Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli

Joi, 18 Aprilie 2024, ora 14:30
2728 citiri
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
FOTO Google

Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare pentru imagini, denumită JPEGli, care promite să revoluționeze modul în care fotografiile sunt afișate și gestionate pe internet.

Tehnologia vine ca o îmbunătățire a clasicului format JPEG, dezvoltat inițial la sfârșitul anilor '80 de Joint Photographic Experts Group. Deși este utilizat în mod frecvent, formatul JPEG original poate uneori să nu ofere cele mai rapide sau cele mai calitative rezultate în condițiile actuale ale web-ului.

JPEGli nu reprezintă o nouă extensie de fișier, ci o evoluție a metodei de comprimare, capabilă să reducă dimensiunea fișierelor cu până la 35% comparativ cu JPEG, fără a compromite calitatea vizuală. Astfel, o imagine de 1 MB comprimată prin JPEG ar putea ajunge la 500 KB, în timp ce cu JPEGli ar putea fi redusă chiar mai mult, până la 400 KB, menținând sau chiar îmbunătățind calitatea inițială.

Cu ce avantaje vine JPEGli

Unul dintre avantajele majore ale JPEGli este eficiența în codificare, care este comparabilă cu soluțiile existente precum libjpeg-turbo și MozJPEG. Aceasta permite integrarea ușoară în fluxurile de lucru existente ale dezvoltatorilor web, fără sacrificii semnificative de performanță sau utilizare a memoriei, scrie Google Blog.

Pe lângă optimizarea spațiului de stocare, JPEGli oferă și o reprezentare mai bună a culorilor, folosind peste 10 biți pentru fiecare componentă de culoare, comparativ cu 8 biți cât utilizează codificarea JPEG standard. Acest lucru se traduce printr-o calitate îmbunătățită a imaginilor și o mai bună fidelitate a culorilor.

Compatibilitatea este un alt punct forte al JPEGli, imaginile comprimate fiind accesibile prin intermediul aplicațiilor standard care acceptă formatul JPEG, de la browsere web la software de editare foto.

JPEGli ar putea să concureze cu formatul WebP, tot un produs al Google, care oferă o comprimare eficientă pentru tipuri specifice de imagini. Cu toate acestea, aplicabilitatea JPEGli nu se limitează doar la web, având potențialul de a fi inclus în camere foto digitale și alte dispozitive în viitor.

Quarterly Report - Editia 4

WhatsApp confirmă: Organizațiile guvernamentale pot urmări conversațiile utilizatorilor
WhatsApp confirmă: Organizațiile guvernamentale pot urmări conversațiile utilizatorilor
Echipa de securitate a aplicației WhatsApp a emis recent un avertisment cu privire la riscurile de supraveghere guvernamentală, în ciuda tehnologiilor avansate de criptare implementate....
Vestea așteptată de toți utilizatorii Galaxy! Samsung lansează Camera Assistant pentru Galaxy S21 FE
Vestea așteptată de toți utilizatorii Galaxy! Samsung lansează Camera Assistant pentru Galaxy S21 FE
Samsung a lansat aplicația Camera Assistant pentru Galaxy S21 FE. Deși până acum doar telefoanele flagship au beneficiat de această aplicație, utilizatorii de Galaxy S21 FE se pot bucura acum...
#Google, #imagini, #aplicatii , #Google