Un cuib de barza mutat prin ordin de ministru - exista o explicatie

Vineri, 13 Martie 2015, ora 09:38
7208 citiri
Un cuib de barza mutat prin ordin de ministru - exista o explicatie

Reprezentantii Societatii Ornitologice Romane (SOR) fac lumina in cazul cuibului de barza mutat prin ordin al ministrului Mediului, Gratiela Gavrilescu, explicand ca pasarile sunt protejate prin lege, iar incalcarea ei este sanctionata cu amenda sau inchisoare.

Intr-un comunicat remis vineri Ziare.com se precizeaza ca mutarea cu 600 de metri mai la vest a cuibului de barza din Schitu Golesti se putea face doar prin ordin de ministru pentru ca asa prevede Legea 49/2011 privind protectia naturii, care transpune directivele Pasari si Habitate ale Comisiei Europene.

"Chiar daca nu suntem sustinatori ai interventiei asupra cuiburilor pasarilor salbatice, iar mutarea unui cuib de barza chiar la o distanta mai mica decat prevede ordinul de ministru adus in discutie nu garanteaza ca deranjul produs nu va indeparta pasarile, obligandu-le sa gaseasca un alt loc de cuibarit, apreciem faptul ca a fost respectata procedura legala pentru situatiile in care se considera necesare astfel de interventii", se mai arata in comunicatul citat.

Aberatia zilei: Cuib de barza mutat prin ordin de ministru

Astfel, conform legii, sunt interzise, printre altele, distrugerea sau perturbarea intentionata, in special in cursul perioadei de reproducere, crestere sau migratie, a tuturor cuiburilor de pasari.

Nerespectarea prevederilor legii constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda.

In art.38 al legii se stipuleaza ca, prin exceptie, Ministerul Mediului poate stabili derogari, prin ordin de ministru, "cu avizul Academiei Romane, cu conditia sa nu existe o alternativa acceptabila, iar masurile derogatorii sa nu fie in detrimentul mentinerii populatiilor speciilor respective intr-o stare de conservare favorabila in arealul lor natural".

Prin urmare mutarea cuibului din Schitu Golesti care cauza neplaceri proprietarului casei din apropiere putea fi "rezolvata", din perspectiva cetateanului si a bunurilor materiale puse in pericol doar asa cum s-a procedat, sustin reprezentantii SOR.

C.B.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#cui barza mutat ordin ministru, #Societatea Ornitologica cuib barza mutat , #ministrul Mediului