Ce aniverseaza azi Google: Howard Carter si blestemul lui Tutankamon

Miercuri, 09 Mai 2012, ora 15:57
3027 citiri
Ce aniverseaza azi Google: Howard Carter si blestemul lui Tutankamon
Foto: Google

Grafica siglei Google (google doodle) omagiaza miercuri 138 de ani de la nasterea lui Howard Carter, celebrul arheolog care a descoperit mormantul lui Tutankamon, in 1922.

Google a ales sa il omagieze, fascinat de descoperirea comorilor inestimabile. Viata lui Carter este povestea uluitoare a unei pasiuni obsesive si devoratoare pentru arheologie. Un al saselea simt i-a soptit dintotdeauna ca va reusi sa descopere mormantul tanarului faraon, pe care l-a cautat cu ardoare ani in sir.

Vechii egipteni credeau in viata de dupa moarte, asa fiind explicate ritualurile lor de imbalsamare a mortilor si de impodobire a mormintelor, cu toate cele trebuitoare in timpul vietii: hrana, imbracaminte, comori, ofrande. Acestea urmau sa asigure viata de dincolo a celui plecat.

Descoperirea lui Carter, insa, avea sa ii ofere nemurirea in mod neasteptat si pentru totdeauna acestui tanar faraon obscur, aproape necunoscut din istoria Egiptului antic. Pentru Carter, ea a insemnat notorietate si blestem, deopotriva. Pasiunea sa de o viata avea sa ii consume sanatatea si sa ii aduca moartea.

Carter s-a nascut pe 9 mai 1874 la Londra si a urmat, initial, studii de arta. A fost trimis in Egipt la varsta de 17 ani, pentru a supraveghea excavarea si inregistrarea mormintelor faraonilor din Valea Regilor. Numit in functia de inspector sef la Departamentul de antichitati egiptene in 1899, a supravegheat o serie de sapaturi la Teba (Luxorul de astazi), dupa care a fost transferat, in 1904, la Inspectoratul Egiptului de Jos, informeaza The Guardian .

Bogatul lord Carnarvon l-a angajat in 1907 pentru a supraveghea o serie de excavari, dar, spre dezamagirea lordului care se astepta la mari descoperiri, lucrarile inaintau foarte incet si fara rezultate. In noiembrie 1992, Carter scria in jurnalul sau "Am descoperit un mormant sub mormantul lui Ramses al VI-lea cu sigiliile intacte" . Se spune ca a reusit sa gaseasca intarea mormantului cu o dalta pe care o primise in dar de la bunica sa, cu ocazia implinirii varstei de 17 ani.

Intrebat de Carnarvon daca vede ceva, Carter a raspuns cu celebra fraza "Da, vad lucruri minunate". El a fost primul care a intrat in mormantul ramas netulburat timp de 3.000 de ani. A petrecut ani intregi documentand si inregistrand artefactele din mormant, care se afla astazi la Muzeul de Arheologie din Cairo.

Bacteria ucigasa

Dar cand Carter si Carnarvon au deschis momantul, s-a nascut si misterul caruia nu i s-a gasit 100% explicatia nici in prezent - blestemul lui Tutankamon - identificat de savanti sub forma unei bacterii care traieste in mumii si care, la atingere, devine extrem de periculoasa, cauzatoare de moarte prin simptome asemanatoare cu cele ale pneumoniei.

Bacteria se reactiveaza la caldura si se pare ca s-a inmultit cu rapiditate dupa cei 3.000 de ani in care a ramas izolata in mormant. Bacteria acoperea cu un strat nevazut nu numai mumia, ci si inestimabilele comori.

Au fost gasite in total 5,398 de obiecte, ilustrand toate aspectele vietii de zi cu zi din Egiptul antic: arme, care de lupta, instrumente muzicale, vesminte, farduri, o suvita din parul bunicii regelui, obiecte de mobilier si statui de aur de un rafinament rar intalnit.

S-au descoperit patru sarcofage aurite, unul in interiorul celuilalt. Ultimul, din aur masiv, cantarind 110 kg, continea mumia faraonului purtand faimoasa masca de aur.

Tutankamon a urcat pe tronul Egiptului in 1342 si a domnit fara glorie doar 9 ani. A murit foarte tanar, in 1335. Cercetatorii mai dezvolta si astazi, in urma analizelor minutioase ale mumiei, diverse teorii asupra cauzei mortii sale: asasinat, accident de vanatoare, rana dobandita in lupta, boala.

Cert este ca acest rege incoronat de copil, fiu al controversatului faraon Akenathon, desi nu a avut prea multe de spus in timpul scurtei sale domnii, a devenit nemuritor prin descoperirea lui Carter, iar numele sau este acum la fel de faimos ca cele ale marilor cuceritori ai lumii.

Bucuria uriasei descoperiri a fost insa stirbita, pentru ca la mai putin de un an de la eveniment, cinci membri din echipa lui Carter au murit unul dupa altul, alimentandu-se astfel teoria cumplitului blestem care plana asupra celor ce au tulburat somnul tanarului faraon. Se pare ca bacteria a avut putere numai asupra unora dintre membrii echipei lui Carter, deoarece o parte dintre ei au trait totusi pana la varste venerabile.

Documentatia completa a lui Carter cu privire la excavari este in prezent depozitata in arhiva Institutului Griffith de la Universitatea Oxford, care a realizat si o baza de date a acesteia, online.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Howard Carter Google, #blestemul lui Tutankamon, #Google Doodle, #sigla Google , #stiri Google