Scandalul de spionaj din SUA: Google, Microsoft si Facebook cer transparenta totala

Joi, 13 Iunie 2013, ora 15:18
2089 citiri
Scandalul de spionaj din SUA: Google, Microsoft si Facebook cer transparenta totala
Foto: Occupy Corporatism

Google, Facebook si Microsoft au cerut guvernului american sa le permita sa publice toate cererile de divulgare a unor informatii despre utilizatori pe care le-au primit de la autoritati.

Recent, un fost angajat al CIA a dezvaluit ca Agentia Nationala de Securitate (NSA) din Statele Unite inregistreaza telefoanele a milioane de cetateni americani, in urma unui ordin secret emis de un tribunal companiei Verizon. De asemenea, acesta a pretins ca autoritatile urmaresc si comunicatiile online ale milioane de utilizatori, printre companiile care ar fi oferit astfel de date fiind si cele trei mentionate.

Oficialii Google au declarat ca informatiile nu sunt adevarate, adaugand ca speculatiile sunt alimentate de faptul ca totul este secret, relateaza BBC News.

De altfel, guvernul american a recunoscut ca exista astfel de programe de supraveghere, grupurile pentru drepturile civile cerand sistarea acestora.

O coalitie formata din 80 de grupuri pentru drepturile civile si din companii din domeniul Internetului au lansat un site web, StopWatching.Us, si au cerut Congresului american sa deschida o investigatie in acest caz. Site-ul este sustinut si de Fundatia World Wide Web, un grup fondat de Tim Berners-Lee, inventatorul web.

David Drummond, directorul pentru probleme legale din cadrul Google, a trimis o scrisoare procurorului general al SUA, cerand permisiunea de a publica "numarul total al cererilor privind siguranta nationala". "Google nu are nimic de ascuns", a declarat Drummond.

La randul lor, oficialii Microsoft au spus ca o transparenta mai mare in acest caz ar "ajuta comunitatea sa inteleaga si sa dezbata aceste probleme importante".

Tel Ullyot, din partea Facebook, a precizat ca site-ul de socializarea vrea sa publice toate cererile primite de la autoritati si toate raspunsurile pe care le-a furnizat compania.

Programul de supraveghere, cunoscut sub numele Prism, a iesit la lumina saptamana trecuta, cand fostul angajat al CIA Edward Snowden a dezvaluit aceste informatii publicatiilor The Guardian si Washington Post.

Snowden, care lucra in domeniul tehnic, a precizat ca autoritatile au capacitatea de a citi e-mailurile oricarui cetatean american, in orice moment. "Putem 'planta' virusi in computere. Odata ce intri pe retea, iti pot identifica computerul. Nu esti in siguranta, indiferent ce masuri de protectie folosesti", a spus acesta.

Companiile din domeniul tehnologiei au negat ca ofera autoritatilor americane un astfel de acces nelimitat la datele clientilor.

Imediat dupa izbucnirea scandalului, autoritatile europene au precizat ca drepturile cetatenilor europeni nu sunt afectate de programul de supraveghere american.

In urma dezvaluirilor facute, Snowden a fugit in Hong Kong, iar multi politicieni americani l-au numit "tradator", cerand sa fie tratat ca atare. Deocamdata, guvernul american nu a inceput nici o ancheta oficiala in cazul sau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#spionaj cetateni SUA Google, #Microsoft Google Facebook spionaj, #Edward Snowden spionaj SUA , #stiri Google