Aberatia zilei: Cuib de barza mutat prin ordin de ministru

Miercuri, 11 Martie 2015, ora 18:16
13884 citiri
Aberatia zilei: Cuib de barza mutat prin ordin de ministru

Cand am auzit stirea, am crezut ca e Times New Roman. Deschizand insa Monitorul Oficial, am dat peste o chestiune cat se poate de serioasa: zeci de cetateni ai Romaniei si-au pus mintile la contributie ca sa mute un cuib de barza (Ciconia ciconia, mai exact) de pe un stalp pe altul. Mai la vest cu 600 de metri, cum scrie in ordinul de ministru.

Da, ati citit bine - "ordinul de ministru". Semnat de Gratiela Leocadia Gavrilescu, membru al PLR, partidul aproape existent condus de Calin Popescu Tariceanu.

Ce gasim noi in acest document? Mai intai ca exista un referat de aprobare asumat de Directia biodiversitate si apoi, la mai bine de doua saptamani, un aviz al Academiei Romane, ambele avand in vedere "procedura de stabilire a derogarilor de la masurile de protectie a speciilor de flora si fauna salbatica", in temeiul prevederilor din Ordonanta de urgenta a Guvernului privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, precum si ale Hotararii Guvernului privind organizarea si functionarea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.

Toata aceasta insiruire de acte normative (din care am extras cifrele si numerele ca sa intelegeti totusi cate ceva) reprezinta fundamentul legislativ pentru "relocarea unui cuib de barza (Ciconia ciconia) de pe raza localitatii Schitu Golesti, la 600 de metri vest pe un alt stalp de electricitate".

Deja se intrevede o raza de lumina. Poate ca demnitarii implicati in aceasta tevatura au simtit nevoia sa se acopere cu hartii temandu-se ca vor fi dati pe mana procurorilor. Daca ii reclama barza la DNA ca i-au mutat cuibul incalcand legea, nu? Daca i se pare neconfortabil noul stalp de electricitate ales de nezburatoarele care au pus ochii pe ea?

Nu radeti, ca asta nu e totul.

"Relocarea cuibului de barza prevazut la art.1 se va face cu personal tehnic de specialitate". Adica nu cu ajutorul lui nea' Gheorghe din Schitu Golesti, ci, probabil, cu specialisti adusi din Capitala.

Si mai urmeaza!

"In termen de 30 de zile de la data relocarii, beneficiarul are obligatia sa transmita agentiei judetene pentru protectia mediului de pe raza administrativ-teritoriala unde s-a desfasurat actiunea de relocare un raport asupra actiunii derulate in baza derogarii obtinute", se mai arata in ordinul de ministru.

Iar dupa aceea, Agentia judeteana pentru protectia mediului trebuie sa faca un alt raport, in cel mult 45 de zile de la aplicarea derogarii, transmis la centru, dupa care urmeaza "controlul aplicarii derogarii", care se exercita de personal imputernicit.

Acum va e clar de ce nu are Romania autostrazi? Aplicati regula de trei simpla: daca pentru mutarea unui cuib de barza e nevoie de zeci de specialisti ingropati pana peste cap in acte timp de cateva saptamani, de cati oameni si de cate secole ar fi nevoie ca sa construim un centimetru de sosea?

Se vede treaba ca deputatul Remus Cernea, autorul propunerilor legislative cu delfini si alte cele, le-a cam sucit mintile colegilor politicieni. Si ca DNA le-a bagat frica in oase.

Remus Cernea vrea o lege prin care delfinii sa aiba aceleasi drepturi ca oamenii

Sigur, barza e specie protejata, dar de aici si pana la a pune in practica o monstruozitate birocratica precum cea de mai sus e cale lunga. S-au rezolvat toate problemele in Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor? S-au stopat defrisarile ilegale, braconajul, deversarile de deseuri toxice?

Le final, adresam doua intrebari: Cine plateste toata distractia? Si ce facem in cazul in care cuibul se dovedeste a fi gol, pentru ca pasarea a zburat demult? Dam un ordin de ministru ca sa relocam o barza?

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase luni,...
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
PSD va prezenta în fața Parlamentului, joi, de la ora 18.00, bilanţul primelor 6 luni de guvernare. Liderul partidului, Marcel Ciolacu, a afirmat că bilanţul va fi unul cinstit şi realist,...