Ce este grăsimea viscerală și cum afectează inclusiv persoanele slabe. Sfaturi pentru a elimina riscurile

Duminica, 17 Aprilie 2022, ora 23:55
6595 citiri
Ce este grăsimea viscerală și cum afectează inclusiv persoanele slabe. Sfaturi pentru a elimina riscurile
Grăsimea viscerală se găsește în jurul organelor abdominale precum ficat, pancreas, splina, rinichi și stomac FOTO Pixabay

Studiile de specialitate arată că unul din trei români suferă de exces ponderal.

Acumularea de grăsime subcutanată, considerată de regulă principala manifestare a obezității nu este singură problemă care poate reprezenta un pericol. O a două mare problema o reprezintă grăsimea viscerală. Acumularea de grăsime viscerală are mai multe implicații pe termen lung asupra sănătății chiar și la persoanele care nu au o greutate foarte mare, dar care au grăsime în exces în jurul taliei.

Pericol pentru organe

Grăsimea viscerală se găsește în jurul organelor abdominale precum ficat, pancreas, splina, rinichi și stomac. Și la persoanele slabe poate apărea.

“Majoritatea țesutului adipos este depozitată sub piele și poartă denumirea de grăsime subcutanată. Acest tip de grăsime se află sub piele, este vizibilă și se simte când ciupeșți o porțiune din piele. Este grăsimea care formează gropițe și celulita. Grăsimea subcutanată în exces poate afecta metabolismul glucozei și poate contribui la apariția multor afecțiuni grave. Al doilea tip de grăsime este grăsimea viscerală. Acest tip de grăsime, este mai frecvent întâlnită la bărbați, se găsește stocată profund în

abdomen, în jurul organelor vitale, inclusiv ficat și intestine. La femei, înaintarea în vârstă și menopauza, influențează stocarea grăsimii, astfel că grăsimea viscerală se poate localiza intraabdominal, deși nu se constată o creștere în greutate semnificativă. Acest tip periculos de grăsime a fost asociat cu bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, colesterolul crescut, anumite tipuri de cancer și accidentul vascular cerebral”, a declarat medicul Șerban Damian.

Ce provoacă acumularea excesivă de grăsimea viscerală

Geneticul poate avea un rol în acumularea grăsimii viscerale, dar nu foarte mare.

În schimb, dieta și nivelul de activitate au un impact mult mai profund asupra

nivelului de grăsime viscerală.

“Grăsimea viscerală este periculoasă deoarece este legată de eliberarea de molecule cu efect proinflamator. Aceste inflamații pot afecta arterele, pot pătrunde în ficat și pot afecta negativ modul în care corpul descompune zaharurile și grăsimile. Acumularea de grăsime viscerală poate avea un impact mare asupra modului în care corpul nostru utilizează insulină. Acesta este un hormon care reglează nivelul glicemiei, cum și unde depozităm grăsimile, cum procesăm proteinele. Atunci când avem multă grăsime viscerală, acest lucru ne poate face rezistenți la insulină, ceea ce poate conduce la dezvoltarea unor afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2. De asemenea, s-a demonstrat că excesul de grăsime viscerală favorizează apariția altor afecțiuni de sănătate, cum ar fi hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și atac de cord, precum și cancer de san și colorectal”, a adăugat medicul.

Cantitate normală de grăsime viscerală

O cantitate normală de grăsime viscerală la o persoană medie este în jur de 10% din masă totală de grăsime corporală. O femeie cu o talie mai mare de 80- 89 de centimetri și un bărbat care are o talie mai mare de 95-100 de centimetri sunt susceptibili de a avea exces de grăsime viscerală.

“Nefiind vizibilă, grăsimea viscerală este mai greu detectabila decât grăsimea subcutanată. Putem afla exact nivelul de grăsime viscerală din organism prin teste imagistice de tip tomografie computerizată sau rezonanță magnetică. Specialiștii pot evalua cantitatea de grăsime viscerală și potențialele riscuri pentru sănătate cu ajutorul unor parametri mai la îndemână, precum formă corpului, circumferința taliei, cantitatea totală de grăsime corporală. Analiză compoziției corporale prin bioimpedanta sau

adipometria cu ultrasunete sunt două metode prin care putem află procentul de grăsime corporală și distribuția să”, a transmis dr. Șerban Damian.

Reducerea nivelului de grăsime

Nivelul de grăsime viscerală începe să crească atunci când avem o dietă incorectă și când facem prea puțină mișcare. Și stresul poate juca și un rol în stocarea grăsimii viscerale.

“Dacă nu faceți mișcare și mâncați în exces, s-ar putea să fiți expuși unui risc foarte mare. Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să reduceți sau chiar să eliminați zahărul din alimentație. Zahărul are valoare nutritivă redusă. Evitați sucurile carbogazoase, alimente ce conțin sirop de porumb bogat în fructoza, eliminați grăsimile trans și alimentele procesate, cum ar fi margarină, alimentele ambalate, chipsurile de cartofi și hamburgerii. Aveți grijă la mărimea porților, alegeți carbohidrați complecși, pe care îi puteți lua din fructe și legume și cereale integrale, precum și proteine din surse alimentare cu conținut redus de grăsimi, precum carne de pui, peste, ouă, fasole, lactate degresate. Odată ce dietă dumneavoastră s-a îmbunătățit, va trebui să va concentrați pe exerciții fizice. Studiile au arătat că exercițiile fizice efectuate zilnic pot ajută corpul să elimine grăsimea viscerală. Exercițiile fizice reduc inflamația și contribuie la normalizarea nivelurilor de insulină și leptina. Dar cum schimbările stilului de viață nu se referă doar la dietă și exerciții fizice, când suntem stresați, producem un hormon numit cortizol, care s-a dovedit că mărește stocarea de grăsime viscerală. Prin urmare, reducerea stresului poate contribui la reducerea acumulării de grăsime”, ne sfătuiește medicul nutriționist, Șerban Damian.

Slăbește sănătos cu ajutorul dietei cu suc de pătrunjel
Slăbește sănătos cu ajutorul dietei cu suc de pătrunjel
Fiind foarte bogat în vitamine și minerale și sărac în calorii, pătrunjelul este ideal pentru alimentația persoanelor care vor să scape de kilogramele în plus. Are, de asemenea,...
Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
O dietă sănătoasă şi echilibrată este asociată cu o mai bună sănătate a creierului şi cu bunăstarea mintală, sugerează un nou studiu citat miercuri, 24 aprilie, de DPA/PA Media....
#grasime viscerala sfaturi, #grasime viscerala, #dieta, #nutritionist, #nutritionist slabire , #stiri life style