Făceți-vă grădina mai plăcută plantând copaci mari

Advertorial
Miercuri, 22 Iunie 2022, ora 16:10
3150 citiri
Făceți-vă grădina mai plăcută plantând copaci mari
FOTO: adobestock.com

Grădina este cu siguranță unul dintre locurile unde ne încărcăm bateriile. Și locul preferat din grădină este la umbra copacului. Acolo e cel mai bine în zilele călduroase de vară. Dacă încă nu aveți un copac mare în grădină, atunci ar fi bine să va plantați unul. Dar cum plantați un copac mare? Și care sunt tipurile de copaci potriviți pentru a fi plantați în grădină?

De ce să țineți cont când plantați un copac mare în grădină?

În primul rând trebuie să stabiliți locul în care va fi plantat copacul. Iar pentru locul pe care l-ați ales va trebui să vedeți cam cât de mult soare ajunge în acel loc. De ce vă interesează asta? Pentru că tipul de copac pe care îl alegeți va depinde de cantitatea de soare care se revarsă în acel loc. Spre exemplu, pomilor fructiferi le trebuie 6 până la 8 ore de soare pe zi pentru a produce atât flori, dar și fructe.

Să aveți în vedere faptul că legislația spune că „arborii trebuie sădiți la o distanță de cel puțin doi metri de linia de hotar, cu excepția acelora mai mici de 2 metri, a plantațiilor și a gardurilor vii”. În cazul nerespectării legislației, proprietarul vecin poate cere scoaterea sau tăierea la înălțimea corespunzătoare a arborilor pe cheltuiala proprietarului terenului pe care aceștia sunt plantați.

Interesați-vă la ce dimensiuni ajunge copacul pe care vreți să îl plantați și în cât timp face asta. Și când spunem dimensiuni, ne referim la înălțime, dar și la diametrul trunchiului. E un lucru foarte important, mai ales în condițiile în care sunt alte structuri pe lângă, cum ar fi pereți. Copacul își va întinde rădăcinile, iar pentru asta are nevoie de spațiu. În cazul în care vreți mai multe sfaturi despre cum să plantați un copac, apăsați click pe plantare copaci.

Când plantați copacul?

Un aspect important este momentul plantării. Este de evitat plantarea copacilor în mijlocul iernii, atunci când pământul înghețat poate să afecteze rădăcinile. Excepție fac puieții cumpărați în ghivece sau cu rădăcinile în săculeți de pământ pentru care plantarea se poate face în orice anotimp. Cel mai bun anotimp pentru plantare este toamna și asta pentru că solul are reținută căldura verii și ploile vor asigura umiditate. Așa că proaspătul copac plantat are șanse mari să își fixeze rădăcinile înainte de înghețarea solului.

Ce tipuri de copaci mari se pretează pentru grădină?

Pentru grădina dumneavoastră puteți să alegeți copaci cu frunze căzătoare, cum ar fi: castanul, frasinul, migdalul, cireșul și nucul. Tipurile acestea de copaci își pierd frunzele toamna sau în perioadele mai reci. În general, sunt înalți și cu frunze mari.

Puteți de asemenea, să alegeți o specie de copac veșnic verde, cum ar fi: brad, pin, chiparos sau măslin. Acest tip de copac nu își pierde frunzele toamna și iarna. Majoritatea speciilor acestor tipuri de copaci sunt robuste.

La ce prețuri puteți achiziționa copaci pentru grădină?

Prețurile variază, în funcție de tipul de copac pe care îl vrei, de vârsta puieților și de cât de multe bucăți achiziționați. Spre exemplu, un puiet de molid de 2 ani poate fi 4 lei bucata, un puiet de molid de 4 ani poate fi 4,5 lei bucata, iar un puiet de stejar poate ajunge la 80 de bani bucata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#gradina, #copaci, #plantare copaci , #gradina