Inteligenta artificiala marca Google: La ce sunt bune romanele de dragoste

Marti, 10 Mai 2016, ora 08:56
2298 citiri
Inteligenta artificiala marca Google: La ce sunt bune romanele de dragoste
Foto: Facebook/Google

Google foloseste peste 2.800 de romane de dragoste pentru a-si ameliora programele de inteligenta artificiala, au anuntat inginerii acestei companii americane.

"Cum sa remediezi problema computerelor reci si sa le oferi o umbra de umanitate? Cercetatorii in inteligenta artificiala au gasit un inceput de raspuns pentru aceasta intrebare: prin literatura!", se afirma in debutul unui articol scris de Morgane Tual pentru Le Monde.

Inginerii de la Google au anuntat ca predau limbajul uman unuia dintre programele lor de inteligenta artificiala, bazandu-se pe romane de dragoste. Desi acest tip de literatura este departe de a fi apreciat de forurile academice, firma americana i-a gasit o utilitate speciala si spune ca aceste romane au pentru ei o valoare inestimabila.

Programele de invatare folosite de calculatoare trebuie sa "ingere" cantitati mari de date, din care trebuie sa isi extraga cunostintele necesare. Ele inghit cantitati uriase de text. Insa cum trebuie sa fie alese aceste texte?

In prezent, programele de inteligenta artificiala capabile sa realieze, intr-o anumita masura, o conversatie, sunt in general prea faptice, prea reci in discursurile lor. La fel ca cei mai multi dintre "chat-boti" (roboti conversationali) si asistenti informatici, precum Siri, acestor programe le lipsesc fluiditatea si nuantele in ceea ce priveste felul lor de a folosi limbajul articulat.

Google a decis sa isi amelioreze unul dintre programele sale de inteligenta artificiala, "hranindu-l" cu peste 2.800 de romane de dragoste. Insa de ce a fost ales acest tip de literatura? "Pentru ca aceleasi idei sunt exprimate in mai multe reprize, in feluri diferite", a explicat pentru Le Monde unul dintre directorii de la Google.

"Intrigile sunt destul de banale, ceea ce inseamna ca aceste romane repeta aceleasi idei de mai multe ori. Este foarte util pentru un sistem de invatare folosit de computere, care invata mai bine atunci cand au la dispozitie mai multe exemple", a adaugat el.

Citind acelasi scenariu de peste doua mii de ori, povestit prin cuvinte, formule si fraze diferite, ar trebui astfel sa isi dezvolte un limbaj mai nuantat, considera cercetatorii americani.

"Este un nou mijloc de a genera fraze care au un aer mai natural - si care, pe termen lung, ar putea facilita interactiunea cu numeroase produse Google. Acestea s-ar putea exprima intr-o maniera mai putin robotizata si vor fi mai usor de inteles", au declarat inginerii companiei americane.

Aceeasi echipa ar fi putut sa foloseasca si alte tipuri de literatura, precum cea pentru copii, care ar putea sa para ideala pentru invatarea limbajului. Insa literatura pentru copii se bazeaza pe un vocabular care este mai putin bogat.

"Folosim romanele de dragoste doar pentru acest proiect de cercetare", precizeaza reprezentantii Google. "Proiectul nu va aparea direct si imediat in produsele noastre, deci, nu va ingrijorati, nu vor exista fraze 'fierbinti' in aplicatiile noastre!", au adaugat ei.

Alti cercetatori se bazeaza si ei pe dialoguri din filme si seriale TV pentru a invata computerele "sa vorbeasca" intr-o maniera cat mai apropiata de limbajul uman. Recent, un chatbot s-a inspirat din scenariul serialului "Silicon Valley", cu intentia de a imita personalitatile actorilor - de fapt, manierele lor de a vorbi.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#inteligenta artificiala Google romane dragoste , #utilizatori