Solstitiul de iarna - cum este omagiata cea mai scurta zi din an (Galerie foto)

Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 10:21
2214 citiri
Solstitiul de iarna - cum este omagiata cea mai scurta zi din an (Galerie foto)
Foto: Facebook/Google

Motorul de cautare Google sarbatoareste, sambata, solstitiul de iarna printr-un logo special.

Cea mai scurta zi din an este marcata de un doodle care ne aminteste ca incepe si iarna astronomica, dupa cea calendaristica.

Astfel, Google a "imbracat" literele care ii alcatuiesc numele cu manusi si fular, in timp ce o animatie arata cum doua mani croseteaza de zor la haine groase.

Solstitiul de iarna are loc la 21 decembrie in fiecare an si marcheaza cea mai scurta zi din an pentru emisfera nordica a Pamantului. Similar, pentru cea sudica, este cea mai lunga zi din an.

Foto: Captura Google

Observatorul astronomic "Amiral Vasile Urseanu" prezinta pe site si explicatia acestui fenomen, care este legat de miscarea anuala aparenta a Soarelui pe sfera cereasca si reprezinta consecinta miscarii reale a Pamantului in jurul Soarelui.

Axa polilor Pamantului isi pastreaza (in prima aproximatie) directia fixa in spatiu, ea fiind inclinata cu 66 grade 33' fata de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge in decurs de un an cercul sferei ceresti numit "ecliptica", a carui inclinare fata de ecuatorul ceresc este de 23 grade 27'.

Foto: Observatorul astronomic

La momentul solstitiului de iarna, Soarele se afla deci in emisfera australa a sferei ceresti, la distanta unghiulara maxima de 23 grade 27' sud fata de ecuator, el efectuand miscarea diurna in lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit "tropicul Capricornului".

Aceasta explica, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor.

La data solstitiului de iarna, Soarele rasare cu 23 grade 27' la sud de punctul cardinal est si apune tot cu acelasi unghi spre sud fata de punctul cardinal vest.

La momentul amiezii el "urca" - tinand cont de latitudinea medie a tarii noastre, de 45 grade - la numai 21 grade fata de orizont. In consecinta, la aceasta data, durata zilei are valoarea minima din an, de 8 ore si 50 minute, iar durata noptii are valoarea maxima, de 16 ore si 10 minute.

Foto: Observatorul astronomic

Evident, in emisfera sudica a Pamantului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcand inceputul verii astronomice.

Momentul solstitiului de iarna, respectiv al inceputului iernii astronomice, are loc in jurul datei de 21 decembrie. Incepand de la aceasta data, pana la 21 iunie (cand are loc solstitiul de vara), durata zilelor va creste continuu, iar cea a noptilor va scadea in mod corespunzator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Google doodle solstitiu iarna, #Google solstitiu iarna, #solstitiu iarna , #stiri Google