Facebook are nevoie de propriul browser, pentru a cuceri Internetul

Luni, 16 Aprilie 2012, ora 14:31
3032 citiri
Facebook are nevoie de propriul browser, pentru a cuceri Internetul

Google Chrome are sanse foarte mari ca, in cel mult 12 luni, sa devina cel mai popular browser de Internet la nivel mondial, urmand sa detroneze Internet Explorer din pozitia pe care acesta a ocupat-o mai mult de o decada.

Incepand cu partea a doua a anului 2009, Google Chrome a inregistrat un ritm de crestere egal cu cel in care IE a pierdut teren, iar acesta este doar unul din motivele reale de ingrijorare pentru cei de la Facebook, scrie cnet.com.

In iulie 2008, IE controla 68,5% din piata, potrivit Statcounter, in timp ce Chrome nici nu exista pe piata. Acum, browserul Microsoft a pierdut 34,8% din cota de piata, in timp ce Chrome controleaza azi 30,9% din totalul utilizarii de browsere.

Chrome a crescut cu un punct procentual in ultimele cateva luni, in timp ce IE a scazut cam cu acelasi procent, context in care totul este doar o chestiune de timp pana cand Google va domina piata browserelor.

De ce ar fi interesat Facebook, o companie care controleaza cea mai mare retea de socializare, de evolutiile de pe piata browserelor de Internet? Ei bine, raspunsul se gaseste in planurile ambitioase ale Google de a realiza Google + , asa numita "maduva sociala" a companiei.

Nu este niciun secret ca Google si Facebook se afla in razboi, iar Google si-ar dori sa ii taie avantul retelei Facebook. In joc se afla, nici mai mult, nici mai putin, decat controlul asupra Internetului, adica profituri ce pot urca la miliarde de dolari.

Desi a ajuns la 170 de milioane de utilizatori, Google +, ca un produs de sine statator, nu a reusit sa aiba nicio influenta vizibila in evolutia pe piata a Facebook in ultima perioada.

Google + a fost creat pentru a unifica toate produsele Google. Google isi doreste sa devina un fel de Voltron - fiecare piesa in sine (Gmail, Chrome, Android, Google Search, etc) este puternica pe cont propriu, dar combinate sunt de neoprit.

Acesta este motivul pentru care Google a lansat "Search + Your World", pas care face inevitabil integrarea Google + in Chrome.

Intr-o singura actualizare, Google ar putea transforma Chrome in propria versiune a

Rockmelt - adica ar fi un browser social care pune Google + in fata utilizatorilor de Internet, inainte ca acestia sa apuce sa tasteze "Facebook.com" in bara de adrese.

Nu credeti ca Google va reusi? A inceput deja sa lanseze extensii care integreaza Google + in Chrome, extensii care se vor dovedi doar niste precursori ai viitoarei integrari in Chrome.

Facebook poate fi regele Internetului in acest moment, dar browserul este in continuare portalul prin care trec cei mai multi utilizatori pentru a accesa Internetul. Facebook nu poate permite lui Google sa controleze modul in care 30,9% din utilizatori acceseaza site-ul sau web, mai ales cand aliatul (si investitorul) Microsoft - care detine IE - continua sa se clatine in razboaiele browserelor.

Facebook ar putea sa contracareze aceste actiuni prin integrarea sa in IE, dar aceasta nu ar putea fi miscarea decisiva prin care Facebook sa puna Google in defensiva. Singurul mod prin care Facebook poate darama Google ar fi sa isi creeze propriul browser si sa isi foloseasca influenta pentru a-l promova.

Urmatoarea batalie in razboiul pentru dominatie asupra Internetului va avea loc la nivelul browserelor. Singura intrebare este daca Facebook se va inscrie in lupta, inainte sa fie prea tarziu.

#google plus, #Facebook browser, #Internet Explorer , #Facebook
Comentarii