Google a oprit cenzura din China (Video)

Marti, 23 Martie 2010, ora 10:24
1864 citiri
Google a oprit cenzura din China (Video)
Foto: ziare.com

Google a pus capat cenzurii motorului sau de cautare de pe piata din China, luni, inchizand varianta chineza a serviciilor de cautare de pe Google China si redirectionand utilizatorii catre Google Hong Kong.

"In cursul zilei de astazi (n.r. luni) am oprit cenzurarea serviciilor noastre de cautare - Google Search si Google Images - pe Google.cn. Utilizatorii sunt redirectionati catre Google.com.hk, unde le oferim o cautare necenzurata, in limba chineza simplificata, gandita special pentru utilizatorii din China continentala, prin intermediul serverelor noastre din Hong Kong", se arata intr-o declaratie a companiei, postate pe blogul Google.

Decizia Google vine la doua luni dupa ce compania americana a amenintat ca va parasi piata din China, din cauza cenzurii impuse de guvernul chinez si a unor atacuri informatice asupra retelei sale, declansate de pe computere din China, scrie The Guardian, intr-o analiza detaliata a evenimentelor de la Beijing.

Presa chineza: Google se retrage din China pe 10 aprilie

Cu toate acestea, Google a anuntat ca regia sa de vanzari va continua sa fie prezenta pe piata chineza, insa volumul vanzarilor va depinde de numarul chinezilor ce vor reusi sa acceseze Google Hong Kong.

In clipa de fata, 700 din cei 20.000 de angajati ai Google China lucreaza din Hong Kong.

Analistii sustin ca Google nu va suferi pierderi mari, pe termen scurt, inchizand motorul de cautare din China, care este responsabil pentru numai 2% din veniturile totale ale companiei.

FT: Google inchide in proportie de 99 la suta filiala din China

Cu toate acestea, evolutia pe termen lung a companiei in aceasta parte a lumii ar putea avea de suferit, odata cu cresterea numarului de utilizatori de Internet din China.

Variana necenzura a Google afiseaza inclusiv informatii legate de masacrul din piata Tianmen si alte evenimente sau subiecte tabu in China comunista.

China restrictioneaza accesul la Google Hong Kong

Reactia autoritatilor chineze nu a intarziat sa apara, iar site-ul Google din Hong Kong a fost blocat rapid, prin intermediul Marelui Firewall Chinezesc, sistemul de filtrare a rezultatelor de pe Internet.

Oficialii chinezi sustin ca decizia Google de a opri cenzura este "complet gresita" si incalca promisiunile facute de compania americana la intrarea pe piata chineza.

"Google si-a incalcat promisiunile scrise pe care le-a facut cand a intrat pe piata din China oprind filtrarea rezultatelor afisate de motorul sau de cautare si acuzad China de atacurile informatice", a declarat un oficial chinez, citat de agentia Xinhua.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#Google cenzura China, #Google cautare China, #Google pleaca China , #stiri Google