Ziare.com

Capcanele "dreptului de a fi uitat" de Google

Vineri, 04 Iulie 2014, ora 12:12

   

Capcanele "dreptului de a fi uitat" de Google
Stergerea rezultatelor din cautarile pe Google, ca urmare a unei decizii din mai a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CEJ), a declansat un val de acuzatii de cenzura a presei in Europa, in conditiile in care tot mai multe articole publicate de site-uri mari de stiri au inceput sa dispara.

Conform deciziei CEJ, cetatenii au dreptul sa ceara stergerea informatiilor stanjenitoare care apar in urma cautarii dupa numele lor.

Cel putin trei publicatii britanice, inclusiv Guardian si BBC, au dezvaluit ca Google le-a notificat ca rezultatele cautarilor in Europa nu vor contine unele link-uri catre ele, scrie CBS Local.

Una dintre cele mai controversate decizii in acest sens este eliminarea unei postari facute pe blog de editorul BBC Economics Robert Peston, din 2007.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Postarea, cu titlul "Merrill's Mess", facea referire la Stan O'Neal, fostul CEO al Merrill Lynch, care a fost concediat in 2007, in urma unor greseli care au cauzat pierderi uriase companiei.

Marea "indepartare" de pe Google: Un pedofil si un politician vor sa dispara de pe Internet

Google a anuntat recent ca primeste 1.000 de cereri pe zi pentru a elimina diverse informatii. De la sfarsitul lunii iunie, au fost inaintate peste 70.000 de cereri in acest sens.

In medie, fiecare cerere a vizat eliminarea a patru link-uri, ceea ce inseamna ca expertii Google trebuie sa analizeze individual peste un sfert de milion de pagini.

Vei putea sa dispari de pe Internet - decizia Curtii de Justitie a UE

Gigantul american nu ofera explicatii cu privire la decizia de a inlatura link-urile si nu precizeaza cine a solicitat acest lucru.

De asemenea, compania nu a precizat cate dintre aceste solicitari au intrunit criteriile stabilite de CEJ. Mai exact, pot fi sterse rezultate "inadecvate, irelevante sau care nu mai sunt relevante".

C.S.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1120 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor