Cea mai mare biblioteca virtuala din lume va cuprinde peste 10 milioane de carti

Marti, 18 Noiembrie 2008, ora 18:01
8164 citiri
Cea mai mare biblioteca virtuala din lume va cuprinde peste 10 milioane de carti
Foto: tempe.gov

Comisia Europeana va lansa, joi, biblioteca virtuala Europeana, care, in 2010, ar urma sa intreaca, dupa numarul de opere, Google Book Search.

Prototipul bibliotecii Europeana va fi putea fi accesat la adresa de internet www.europeana.ro.

Comisia Europeana isi propune ca biblioteca virtuala sa devina, astfel, cea mai mare de acest fel din lume, cu peste 10 milioane de carti, inregistrari si imagini, relateaza AFP.

Pentru inceput, in biblioteca online a Comisiei Europene vor fi aproximativ doua milioane de opere, printre care "Divina comedie" a lui Dante, picturi de Vermeer, "Magna Carta" britanica, inregistrari si manuscrise de Beethoven, Mozart sau Chopin si imagini de la caderea Zidului Berlinului. Deocamdata, biblioteca va fi dotata numai cu opere publice, cele mai recente fiind, inca, sub incidenta legii drepturilor de autor.

Biblioteca virtuala va fi complet operationala peste doi ani, cand va cuprinde peste 10 milioane de opere. Prin comparatie, numai numai in bibliotecile nationale europene sunt aproximativ 2,5 miliarde de carti.

Modelul pe care l-a avut Europeana este biblioteca "Google Book Search", lansata in 2004, care include, in prezent, sapte milioane de volume.

Cea mai mare problema care trebuie rezolvata pentru a duce la bun sfarsit acest proiect este trecerea documentelor in format electronic. Iar asta pentru ca doar 1% dintre cartile bibliotecilor nationale sunt disponibile in format digital, iar pana in 2012 se estimeaza ca aceasta cifra va ajunge la 4%. In aceste conditii, in paralel cu proiectul Europeana, UE va investi, anul viitor, 120 de milioane de euro pentru imbunatatirea tehnologiei de electronizare a documentelor si alte 40 de milioane pentru tehnicile de traducere automata.

Pana in prezent, pentru lansarea bibliotecii Europeana au fost cheltuite 2,5 milioane de euro.

Proiectul Europeana a fost propus de Franta, in 2005.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Comisia Europeană ar urma să dea în judecată Germania pentru că a perceput vecinilor săi o taxă suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele sale, considerând că a încălcat...
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
#biblioteca virtuala, #Comisia Europeana, #carti online , #stiri Google