Eric Schmidt, CEO la Google, a declarat recent ca, in mai putin de 7 ani, intreaga populatie a globului va fi online.
Schmidt a scris pe contul personal de Google+ ca, pentru fiecare persoana care are acces Web, exista, in prezent, alte doua care nu sunt conectate la Internet, insa acest lucru se va rezolva pana la finele anului 2020.
"Ganditi-va cat de minunat este acum Internetul, cand are nu mai putin de 2 miliarde de utilizatori, si cat de uimitor va fi peste cativa ani, cand 5 miliarde de oameni vor fi online... O noua era digitala!", scrie Eric Schmidt, citat de CNN.
Daca pentru unele persoane ideile lui Schmidt par mult prea indraznete, Google a devenit una dintre cele mai mari si inovative companii IT din lume datorita unor viziuni de acest fel. Acest lucru nu i-a convins insa pe toti utilizatorii propriei retele sociale, care au raspuns la postarea sefului Google cu reticenta si indoiala.
"Chiar crezi asta? Ce zici de milioanele de oameni din Africa, care se afla in imposibilitatea de a-si procura suficienta hrana, sau de cetatetii Americii de Sud, care nu stiu ce inseamna tehnologia? Poate ar trebui sa reformulezi si sa faci referire doar la populatia din zonele civilizate", ii raspunde un utilizator Google+.
Potrivit estimarilor Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor, o agentie ONU dedicata tehnologiei informatiei, in anul 2013, 38% din populatia lumii foloseste Internetul, cu 3% mai mult decat anul trecut.
In acest context, avand in vedere ca multe dintre tarile sarace sau in curs de dezvoltare sunt private de existenta unei infrastructuri Web, din cauza conditiilor geografice sau chiar a cenzurii impuse de propriile structuri de conducere, viziunea lui Schmidt pare doar o utopie.
In realitate insa, cuvintele sale au un fundament real, pornind de la succesul pe care il inregistreaza proiectele din domeniul IT. Un exemplu in acest sens vine chiar de la Google, care sprijina grupul non-profit "Geeks Without Frontiers" in toate actiunile ce vizeaza donatiile de calculatoare pentru tarile sarace. Concentrandu-se pe zone precum Mexic, America Centrala si Africa, grupul cu o vechime de peste zece ani intentioneaza sa introduca retele wireless in tarile fara acces Web traditional.
Samsung deruleaza la randul sau un proiect in Africa de Sud si Sudan, prin care containerele vechi de transport maritim au fost transformate in scoli de internet alimentate solar.
Cresterea numarului de utilizatori Web prin intermediul telefonului mobil, joaca si ea un rol important. De exemplu, in Africa, mai multe persoane au acces la dispozitive mobile decat la electricitate. Statisticile Google arata ca, in Africa de Sud, 25% dintre accesarile motorului de cautare din timpul saptamanii se fac de pe dispozitive mobile, procentul ajungand la 65% in week-end.
In aceste conditii, mai pare exagerata viziunea lui Eric Schmidt, sau ne vom regasi cu totii online in mai putin de 7 ani?
sa muncim pe luna vreo... Vezi tot