor de hipism. În acelaşi an, s-a înscris în Liga Aviatică, o şcoală de pilotaj din România.

Conform sursei citate, Elena Caragiani-Stoenescu era singura femeie care urma cursuri de pilotaj. Ministerul Educaţiei şi Apărarea Civilă i-au respins licenţa de pilot civil, în ciuda faptului că a absolvit cursurile.

Şi-a urmat pasiunea pentru zbor şi s-a înscris la Şcoala de Aviaţie Civilă din Franţa. La vârsta de 27 de ani a primit licenţa de pilot, aceasta fiind a 12-a licenţă internaţională de zbor acordată unei femei în istorie. A devenit astfel prima femeie din România care deţinea o licenţă de zbor.

Ţara noastră nu i-a permis să participe la evenimente aeronautice, astfel că Elena Caragiani-Stoenescu a devenit reporter la un cotidian francez, zburând pe distanţe lungi către zona Caraibelor şi America de Sud. De asemenea, ea a fost şi corespondent de război pentru un trust de presă din Mexic.

După ce România a intrat în primul război mondial, ea a vrut să participe ca pilot, dar a fost din nou refuzată. Caragiani-Stoenescu a muncit ca asistent medical în Crucea Roşie Română pe durata războiului.

După război şi-a deschis o clinică medicală în Tecuci şi a continuat să activeze ca jurnalist, specializată în evenimente aeronautice.

Astăzi, un liceu din Tecuci poartă numele Elenei Caragiani-Stoenescu, iar activitatea ei este studiată la cursurile de aeronautică din România.

Google dezvăluie patru funcții noi pentru dispozitivele Samsung
Google dezvăluie patru funcții noi pentru dispozitivele Samsung
Cu ocazia marelui eveniment Unpacked al Samsung de astăzi, Google a anunțat patru noi funcții la care a lucrat împreună cu Samsung, care vor fi disponibile pentru dispozitivele companiei...
Google face mai ușor transferul de date și fotografii de pe Android pe iPhone. Cum puteți accesa funcția
Google face mai ușor transferul de date și fotografii de pe Android pe iPhone. Cum puteți accesa funcția
Apple și Google, rivali în piața de dispozitive mobile, își unesc din nou forțele pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor care doresc să își transfere datele între cele două...
#Google, #doodle google, #logo Google , #stiri Google
  1. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  2. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  3. Aplicația WhatsApp nu va mai funcționa pentru anumiți utilizatori. Află care sunt modelele de telefoane care vor avea probleme
  4. Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
  5. Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
  6. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  7. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  8. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  9. Platforma X a lui Elon Musk înșală utilizatorii și încalcă regulile pentru conținutul online, acuză Uniunea Europeană
  10. Funcția pe care toți utilizatorii o așteptau de la căștile Samsung. Cum funcționează Voice Control