Vărsăturile și greața. Cauze și tratament

Luni, 03 Aprilie 2023, ora 13:41
792 citiri
Vărsăturile și greața. Cauze și tratament

Greața și vărsătura sunt simptome des întâlnite, care caracterizează diverse afecțiuni. Frecvente atât la copii, cât și la adulți, greața și vărsătura apar în sarcină, în toxiinfecții alimentare, în cazul prezenței calculilor biliari, stres emoțional,indigestie etc.

Greața reprezintă o senzație de a vomita, ce apare de obicei înaintea refluxului de vomă. Vărsătura reprezintă eliminarea incontrolabilă a conținutului stomacal prin cavitatea bucală sau nas.

Vărsătura poate apărea în diverse afecțiuni medicale: intoxicație alimentară, gastrita, pancreatita etc.

Voma sau vărsătura reprezintă modalitatea prin care organismul se curăță de substanțele dăunătoare din stomac.

Cea mai des întâlnită cauză de vărsătură la copii este alergia alimentară, iar la persoanele adulte este gastroenterita. Gastroenterita este o infecție intestinală cauzată de un virus sau bacterie, manifestată prin greață, durere abdominală, diaree și vărsătură. Voma poate ascunde în spatele său și afecțiuni mai grave cum este litiaza renală sau obstrucția intestinală.

Uneori, vărsătura este confundată cu regurgitația, care se caracterizează prin reîntoarcerea în esofag a alimentelor nedigerate, fără forță. Cauzele regurgitației și vărsăturilor sunt în ansamblu diferite.

Deosebim câteva faze în evoluția vărsăturii. Contracția mușchilor abdominali coordonată cu mușchiul diafragmal, constituie prima fază. La această etapă nu se expulzează nimic și uneori poate fi confundată cu un sughiț. În următoarea etapă, presiunea mare creată de contracțiile puternice ale diafragmei, determină expulzia conținutului stomacal în esofag și ulterior în gură.

Conținutul vărsăturii

Conținutul vomei este important din punct de vedere medical. Aceasta are de obicei un miros neplăcut și gust acid. Dacă voma conține sânge proaspăt, atunci vorbim despre hematemeză. Dacă avem sânge întunecat, oxidat, atunci merge vorba despre vărsătură în zaț de cafea.

Obstrucția intestinală poate genera vărsături cu conținut fecal.

Cum să tratăm greața și vărsăturile?

Greața și vărsătura reprezintă niște semne generale, care pot caracteriza afecțiuni variate. Este util să anunțați medicul dumneavoastră ca să vă ajute în stabilirea unei tactici de diagnostic și tratament corect.

Aceste simptome pot fi tratate utilizând pastile pentru greață și vărsături ce nu necesită rețetă. Medicamentele pentru vărsături, utilizate în stările de urgență sunt antihistaminicile (meclozin, dimenhidrinat, prometazin) și prokinetice (metoclopramid).

Antivomitive la copii puteți găsi sub formă de pastile (care sunt de obicei utilizate când copiilor li se face rău în mașină), sub formă de sirop și supozitoare. Mai frecvent sunt utilizate antivomitive pe baza de plante.

Antiemeticele la copii se administrează în cazuri de vomă severă, violentă și repetată, doar la indicația medicului specialist și sub supravegherea acestuia, căci preparetele antiemetice pot avea urmări ireversibile asupra sistemului nervos central. Se preferă repaus alimentar, ceai de mentă sau ghimbir pentru a combate voma pe cale naturală.

Medicamente antivomitive la adulți de asemenea au mai multe forme de administrare, ce ușurează mult situația când pacientul are pusee frecvente de vomă și toată medicația administrată iese prin vărsătură. În așa situații sunt utilizate supozitoare sau injecții.

Un lucru foarte important, constituie evitarea deshidratării organismului, care se poate manifesta prin apatie, uscarea buzelor și gurii, lipsa urinei. Permanent consumați apă sau ceaiuri pentru a evita astfel de situații.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#greata, #varsaturi, #cauze, #tratament , #sanatate