Google, acuzata de sexism. Un inginer a "explicat" dominatia barbatilor in Silicon Valley. La ce sunt bune femeile

Luni, 07 August 2017, ora 10:30
4494 citiri
Google, acuzata de sexism. Un inginer a "explicat" dominatia barbatilor in Silicon Valley. La ce sunt bune femeile

Grupul Google se afla in centrul unor controverse, dupa ce unul dintre angajatii companiei a afirmat, intr-o nota interna, ca prezenta foarte slaba a femeilor in industria tehnologiei este cauzata de anumite "diferente biologice".

Nota, considerata "sexista" de presa americana, a realimentat o dezbatere in curs despre existenta unei "culturi sexiste si a hartuirii sexuale" in mediul tehnologic, dominat in mare parte de barbati, informeaza AFP.

In acea scrisoare de 3.000 de cuvinte, un inginer de sex masculin a afirmat ca "alegerile si capacitatile barbatilor si femeilor sunt divergente, in mare parte, din cauze biologice si (deci) aceste diferente pot sa explice motivul pentru care nu exista o reprezentare egala a femeilor in industria tehnologica (si in functiile) de conducere".

Aptitudinile naturale ale barbatilor ii fac pe acestia sa devina programatori in informatica, in timp ce femeile sunt, potrivit autorului acelei note interne, a carui identitate nu a fost dezvaluita, mai inclinate spre "sentimente si estetica decat spre idei", fapt pentru care ele opteaza spre cariere "in domeniul social sau artistic".

"Nu este un punct de vedere pe care eu si compania sa il sustinem, promovam sau incurajam", a declarat intr-un mesaj transmis angajatilor Danielle Brown, directorul departamentului de diversitate din cadrul Google, recrutata recent de la compania Intel si instalata in functie doar de o luna.

In acelasi e-mail, ea afirma ca dezbaterea interna este animata "de principiile de egalitate la locul munca, existente in codul de conduita, politicile si regulamentele impotriva discriminarii".

Danielle Brown mai spune ca Google a dorit intotdeauna sa apere "o cultura in care aceia care au puncte de vedere diferite, inclusiv politice, sa se simta in siguranta pentru a le exprima".

Contactati de AFP, reprezentantii Google nu au dorit sa comenteze acest caz. Pana la ora transmiterii acestor informatii, nu se stie daca Google va lua masuri disciplinare impotriva inginerului in cauza.

Publicarea scrisorii acestuia de catre site-ul Motherboard, duminica, vine dupa alte scandaluri si demisii asociate lipsei de diversitate din companiile din Silicon Valley.

Travis Kalanick, cofondator al Uber, a demisionat pe 21 iunie dupa o serie de suspendari si demisii ale unor angajati si manageri de nivel inalt, pe fondul unor acuzatii de sexism si hartuire. Fostul director al companiei, renumit pentru glumele pe care le facea despre cuceririle sale feminine, a fost acuzat ca a incurajat el insusi o cultura a intreprinderii, propice unor astfel de derapaje de comportament.

In prezent, 69% din totalul salariatilor Google sunt barbati, iar procentul urca pana la 80% in domeniul locurilor de munca tehnice din cadrul grupului, potrivit celor mai recente statistici.

La Facebook, femeile reprezintau doar 27% dintre managerii cu functii superioare in 2016. In cazul companiei Apple, doar 37% din totalul angajatilor sunt femei.

Citeste si:
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Fostul lider al PSD Liviu Dragnea susţine că nu există probe care să îl incrimineze în alte dosare penale. Dragnea neagă că ar fi mers în vacanţe exotice pe bani publici ori pe fonduri...
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a anunțat duminică seara, 19 septembrie, că Alianţa pentru Patrie este noul partid în care se va înscrie dacă instanța îi va permite. Patru...
Sursa: AGERPRES