Ziare.com

Marea Britanie pregateste "taxa Google": Marele zid de care s-ar putea lovi guvernul de la Londra

de Constantin Pescaru
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 11:40

   

Marea Britanie pregateste "taxa Google": Marele zid de care s-ar putea lovi guvernul de la Londra
Guvernul britanic a anuntat ca va introduce o taxa de 25% din profiturile obtinute de companii in aceasta tara, dar care sunt inregistrate oficial in alt stat. Expertii avertizeaza insa ca aceasta masura ar putea incalca tratatele fiscale internationale.

Supranumita "taxa Google", ea vizeaza giganti IT, dar si alte multinationale, cum ar fi Starbucks.

Wall Street Journal avertizeaza ca din cauza unor tratate in vigoare - multe dintre ele fiind bilaterale si negociate in mod individual de-a lungul anilor - aceste companii sunt capabile sa isi mute profiturile in offshore, unde platesc biruri mult mai mici, evitand taxarea in tari precum Marea Britanie, unde ar fi achitat sume uriase.

Oficialii Google si Facebook, companii vizate de aceasta taxa, au refuzat sa comenteze pe aceasta tema.

Tratatele, un zid pentru aceasta taxa

Multe dintre acorduri au fost semnate inainte de aparitia comertului online, iar acum ele stau in calea taxei anuntate de Marea Britanie, care ar trebui sa aiba o valoare de 25% din profiturile obtinute in aceasta tara, dar care au fost declarate in alt stat.

Tratatele arata ca existenta unor depozite si a unor puncte de vanzare - esentiale pentru orice afacere, in special pentru cele care se ocupa cu comertul online - nu inseamna neaparat ca o companie isi are sediul in tara unde are aceste active, deci nu poata fi taxata ca atare.

Guvernul britanic va incepe consultarile referitoare la "taxa Google" in aceasta luna, iar ea ar putea intra in vigoare de la 1 aprilie 2015.

Astfel, autoritatile vor taxa cu 25% acele profituri pe care Guvernul le identifica drept mutate in mod neadecvat intr-o alta tara, cu regim de taxare inferior Marii Britanii.

Ce spun expertii

Expertii avertizeaza insa ca va fi greu de dovedit ca aceste companii abuzeaza de sistem, avand in vedere tratatele in vigoare. "Gigantii IT nu sunt prosti. Mi-e greu sa cred ca vor avea o structura care sa fie definita ca fiind abuziva", a spus avocatul Heather Self.

Pe de alta parte, avocatul Chris Morgan aminteste ca societatile sunt obligate sa plateasca taxe pe profitul obtinut in Regat doar daca ele au sediul permanent in aceasta tara.

Insa un depozit nu e acelasi lucru cu un sediu permanent, aminteste acesta.

In consecinta, pentru a putea aplica "taxa Google", ar trebui schimbate toate tratatele bilaterale, arata sursa citata.

John Christensen, directorul executiv al Tax Justice Network, sustine ca e o masura populista, avand in vedere ca britanicii nu sunt multumiti de taxele platite de corporatii, subliniind faptul ca Guvernul nu va reusi in acest mod sa obtina prea multi bani.

Veniturile Google

Compania Google a platit doar 11,6 milioane de lire sterline impozit catre Marea Britanie in 2012, la venituri de 506 milioane de lire si profit de 36,8 milioane de lire.

Ce impozit a platit Google in Marea Britanie la venituri de 506 milioane de lire

Google a fost criticat pentru ca a desemnat Irlanda si nu Marea Britanie ca baza oficiala pentru vanzari in Europa, pentru a beneficia de nivelul mai scazut al taxelor impuse pentru companii de catre aceasta tara.

In 2011, Google a platit 6,1 milioane de lire, dar a avut pierderi de 24,1 milioane de lire si venituri de 395 milioane de lire.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4454 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

nu amesteca costica perele si merele!

"Guvernul britanic a anuntat ca va introduce o taxa de 25% din profiturile obtinute de companii in aceasta tara, dar care sunt inregistrate oficial in alt stat.".....
...."Compania Google a platit doar 11,6 milioane de lire sterline impozit catre Marea Britanie in 2012, la venituri de 506 milioane de lire si profit de 36,8 milioane de lire."
vineri, 05 decembrie 2014, ora 11:40, sursa: ziare.com. autor:constantin pescaru
http://www.ziare.com/google/facebook/marea-britanie-pregateste-taxa-google-marele-zid-de-care-s-ar-putea-lovi-guvernul-de-la-londra-1337024
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
ziaurtistul costica copiatorul care este o asa de bine informata persoana, ar face bine sa esplice cititorilor sai, cat reprezinta din gramada de sterlig bir de egzakt trecute fics 11,6 milioane stranse de albionezu' nea fisc biru' pe venit si cat a fost biru' pe profit, adica ca sa priceapa costica copiatorul: cate pere din venit si cate pere din profit au intrat in marmelada vistieriei britanice. ia sa te vedem costica cat de bun iesti la artimetica...

 

lol

"Guvernul britanic a anuntat ca va introduce o taxa de 25% din profiturile obtinute de companii in aceasta tara, dar care sunt inregistrate oficial in alt stat." daca faceau alti asta se striga sus si tare : comunistii .. putinistii ...

 

Aritmetica, săraca...

Păi dacă Goagăl a plătit impozit 11,6 milioane la un ciștig de 36,8 milioane inseamnă că a dat un impozit de 31,5%. Ceea ce ar insemna că statul tre' să-i returneze bani!
Domnu' Pescaru, tălică verifici ce copiezi?

 

La noi daca am dori sa facem ceva asemanator ...

...ar sari "cetatenii europeni " ... care ne-ar da lectii de democratie.
Marile puteri europene ne-ar critica ..si tot ce inseamna parlamentar in tara asta ar pune nasul in pamant si asa ceva nu s-ar face "ever".

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor