Premiera Google: Calatorie in lumea din adancuri - Marea Bariera de Corali

Joi, 27 Septembrie 2012, ora 10:18
5472 citiri
Premiera Google: Calatorie in lumea din adancuri - Marea Bariera de Corali

Mii de imagini ale Marii Bariere de Corali din Australia precum si ale altor recife de corali din lume vor fi colate pentru prima data intr-o serie spectaculoasa cu panorame de 360 de grade, pentru facilitatea Harti Google Street View.

Dar scopul acestui proiect de mai mult de un milion de dolari nu este numai sa adune la un loc fotografii frumoase, ci sa impartaseasca oamenilor din intreaga lume minunile recifelor de corali si mai ales amenintarile care le pandesc in era moderna, informeaza MSNBC.

"99.9 % din populatia globului - oamenii care nu s-au scufundat niciodata in adancuri - vor putea acum sa intreprinda pentru prima oara o astfel de calatorie virtuala", a declarat Richard Vevers, directorul proiectului Catlin Seaview Survey.

Seaview Survey a organizat in parteneriat cu Goolge o serie de expeditii subacvatice pentru captarea unor imagini de inalta rezolutie din Marea Bariera de Corali, dar si din alte recife. Sponsorizat de Catlin Group Ltd, o companie internationala de asigurari, proiectul a trecut printr-o faza de previzionare in februarie, iar de atunci activitatile acestuia au continuat sa se intensifice cu succes.

Chiar inainte de anuntul oficial al demararii proiectului, Seaview Survey castigase mai mult de 1,4 milioane de fani ai propunerii de proiect, pe Google+.

"De abia in momentul de fata suntem de fapt integral operationali", a declarat Vevers. Pentru a sarbatori lansarea oficiala a proiectului, Seaview Survey a efectuat prima sa scufundare la Marea Bariera de Corali, in timp real, miercuri, la 1.30 pm, ora Australiei.

Vever si echipa sa intentioneaza sa realizeze 50.000 de fotografii cu peisajele subacvatice ale recifului, folosind un aparat de fotografiat SVII, special conceput in acest sens. Cand toate aceste imagini vor fi colate impreuna intr-un ansamblu, panoramele de 360 de grade vor oferi fiecarui utilizator o experienta personala speciala de scufundare virtuala cu Google Maps.

Tot in cadrul proiectului se va efectua si un sondaj de andancime a recifului pentru captarea unor imagini printr-un sistem robotizat.

Oamenii de stiinta vor studia fotografiile utilizand un software de recunoastere a imaginii, pentru a analiza rapid starea de sanatate a recifului de corali - un aspect crucial pentru deceniile urmatoare.

"Jumatate din recifele de corali ale oceanelor s-au pierdut in ultimii 40 de ani", a declarat savantul coordonator al studiului, Ove Hoegh-Guldburg, de la Universitatea Queenslands, pentru Studiul Schimbarilor Globale. "Acest declin are o varietate de cauze, variind de la calitatea apei de coasta la pescuitul excesiv, la incalzirea oceanului si la cresterea gradului de aciditate a apei".

"Dovada clara a acestor schimbari este de necontestat si se afla chiar sub ochii nostri, dar oamenii care nu fac parte din comunitatea stiintifica nu inteleg sau nu doresc sa inteleaga importanta acestor schimbari", a mai spus Hoegh-Guldburg.

"Daca vom aborda aceste probleme la nivel mondial, avem nevoie ca toata lumea de pe planeta sa inteleaga ce suntem in pericol sa pierdem pentru generatiile viitoare si ce putem face pentru a opri declinul. "El este de parere ca acest proiect ii va face pe oameni sa inteleaga si sa aprecieze miracolul reficelor de corali, fie ca acestia sunt oameni de afaceri din Australia sau bunicute din Rusia.

Sa ne bucuram impreuna de miracolele de sub ape, dar sa le si salvam

Proiectul va intreprinde expeditii regulate ale caror rezultate vor fi impartasite publicului prin organizarea unor evenimente live. Toate rezultatele si datele stiintifice obtinute vor fi facute publice prin intermediul bazei de date on-line Global Reef Record.

Studierea Marii Bariere de Corali se va desfasura pana la sfarsitul lunii decembrie, dupa care va continua si in alte zone cu recife de corali de pe glob, printre care Hawaii, Filipine si Insulele Bermude. Dotarile tehnice de care dispune echipa de cercetatori sunt proiectate sa se adapteze usor la o gama variata de locatii cu recife de corali, fiind capabile de studiul acestora si in tari care nu au avut pana acum capacitatea de a-si vizualiza propriile recife de corali.

"Multe dintre aceste tari stiu ca recifele lor sunt in pericol, dar nu cunosc exact ce urmeaza sa piarda sau care sunt zonele cele mai amenintate. Acest proiect vine chiar la timp fiindca toata lumea trebuie sa se trezeasca si sa realizeze ca deciziile noastre de acum pot bantui sute de ani generatiile viitorului indepartat daca nu vom face ceea ce trebuie facut pentru salvarea planetei noastre", a mai spus savantul.

Slide show la: http://msnbcmedia4.msn.com/j/MSNBC/Components/Slideshows/_production/ss-120925-seaview/Holmes-reef-home.ss_full.jpg

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Google Street View Maps, #Marea Bariera Corali Australia Google, #fotografii Marea Bariera corali Google , #Maps