Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Marea Britanie pregateste "taxa Google": Marele zid de care s-ar putea lovi guvernul de la Londra

Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 11:40
4735 citiri
Marea Britanie pregateste "taxa Google": Marele zid de care s-ar putea lovi guvernul de la Londra

Guvernul britanic a anuntat ca va introduce o taxa de 25% din profiturile obtinute de companii in aceasta tara, dar care sunt inregistrate oficial in alt stat. Expertii avertizeaza insa ca aceasta masura ar putea incalca tratatele fiscale internationale.

Supranumita "taxa Google", ea vizeaza giganti IT, dar si alte multinationale, cum ar fi Starbucks.

Wall Street Journal avertizeaza ca din cauza unor tratate in vigoare - multe dintre ele fiind bilaterale si negociate in mod individual de-a lungul anilor - aceste companii sunt capabile sa isi mute profiturile in offshore, unde platesc biruri mult mai mici, evitand taxarea in tari precum Marea Britanie, unde ar fi achitat sume uriase.

Oficialii Google si Facebook, companii vizate de aceasta taxa, au refuzat sa comenteze pe aceasta tema.

Tratatele, un zid pentru aceasta taxa

Multe dintre acorduri au fost semnate inainte de aparitia comertului online, iar acum ele stau in calea taxei anuntate de Marea Britanie, care ar trebui sa aiba o valoare de 25% din profiturile obtinute in aceasta tara, dar care au fost declarate in alt stat.

Tratatele arata ca existenta unor depozite si a unor puncte de vanzare - esentiale pentru orice afacere, in special pentru cele care se ocupa cu comertul online - nu inseamna neaparat ca o companie isi are sediul in tara unde are aceste active, deci nu poata fi taxata ca atare.

Guvernul britanic va incepe consultarile referitoare la "taxa Google" in aceasta luna, iar ea ar putea intra in vigoare de la 1 aprilie 2015.

Astfel, autoritatile vor taxa cu 25% acele profituri pe care Guvernul le identifica drept mutate in mod neadecvat intr-o alta tara, cu regim de taxare inferior Marii Britanii.

Ce spun expertii

Expertii avertizeaza insa ca va fi greu de dovedit ca aceste companii abuzeaza de sistem, avand in vedere tratatele in vigoare. "Gigantii IT nu sunt prosti. Mi-e greu sa cred ca vor avea o structura care sa fie definita ca fiind abuziva", a spus avocatul Heather Self.

Pe de alta parte, avocatul Chris Morgan aminteste ca societatile sunt obligate sa plateasca taxe pe profitul obtinut in Regat doar daca ele au sediul permanent in aceasta tara.

Insa un depozit nu e acelasi lucru cu un sediu permanent, aminteste acesta.

In consecinta, pentru a putea aplica "taxa Google", ar trebui schimbate toate tratatele bilaterale, arata sursa citata.

John Christensen, directorul executiv al Tax Justice Network, sustine ca e o masura populista, avand in vedere ca britanicii nu sunt multumiti de taxele platite de corporatii, subliniind faptul ca Guvernul nu va reusi in acest mod sa obtina prea multi bani.

Veniturile Google

Compania Google a platit doar 11,6 milioane de lire sterline impozit catre Marea Britanie in 2012, la venituri de 506 milioane de lire si profit de 36,8 milioane de lire.

Ce impozit a platit Google in Marea Britanie la venituri de 506 milioane de lire

Google a fost criticat pentru ca a desemnat Irlanda si nu Marea Britanie ca baza oficiala pentru vanzari in Europa, pentru a beneficia de nivelul mai scazut al taxelor impuse pentru companii de catre aceasta tara.

In 2011, Google a platit 6,1 milioane de lire, dar a avut pierderi de 24,1 milioane de lire si venituri de 395 milioane de lire.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Marea Britanie taxa Google, #probleme taxa Google, #taxa Google, #taxa companii Marea Britanii , #Facebook