Pas decisiv facut de o tara europeana impotriva Google. Incepe razboiul cu gigantul american

Sambata, 05 Octombrie 2013, ora 12:03
3713 citiri
Pas decisiv facut de o tara europeana impotriva Google. Incepe razboiul cu gigantul american
Foto: France 24

Institutia de protectie a datelor cu caracter personal din Franta a lansat o actiune impotriva Google, care ar putea rezulta in amendarea companiei americane.

Aceasta este cea mai dura miscare din partea unei autoritati de reglementare dintre cele care acuza gigantul IT ca incalca legislatia europeana cu privire la protectia datelor utilizatorilor.

Comisia nationala franceza de informatica si libertati (CNIL) si-a motivat decizia prin faptul ca Google nu a respectat termenul de trei luni pentru o modifica modul in care proceseaza datele personale. Prin urmare, CNIL a initiat o procedura pentru impunerea de sanctiuni, care ar putea dura cateva luni si ar putea culmina cu o audiere, noteaza Wall Street Journal.

Comisia nu a specificat la cat s-ar putea ridica valoarea penalitatilor in acest caz, insa o persoana apropiata situatiei a precizat ca aceasta analizeaza daca este posibil din punct de vedere legal sa fie luat in calcul fiecare utilizator din Franta, ceea ce i-ar permite sa multiplice amenzile aplicate aici dincolo de nivelul maxim practicat in prezent, de 150.000 de euro.

Un purtator de cuvant al Google a precizat ca politica de confidentialitate a companiei respecta legislatia europeana si aceasta a cooperat indeaproape cu CNIL pe parcursul desfasurarii acestui proces.

Ce stie Google despre tine

Actiunea CNIL reprezinta doar o secventa dintr-un adevarat "razboi" intre Google si autoritatile europene de reglementare, acestea din urma fiind ingrijorate de puterea pe care un grup de mari companii americane precum Google, Apple si Amazon a castigat-o in Europa.

Eventualele sanctiuni care ar putea rezulta din aceasta actiune prezinta un interes deosebit in contextul in care Uniunea Europeana analizeaza o noua lege privind protectia datelor, care ar putea sa introduca amenzi de pana la 2% din veniturile la nivel global ale companiei. Legea va fi supusa votului in Parlamentul European la sfarsitul lunii octombrie.

Institutiile de reglementare din alte cinci tari - Germania, Italia, Spania, Olanda si Marea Britanie, desfasoara investigatii in paralel in ceea ce priveste practicile de confidentialitate ale Google. In Spania, compania americana ar putea fi amendata cu 1,5 milioane de euro, in Italia sanctiunile se ridica la 1,2 milioane de euro, in timp ce in orasul german Hamburg acestea ar putea ajunge la 1 milion de euro.

Principalele nemultumiri ale institutiilor de profil din aceste tari vizeaza noua politica de confidentialitate a Google, introdusa anul trecut, care permite serviciilor sale - cum ar fi Gmail si YouTube - sa urmareasca activitatea utilizatorilor lor.

Mai multe institutii europene de reglementare sustin ca aceasta se afla in contradictie cu legislatia Uniunii Europene, acuzand in special faptul ca Google nu specifica foarte clar ce face cu datele utilizatorilor.

La sfarsitul lunii iunie, Franta si alte tari din UE i-au cerut gigantului din IT sa precizeze cat timp stocheaza diferitele tipuri de date, dat si sa inceteze practica urmaririi activitatii celor care folosesc serviciile Google.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Franta sanctiuni Google, #Google confidentialiate Europa, #Google date personale , #stiri Google