Criza războiului lovește o țară NATO, cu 1 milion de turiști români: Gazele, creștere de 178,9%, inflația spre maximum din 1993

Marti, 16 August 2022, ora 16:26
6873 citiri
Criza războiului lovește o țară NATO, cu 1 milion de turiști români: Gazele, creștere de 178,9%, inflația spre maximum din 1993
Atena, capitala Greciei a fost lovită și ea de creșeterile de prețuri FOTO: Investing

Criza economică care a fost provocată de războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, în 24 februarie 2022, lovește fără excepție țările dezvoltate occidentale, dar și restul Europei. Astfel, o țară membră NATO din anul 1952, Grecia, suportă și ea șocul scumpirilor de prețuri, cel al gazelor naturale urcând cu 178,9% față de anul trecut.

În plus, inflația a coborât ușor la 11,6% în luna iulie 2022 de la 12,1% în iunie, dar rămâne foarte apropiată de nivelul maxim din ultimele trei decenii, în 1993 având valoarea de 14,41%, potrivit US News.

Creșterea costurilor pentru energie, locuințe, transport și alimente au fost principalii factori care au stat la baza atingerii acestei cifre a inflației, a anunțat Serviciul de statistică din Grecia.

O țară NATO profită de războiul lui Putin, sfidând sancțiunile: Explozie a afacerilor sale cu Rusia

Inflația anuală armonizată a Greciei, stat membru al NATO din anul 1952 și al Uniunii Europene din 1981, a scăzut, de asemenea, la 11,3% în iulie, de la 11,6% în iunie.

În schimb, prețul gazelor naturale a fost ”lovit” intens de războiul lui Putin din Ucraina, care a determinat creșterea costurilor de la energie. Astfel, prețul gazelor s-a mărit cu 178,9% față de anul trecut, în timp ce la energie electrică a crescut cu 55,8%, iar pentru încălzire a sporit cu 65,1%.

Costurile pentru locuințe au crescut cu 30,9% față de iulie 2021, în timp ce prețurile din transporturi au avansat cu 20,6%. În plus, și alimentele și băuturile s-au scumpit cu 13%, aici intrând creșteri la pâine, cereale, carne, pește, lactate, ouă, ulei, legume, ciocolată, cafea, apă minerală și băuturi răcoritoare.

Fost șef al Serviciului Secret MI6 spune lucruri din culise: Cum este gândit sfârșitul lui Putin VIDEO

Articolele de folosință îndelungată s-au scumpit cu 8,2%, ca urmare a creșterilor prețurilor de la mobilă, textile, aparate de uz casnic.

În schimb, în domeniul hotelier și al restaurantelor, prețurile au crescut în iulie cu 6,4% anual. Aici, au fost afectați și turiștii români ce au călătorit în Grecia și au depășit numărul de un milion de oameni în acest an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor...
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#Grecia criza, #Grecia criza economica, #Grecia economie, #criza economica, #inflatie, #razboi Ucraina, #Putin razboi , #stiri economice