Google, obligată să șteargă datele din rezultatele căutării online dacă utilizatorii dovedesc că sunt inexacte

Vineri, 09 Decembrie 2022, ora 08:11
1761 citiri
Google, obligată să șteargă datele din rezultatele căutării online dacă utilizatorii dovedesc că sunt inexacte
Google este o divizie a grupului Alphabet FOTO Pexels

Google, divizie a grupului Alphabet, trebuie să elimine datele din rezultatele căutării online dacă utilizatorii pot dovedi că sunt inexacte, a declarat joi instanţa supremă europeană, transmite Reuters.

Susţinătorii libertăţii de exprimare şi susţinătorii drepturilor la confidenţialitate s-au confruntat în ultimii ani cu privire la ”dreptul de a fi uitaţi” online al oamenilor, ceea ce înseamnă că ar trebui să poată elimina urmele digitale de pe internet.

Cauza în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a vizat doi directori dintr-un grup de societăţi de investiţii care au cerut Google să elimine rezultatele căutării care leagă numele lor de anumite articole care criticau modelul de investiţii al grupului.

De asemenea, au vrut ca Google să elimine fotografiile în miniatură ale acestora din rezultatele căutării.

Google a respins cererile, spunând că nu ştie dacă informaţiile din articole sunt corecte sau nu.

Ulterior, o instanţă germană a solicitat consiliere de la CJUE cu privire la echilibrul dintre dreptul de a fi uitat şi dreptul la libertatea de exprimare şi informare.

”Operatorul unui motor de căutare trebuie să scoată informaţiile găsite din conţinutul referit în cazul în care persoana care o solicită dovedeşte că aceste informaţii sunt vădit inexacte”, a spus Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Pentru a evita o povară excesivă pentru utilizatori, judecătorii au spus că astfel de dovezi nu trebuie să provină dintr-o decizie judiciară împotriva editorilor de site-uri web şi că utilizatorii trebuie doar să furnizeze dovezi care le pot fi solicitate în mod rezonabil.

Google a spus că linkurile şi miniaturile în cauză nu mai erau disponibile prin căutarea pe web şi căutarea de imagini şi că conţinutul a fost offline de mult timp.

”Din 2014, am muncit din greu pentru a implementa dreptul de a fi uitat în Europa şi pentru a găsi un echilibru sensibil între drepturile oamenilor de acces la informaţii şi confidenţialitate”, a spus un purtător de cuvânt.

Aceeaşi instanţă a consacrat, în 2014, dreptul de a fi uitat, spunând că oamenii ar putea cere motoarelor de căutare precum Google să elimine informaţiile inadecvate sau irelevante din rezultatele web care apar sub căutările pentru numele lor.

Hotărârea a precedat regulile de referinţă ale UE privind confidenţialitatea care au intrat în vigoare în 2018 şi precizează că dreptul de a fi uitat este exclus în cazul în care prelucrarea datelor cu caracter personal este necesară pentru exercitarea dreptului la informare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Google, #cautari Google, #rezultate Google, #curtea de justitie a ue , #Google