Ministrul Mediului, Gratiela Leocadia Gavrilescu, s-a dus saptamana trecuta in Chile. Potrivit unui comunicat al Guvernului, Gavrilescu s-a aflat in fruntea unei delegatii care a avut ca "obiectiv principal intensificarea relatiilor diplomatice si comerciale intre cele doua tari".
Totodata, in cadrul vizitei a fost inaugurat primul Consulat General Onorific al Romaniei pentru regiunea Santiago de Chile si Valparaiso, iar Gavrilescu a semnat cu ministrul Mediului din aceasta tara un "memorandum de intelegere bilaterala in domeniul protectiei mediului".
Printre alte activitati ce au avut loc in cele 6 zile s-a mai numarat "depunerea unei coroane la bustul marelui istoric si om politic roman, Nicolae Balcescu, din Santiago de Chile" sau vizitarea unui hotel construit in intregime din materiale reciclabile, dupa cum mai arata comunicatul.
Jurnalistii de la Adevarul au aflat insa un amanunt care nu s-a regasit in acest comunicat, si anume ca ministrul Gavrilescu s-a folosit de aceasta delegatie pentru a vizita Insula Pastelui, din mijlocul Pacificului, cunoscuta pentru statuile monolitice ce infatiseaza capete de om.
"Da, doamna ministru s-a aflat doua zile pe Insula Pastelui, care este cea mai mare arie naturala protejata din America de Sud. A fost incheiat si un memorandum cu statul chilian pe aceasta tema, care va fi publicat pe site. Abia ne-am intors", a explicat Mihai Dragan, directorul de cabinet al Gratielei Gavrilescu, pentru Adevarul, la doua zile dupa remiterea comunicatului.
La doua ore de la aceasta conversatie, pe site-ul Ministerului Mediului a fost publicat un UPDATE la comunicatul initial, care detalia vizita din Insula Pastelui.
"In perioada 18-19 octombrie, delegatia din Romania s-a intalnit cu guvernatorul provincial al Insulei Pastelui, Laura Tarita Alarcon Rapu, cu primarul Insulei Pastelui, Pedro Edmunds Paoa, cu reprezentantii comunitatii indigene rapanui, precum si cu administratorii Parcului National Rapa Nui, care acopera peste 40% din suprafata insulei", se arata in update-ul la comunicat.
Mai departe aflam ca vizita a avut loc pentru ca autoritatile locale au cerut ajutorul Romaniei intr-o serie de chestiuni.
Prima ar fi "organizarea administrarii Ariei Naturale Protejate Marine 'Rapa Nui'", iar acest ajutor va fi oferit in perioada urmatoare cand "o delegatie de experti desemnata de autoritatile locale din Insula Pastelui se va deplasa in Romania, in luna noiembrie 2018, in cadrul unui schimb de experienta cu Administratia Rezervatiei
Biosferei Delta Dunarii, dar si cu administratii ale altor arii protejate din tara noastra".
O alta chestiune in care i s-a cerut ajutorul a fost "pentru cresterea nivelului de ambitie in lupta globala impotriva schimbarilor climatice", "in contextul preluarii, de
catre Romania, a presedintiei Consiliului Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2019".
Un alt lucru pentru care Ministerul Mediului spune ca a fost solicitat sa ajute este "sprijin tehnic din partea expertilor romani pentru imbunatatirea gestionarii deseurilor in Insula Pastelui". Amintim ca Romania tocmai a fost condamnata de Curtea de Justitie a UE din cauza gropilor de gunoi fara autorizatie.