Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli

Joi, 18 Aprilie 2024, ora 14:30
2702 citiri
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
FOTO Google

Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare pentru imagini, denumită JPEGli, care promite să revoluționeze modul în care fotografiile sunt afișate și gestionate pe internet.

Tehnologia vine ca o îmbunătățire a clasicului format JPEG, dezvoltat inițial la sfârșitul anilor '80 de Joint Photographic Experts Group. Deși este utilizat în mod frecvent, formatul JPEG original poate uneori să nu ofere cele mai rapide sau cele mai calitative rezultate în condițiile actuale ale web-ului.

JPEGli nu reprezintă o nouă extensie de fișier, ci o evoluție a metodei de comprimare, capabilă să reducă dimensiunea fișierelor cu până la 35% comparativ cu JPEG, fără a compromite calitatea vizuală. Astfel, o imagine de 1 MB comprimată prin JPEG ar putea ajunge la 500 KB, în timp ce cu JPEGli ar putea fi redusă chiar mai mult, până la 400 KB, menținând sau chiar îmbunătățind calitatea inițială.

Cu ce avantaje vine JPEGli

Unul dintre avantajele majore ale JPEGli este eficiența în codificare, care este comparabilă cu soluțiile existente precum libjpeg-turbo și MozJPEG. Aceasta permite integrarea ușoară în fluxurile de lucru existente ale dezvoltatorilor web, fără sacrificii semnificative de performanță sau utilizare a memoriei, scrie Google Blog.

Pe lângă optimizarea spațiului de stocare, JPEGli oferă și o reprezentare mai bună a culorilor, folosind peste 10 biți pentru fiecare componentă de culoare, comparativ cu 8 biți cât utilizează codificarea JPEG standard. Acest lucru se traduce printr-o calitate îmbunătățită a imaginilor și o mai bună fidelitate a culorilor.

Compatibilitatea este un alt punct forte al JPEGli, imaginile comprimate fiind accesibile prin intermediul aplicațiilor standard care acceptă formatul JPEG, de la browsere web la software de editare foto.

JPEGli ar putea să concureze cu formatul WebP, tot un produs al Google, care oferă o comprimare eficientă pentru tipuri specifice de imagini. Cu toate acestea, aplicabilitatea JPEGli nu se limitează doar la web, având potențialul de a fi inclus în camere foto digitale și alte dispozitive în viitor.

Quarterly Report - Editia 4

Minecraft marchează 15 ani de la lansare. Cum celebrează Microsoft jocul
Minecraft marchează 15 ani de la lansare. Cum celebrează Microsoft jocul
Astăzi, popularul joc Minecraft marchează 15 ani de la lansare. Pentru a sărbători acest eveniment, Google a pregătit un easter egg pe motorul său de căutare. Minecraft a fost lansat pe...
Google introduce funcția „Ask Photos” în Google Photos. Cum îi ajută pe utilizatori să găsească pozele dorite mult mai rapid
Google introduce funcția „Ask Photos” în Google Photos. Cum îi ajută pe utilizatori să găsească pozele dorite mult mai rapid
Google a anunțat lansarea unei noi funcții în aplicația Google Photos, numită „Ask Photos”. Funcția folosește inteligența artificială Gemini pentru a ajuta utilizatorii să găsească...
#Google, #imagini, #aplicatii , #Google