Relația de ură și dragoste a lui Gorbaciov cu Putin: Atacuri dure ale liderului sovietic contra președintelui actual

Miercuri, 31 August 2022, ora 15:48
5499 citiri
Relația de ură și dragoste a lui Gorbaciov cu Putin: Atacuri dure ale liderului sovietic contra președintelui actual
Putin alături de Gorbaciov după ce a preluat puterea la Kremlin FOTO: Sky News

Mihail Gorbaciov, care a murit la Moscova, marți, 30 august 2022, la vârsta de 91 de ani, a avut o relație schimbătoare de dragoste și ură față de actualul președinte al Rusiei, Vladimir Putin. În cei peste 20 de ani de la venirea la putere a lui Putin, fostul lider sovietic l-a îmbrățișat, pentru ca mai apoi în 2013 să-l atace dur pe liderul de la kremlin, spunând că ”politica se transformă din ce în ce mai mult într-o imitație a democrației”, iar ”toată puterea este în mâinile președintelui”.

După haosul din anii ’90 și domnia lui Boris Elțin, Gorbaciov și-a exprimat speranța pentru fostul agent KGB, Vladimir Putin, care a fost ales pentru prima dată președinte al Rusiei în anul 2000, potrivit RFI.

Putin, spunea la acea vreme Gorbaciov, era ”inteligent, serios, rezervat și bine organizat. Îmi plac oamenii de acest gen”. Pentru fostul președinte sovietic, Putin a reprezentat o șansă de stabilitate și creștere economică, continuând în același timp tranziția către democrație, pe care el o pusese în aplicare.

Cum minte un general rus în fața lui Putin. Secvențe halucinante la Kremlin: "Simțim sprijinul populației în zonele eliberate" VIDEO

Chiar în 2006, pe măsură ce activiștii și-au exprimat îngrijorarea crescândă cu privire la tratamentul dur al societății civile sub președinția lui Putin, Gorbaciov a capabil să declare că ”cei care se tem de tendințele autoritare ale lui Putin greșesc”.

Dar, pe măsură ce anii au trecut și speranțele de dezvoltare democratică în Rusia s-au evaporat, Gorbaciov și-a îndreptat critici aspre și apoi unele atacuri puternice asupra lui Vladimir Putin, care virase brusc de pe calea democrației, pe care el o visase.

Alegerile parlamentare din 2011 viciate de fraude i-au întărit atitudinea lui Gorbaciov față de Putin, precum și față de decizia acestuia de a candida pentru un al treilea mandat, fără precedent.

Fenomenul ce poate inflama relațiile dintre Putin și Israel: Exodul din Rusia care repetă istoria

Gorbaciov a susținut apoi o mișcare de protest care a urmat alegerilor și în 2013 a făcut un atac usturător asupra Rusiei lui Putin.

”Politica se transformă din ce în ce mai mult într-o imitație a democrației. Toată puterea este în mâinile autorităților și a președintelui Putin. Economia este monopolizată. Corupția a căpătat proporții colosale”, a spus Gorbaciov.

Acum, după moartea lui Gorbaciov, Putin, în vârstă de 69 de ani, a făcut declarații laudative la adresa lui Mihail Gorbaciov: ”un politician și un om de stat care a avut un impact uriaș asupra cursului istoriei mondiale” și care ”s-a străduit să ofere propriile soluții la probeleme urgente”.

”El a condus țara noastră într-o perioadă de schimbări complexe, dramatice, de politică externă la scară largă, de provocări economice și sociale”, a adăugat Putin, potrivit Sky News.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
Putin va angaja contractori pentru războiul din Ucraina pentru a evita o mobilizare nepopulară
Putin va angaja contractori pentru războiul din Ucraina pentru a evita o mobilizare nepopulară
Rusia se pregătește să recruteze mai mulți soldați sub contract în timp ce își continuă invazia în Ucraina, încercând să evite, cel puțin pentru moment, o altă recrutare în masă...
#Gorbaciov, #Mihail Gorbaciov, #Mihail Gorbaciov Kremlin, #Vladimir Putin, #Uniunea Sovietica, #gorbaciov putin , #Razboi Ucraina