Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Masinile care se conduc singure: Google si Tesla merg pe drumuri diferite

Marti, 05 Iulie 2016, ora 10:05
9979 citiri
Masinile care se conduc singure: Google si Tesla merg pe drumuri diferite
Foto: Google

Google si Tesla investesc in masini autonome si incearca sa ne contureze un viitor in care pe sosele vor circula automobilele fara sofer. Chiar daca au un scop comun, cele doua companii au viziuni diferite in ceea ce priveste modul in care dezvolta tehnologia.

Gigantul IT a observat de la primele teste comportamentul conducatorului auto, care nu mai e atent imediat ce calculatorul preia functiile masinii.

Avand acest lucru in minte, angajatii sai s-au concentrat spre a realiza un autovehicul care se conduce singur, astfel ca interventia umana sa fie cat mai mica.

Pe de alta parte, masinile electrice Tesla nu sunt 100% autonome, ci sunt dotate cu o functie de pilot automat, aminteste Los Angeles Times.

Afla mai multe detalii despre primul accident mortal cu o masina Tesla aflata pe pilot automat

Fiecare pe drumul sau

In esenta, e vorba de aceeasi tehnologie, dar e implementata diferit: Google lucreaza la o masina 100% autonoma, iar Tesla ofera doar o functie de pilot automat.

De ce exista aceasta diferenta de abordare?

Raspunsul e simplu: Tesla este un jucator mic pe piata auto, insa e perceputa ca o companie care iese din tipare. Tocmai de aceea s-a grabit sa implementeze pilotul automat si nu a asteptat sa construiasca o masina 100% autonoma, pentru a-si pastra imaginea.

Pe de alta parte, Google este o companie IT, asa ca masinile nu reprezinta principala sursa de venituri. Deci are tot timpul din lume sa testeze si sa perfectioneze automobilul care se conduce singur, deoarece existenta ei nu depinde de aceasta tehnologie.

"Google nu trebuie sa se grabeasca, caci poate lucra la acest produs in liniste, in timp ce Tesla se afla sub presiune, deoarece compania trebuie sa se extinda si sa faca profit", a aratat Michelle Krebs, analist la firma Auto Trader.

Un produs nu poate iesi perfect din fabrica

Tesla insista ca masinile sale sunt testate riguros de angajatii sai, pentru a se asigura ca pot fi folosite in siguranta de clientii sai. Insa compania lui Elon Musk mai arata ca singura modalitate pentru a imbunatati functia de pilot automat este sa fie testata efectiv in trafic, de catre soferi.

Profesorul universitar Jeff Miller considera ca un produs nu poate iesi perfect din fabrica, mai ales cand e vorba de o tehnologie.

"Fiecare program (software - n.red.) din lumea asta are un bug. Pana la urma, aceste coduri au fost scrise de oameni, care nu sunt perfecti. De asemenea, tot niste fiinte umane imperfecte conduc masinile. Accidente se vor intampla, asa ceva e inevitabil.

Insa asta nu inseamna ca un produs nu trebuie lansat. Pana la urma, tot trebuie sa le scoti pe piata", a precizat profesorul.

Factorul uman

Sa faci tehnologia sa functioneze este doar una dintre provocari, deoarece ea trebuie sa fie imuna si la erorile umane.

"Nu e de-ajuns ca sa faci produsul sa functioneze cum vrei tu, ci trebuie sa te gandesti si daca tehnologia poate fi folosita gresit de catre oameni si sa iei masuri pentru a evita aceste lucruri", a explicat David Strickland, care conduce o asociatie a producatorilor de masini autonome.

Google si alti producatori auto incearca sa rezolve problema factorului uman foarte simplu: sa faca masina sa se conduca singura tot timpul, astfel ca interventiile soferului sa fie cat mai putine sau deloc.

National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), institutia care reglementeaza industria auto din SUA, ofera note masinilor autonome, de la 1 la 5, dupa cate manevre poate prelua calculatorul de la sofer.

Functia de pilot automat de la Tesla a fost notata cu 2, ceea ce inseamna ca e capabila sa ramana pe banda, sa schimbe benzile si sa ajusteze viteza in functie de conditiile de trafic. In schimb, Google spera ca masina sa sa ajunga la nivelul 5, ceea ce ar insemna ca soferul nu s-ar implica deloc in condus.

In mod similar, Volvo are in plan o masina care sa ajunga la nivelul 4, iar BMW vrea sa faca modele care sa corespunda nivelelor 3, 4 si 5.

Astfel, e necesar ca autoritatile sa decida daca testarea pe sosele a masinilor autonome sau semi-autonome aflate in faza incipienta merita riscurile asumate, avertizeaza profesorul universitar Shannon Vallor, care studiaza interesectia dintre etica si tehnologie.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#masini conduc singure Google Tesla, #masini autonome Google Tesla , #masina