Inginerul care a spus că sistemul de inteligență artificială Google gândește singur a fost dat afară de companie

Sambata, 23 Iulie 2022, ora 10:25
11506 citiri
Inginerul care a spus că sistemul de inteligență artificială Google gândește singur a fost dat afară de companie
Inginerul considera ca programul LaMDA gândește singur FOTO Pixabay

Google l-a concediat pe unul dintre inginerii săi, care a spus că sistemul de inteligență artificială al companiei are sentimente.

Luna trecută, Blake Lemoine a făcut publică teoria sa conform căreia tehnologia lingvistică Google are "sentimente" și, prin urmare, ar trebui să i se respecte „dorințele”.

Google și mai mulți experți în inteligență artificială au negat afirmațiile, iar vineri, 22 iulie, compania a confirmat că inginerul a fost concediat.

Lemoine a declarat pentru BBC că primește consiliere juridică și a refuzat să facă alte comentarii.

Google a spus, într-un comunicat, că afirmațiile lui Lemoine despre Modelul lingvistic pentru aplicațiile de dialog (LaMDA) sunt „complet nefondate” și că compania a lucrat cu el timp de „multe luni” pentru a clarifica acest lucru.

„Așadar, este regretabil că, în ciuda angajării îndelungate pe această temă, Blake a ales în continuare să încalce în mod persistent politicile clare de angajare și securitate a datelor, care includ necesitatea de a proteja informațiile despre produse”, se arată în declarație.

LaMDA este o tehnologie inovatoare despre care Google spune că se poate angaja în conversații cu flux liber. Este instrumentul companiei pentru construirea de chatbot.

Blake Lemoine a început să ajungă în presă, luna trecută, când a spus că LaMDA dă dovadă de o conștiință asemănătoare omului. A stârnit discuții în rândul experților și entuziaștilor AI cu privire la progresul tehnologiei care este concepută pentru a uzurpa identitatea oamenilor.

Lemoine, care a lucrat pentru echipa Google Responsible AI, a declarat pentru The Washington Post că sarcina lui era să testeze dacă tehnologia folosea discurs discriminatoriu sau instigator la ură.

El a descoperit că LaMDA a dat dovadă de conștientizare de sine și putea purta conversații despre religie, emoții și frici. Acest lucru l-a determinat pe Lemoine să creadă că în spatele abilităților sale verbale impresionante s-ar putea afla și o minte care gândește singură.

Descoperirile sale au fost respinse de Google și a fost trimis în concediu plătit pentru încălcarea politicii de confidențialitate a companiei.

Lemoine a publicat apoi o conversație pe care el și o altă persoană au avut-o cu Lamda, pentru a-și susține afirmațiile.

În declarația sa, Google a spus că ia „foarte în serios” dezvoltarea responsabilă a inteligenței artificiale și a publicat un raport care detaliază acest lucru. Acesta a adăugat că orice îngrijorare a angajaților cu privire la tehnologia companiei este analizată „amplu” și că Lamda a trecut prin 11 recenzii.

„Îi dorim bine lui Blake”, s-a încheiat declarația.

Dl Lemoine nu este primul inginer AI care a făcut publice afirmațiile că tehnologia AI devine din ce în ce mai conștientă. Tot luna trecută, un alt angajat Google a împărtășit gânduri similare cu The Economist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google Chat: aplicația care va permite comunicarea între Slack și Microsoft Teams
Google Chat: aplicația care va permite comunicarea între Slack și Microsoft Teams
Google a anunțat integrarea unor noi funcții utile pe aplicația Google Chat. Practic, noua actualizare le va permite utilizatorilor să comunice între Slack și Teams fără să fie nevoiți...
Microsoft duce inteligența artificială la următorul nivel. Cum funcționează aplicația care poate transforma o imagine într-un videoclip realist
Microsoft duce inteligența artificială la următorul nivel. Cum funcționează aplicația care poate transforma o imagine într-un videoclip realist
Microsoft a introdus recent pe piață AI VASA-1, un model revoluționar de inteligență artificială capabil să transforme imagini în videoclipuri realiste, în care subiectul poate vorbi....
#Google, #inteligenta artificiala, #Google inteligenta artificiala, #google lamda , #stiri externe