Dreptul de a fi uitat de pe Internet: Pentru prima oara, Wikipedia este afectata

Marti, 05 August 2014, ora 09:32
3852 citiri
Dreptul de a fi uitat de pe Internet: Pentru prima oara, Wikipedia este afectata

O fila Wikipedia a fost eliminata din anumite pagini de rezultate in cautarile Google, in conformitate cu noua legislatie europeana, care da dreptul oricui "de a fi uitat".

Este prima data cand o pagina a enciclopediei online Wikipedia este exclusa din rezultatele la cautare afisate de Google, noteaza BBC, fara insa a preciza despre ce pagina este vorba.

In timp ce mai multi avocati au salutat introducerea acestei legi a dreptului de a fi uitat, numeroase voci, printre care si fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, au criticat aceasta lege, acuzand ca incalca dreptul la libera exprimare si chiar ca ar fi vorba de cenzura.

Dreptul de a fi uitat, considerat gresit de lorzii britanici

"Acesta este un drum foarte periculos si, daca vrem sa urmam aceasta cale prin care se poate cenzura istoria, in niciun caz o companie privata cum este Google nu ar trebui sa fie responsabila de luarea acestor decizii", a punctat Wales.

Decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene de a introduce legea dreptului de a fi uitat a venit in urma unei plangeri depuse de un spaniol la agentia pentru protectia datelor personale de la Madrid. Barbatul a reclamat ca un anunt publicat la sfarsitul anilor '90 si afisat de Google in urma cautarilor dupa numele sau ii incalca dreptul la intimitate.

Capcanele "dreptului de a fi uitat" de Google

Barbatul a solicitat ca anuntul in cauza, referitor la licitatia pentru locuinta sa executata silit, sa fie sters.

D.R.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#pagina Wikipedia cautare Google, #stergere rezultate Google Wikipedia , #stiri Google