Ziare.com

Jurnalismul de investigatie, un gen pe cale de disparitie

Luni, 02 Martie 2009, ora 13:28

   

Jurnalismul de investigatie, un gen pe cale de disparitie
Jurnalismul de investigatie este pe cale de disparitie, sunt de parere mai multi specialisti, din cadrul unei conventii sponsorizate de Microsoft si Google.

"O lume in care jurnalismul de investigatie dispare este o lume in care democratia nu mai functioneaza prea bine," a spus Joshua Cohen (foto) profesor de stiinte politice la Universitatea Stanford, citat de Cnet.

Aproximativ 20 de procente din jurnalistii de investigatie au fost concediati de la marile ziare americane, pe fondul crizei economice. Pe de alta parte, cresterea cititorilor presei online, ce consta, in mare parte, in stiri, a avut un impact destul de important in restrangerea jurnalismului de investigatie.

"Este o profesie pe care oamenii o invata din mers. Exista anumite standarde. Ar fi un adevarat dezastru daca aceasta meserie a investigatiei ar disparea, un dezastru pentru democratie," a adaugat Cohen.

Cei prezenti la forum au subliniat si faptul ca acest tip de jurnalism se schimba, din ce in ce mai multe persoane ce nu apartin de institutii de presa lansandu-se pe acest domeniu.

Desi se crede ca este posibil ca noul mod de distributie al informatiei, cel online, nu este incompatibil cu jurnalismul de investigatie, specialistii prezenti la forum nu au reusit sa gaseasca o solutie viabila.

Potrivit lui Edward Felten, profesor de IT la Universitatea Princeton, pana in 2020 lumea presei va fi dominata de informatii despre ce se intampla "in curtea" oamenilor, si mai putin despre evenimentele majore.

"Vor fi mult mai putine ziare, mai ales din cauza faptului ca oamenii pot citi ziarele de la distanta. Ziarele vor semana mai mult cu cele de comunitate de acum, si nu cu ziarele mari, nationale", a spus Felten.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3433 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

adevar spune dl Cohen

se vede deja unde s-a ajuns la noi Democratie originala in care mass-media isi are partea de responsabilitate.

 

pacat ca se va rezuma doar la asta jurnalistica - la noi a inceput mai de mult

barfa de tzatze la rang(a) de virtute !

Jurnalistii de investigatie.....

..... sunt cei maicapabili jurnalisti, cei mai temerari,dar si cei mai in pericol,e genul cel mai riscant.Ziaristii de stiri sunt ca nistesimpli functionarasi ce se cred mari si puternici dar....numai gura e de ei.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor