Google dezvaluie IP-urile utilizatorilor de YouTube

Vineri, 04 Iulie 2008, ora 10:55
3590 citiri
Google dezvaluie IP-urile utilizatorilor de YouTube

Compania americana Google a fost obligata printr-o hotarare judecatoreasca sa divulge datele utilizatorilor serviciului YouTube, anunta Associated Press.

Decizia survine ca urmare a procesului intentat Google de catre Viacom (companie care detine MTV si Paramount Pictures), sub acuzatia de incalcare a drepturilor de copyright.

Grupul pentru aparare a drepturilor internautilor, Electronic Frontier Foundation (EFF) a considerat ca decizia reprezinta o grava incalcare a intimitatii utilizatorilor de Internet si este ilegala, avand in vedere ca documentele ce vor fi predate catre Viacom contin ID-urile de logare, IP-urile si detaliile materialelor vizionate a tuturor persoanelor care au urmarit vreodata un videoclip de pe YouTube.

Chiar daca batalia intre cele doua firme se disputa in Statele Unite, decizia judecatorilor se va aplica utilizatorilor de YouTube din toata lumea. Viacom va avea acces la datele a milioane de utilizatori YouTube, aceste date insemnand aproape 12 terrabiti de informatie.

Procesul a inceput in 2007, Viacom acuzand Google ca a permis vizionarea de catre utilizatori a aproximativ 160.000 de clipuri din programul sau, insumand aproape 1,5 miliarde de accesari.

Imediat dupa ce a fost actionata in judecata, YouTube a introdus filtre de cautare pentru materialele protejate de copyright, insa compania Viacom nu a fost multumita, sustinand ca Google este de vina pentru situatia creata.

"Aroganta celor de la Google si refuzul lor de a asculta niste sfaturi prietenoase a dus la punerea in pericol a milioane de utilizatori. Guvernele si alte organizatii si-au dat seama ca ei poseda o cantitate imensa de informatie si ca atat timp cat ea este stocata poate fi folosita in anumite scopuri," a declarat specialistul in drepturi de secretizare pe Internet, Simon Davies.

Google sustine ca va face un apel pentru a permite anonimizarea datelor pe care le va transmite catre Viacom. Se pare insa ca Viacom nu va permite o astfel de actiune, motivand cererea de date prin "necesitatea de comparare a materialelor care incalca drepturile de copyright cu cele legale."

Citeste si:
Giganții Facebook și Google sunt acuzați că și-au împărțit piața de publicitate online. Argumentele înaintea procesului antitrust
Giganții Facebook și Google sunt acuzați că și-au împărțit piața de publicitate online. Argumentele înaintea procesului antitrust
Conform unei plângeri depuse de Texas şi alte state americane, managerii Google şi Facebook, Sundar Pichai şi Mark Zuckerberg, au avut cunoştinţă despre o înţelegere de împărţire a...
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
Alianţa pentru Unirea Românilor a cerut miercuri, 19 ianuarie, Ministerului de Interne, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 să facă...