5 grăsimi sănătoase pe care ar trebui să le consumi. În ce alimente se găsesc

Luni, 26 Septembrie 2022, ora 23:46
5491 citiri
5 grăsimi sănătoase pe care ar trebui să le consumi. În ce alimente se găsesc
Consumul de avocado scade colesterolul și elimină grăsimile din sânge FOTO: Unsplash.com

Grăsimile sunt o parte importantă a unei diete sănătoase. Corpul nostru are nevoie de grăsimi pentru o funcţionare optimă, potrivit publicației TheHealthy.com.

Grăsimile reprezintă o sursă bună de energie şi furnizează elemente esenţiale pentru celulele corpului. Unele grăsimi sunt bune pentru noi, în timp ce altele ar trebui să fie evitate cu orice preț.

Grăsimile "bune" sunt cele nesaturate şi sunt capabile să menţină inima sănătoasă; ele se împart în grăsimi mononesaturate şi polinesaturate.

Avocado

Conține la fel de multă grăsime ca un cheeseburger dublu de la fast-food, dar este mult mai bun pentru tine.

Adăugarea de avocado în dieta ta poate reduce semnificativ colesterolul LDL nesănătos și alte grăsimi din sânge.

Ciocolata neagră

Jumătate din grăsimea din ciocolată provine din grăsimi mononesaturate sănătoase.

Cu toate acestea, numai ciocolata neagră conține o concentrație mare de antioxidanți sănătoși pentru inimă, care scad tensiunea arterială și protejează inima în alte moduri.

Pește

Fructele de mare sunt cea mai bună sursă de acizi grași omega-3, conțin cele mai bune grăsimi dintre toate, pentru sistemul tău cardiovascular și sănătatea generală.

Două porții săptămânale de pește (de preferință soiuri uleioase precum somonul și macroul de Atlantic) pot reduce riscul de atac de cord cu până la 36%.

Măsline

Bogate în grăsimi mononesaturate, măslinele și uleiul de măsline (în special acesta) sunt pietrele de temelie ale dietei mediteraneene, despre care multe studii arată că protejează inima și pare să lupte împotriva diabetului.

De asemenea, uleiurile de canola și de arahide sunt alegeri bune.

Unt de arahide, nuci și semințe

O porție zilnică de unt de arahide ar putea reduce riscul de diabet de tip 2 cu 21%. Între timp, studiile au arătat că mâncatul zilnic de nuci poate reduce riscul de atac de cord cu 35%.

Citește și:
Cât mai cheltuie românii pentru alimente: "Sărim de 5.000 de lei cu două ture de cumpărături"
Cât mai cheltuie românii pentru alimente: "Sărim de 5.000 de lei cu două ture de cumpărături"
Românii sunt îngrijorați în urma scumpirilor din ultima perioadă. Mulți nu mai fac față cheltuielilor și încearcă să facă economii. O bună parte din salariu este folosită pentru a...
Cât consumă o mașină electrică înainte de venirea iernii: “Ce ne facem, fraților?”. Simulări privind autonomia "la rece"
Cât consumă o mașină electrică înainte de venirea iernii: “Ce ne facem, fraților?”. Simulări privind autonomia "la rece"
Numărul proprietarilor de mașini electrice a crescut în România. Mulți le-au achiziționat în urma scumpirilor la benzină și motorină. Entuziasmul a scăzut ușor când și prețurile la...