Criza războiului lovește o țară NATO, cu 1 milion de turiști români: Gazele, creștere de 178,9%, inflația spre maximum din 1993

Marti, 16 August 2022, ora 16:26
6645 citiri
Criza războiului lovește o țară NATO, cu 1 milion de turiști români: Gazele, creștere de 178,9%, inflația spre maximum din 1993
Atena, capitala Greciei a fost lovită și ea de creșeterile de prețuri FOTO: Investing

Criza economică care a fost provocată de războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, în 24 februarie 2022, lovește fără excepție țările dezvoltate occidentale, dar și restul Europei. Astfel, o țară membră NATO din anul 1952, Grecia, suportă și ea șocul scumpirilor de prețuri, cel al gazelor naturale urcând cu 178,9% față de anul trecut.

În plus, inflația a coborât ușor la 11,6% în luna iulie 2022 de la 12,1% în iunie, dar rămâne foarte apropiată de nivelul maxim din ultimele trei decenii, în 1993 având valoarea de 14,41%, potrivit US News.

Creșterea costurilor pentru energie, locuințe, transport și alimente au fost principalii factori care au stat la baza atingerii acestei cifre a inflației, a anunțat Serviciul de statistică din Grecia.

O țară NATO profită de războiul lui Putin, sfidând sancțiunile: Explozie a afacerilor sale cu Rusia

Inflația anuală armonizată a Greciei, stat membru al NATO din anul 1952 și al Uniunii Europene din 1981, a scăzut, de asemenea, la 11,3% în iulie, de la 11,6% în iunie.

În schimb, prețul gazelor naturale a fost ”lovit” intens de războiul lui Putin din Ucraina, care a determinat creșterea costurilor de la energie. Astfel, prețul gazelor s-a mărit cu 178,9% față de anul trecut, în timp ce la energie electrică a crescut cu 55,8%, iar pentru încălzire a sporit cu 65,1%.

Costurile pentru locuințe au crescut cu 30,9% față de iulie 2021, în timp ce prețurile din transporturi au avansat cu 20,6%. În plus, și alimentele și băuturile s-au scumpit cu 13%, aici intrând creșteri la pâine, cereale, carne, pește, lactate, ouă, ulei, legume, ciocolată, cafea, apă minerală și băuturi răcoritoare.

Fost șef al Serviciului Secret MI6 spune lucruri din culise: Cum este gândit sfârșitul lui Putin VIDEO

Articolele de folosință îndelungată s-au scumpit cu 8,2%, ca urmare a creșterilor prețurilor de la mobilă, textile, aparate de uz casnic.

În schimb, în domeniul hotelier și al restaurantelor, prețurile au crescut în iulie cu 6,4% anual. Aici, au fost afectați și turiștii români ce au călătorit în Grecia și au depășit numărul de un milion de oameni în acest an.

Citește și:
SUA anunță planul care poate răpune Rusia lui Putin: Punctul de cotitură al războiului din Ucraina
SUA anunță planul care poate răpune Rusia lui Putin: Punctul de cotitură al războiului din Ucraina
Publicația The New York Times a numit planurile anunțate de Pentagon în această săptămână drept un ”punct de cotitură” al războiului din Ucraina și al aliaților care înarmează...
CNN: Marea Britanie este blocată într-o criză economică pe care singură și-a provocat-o
CNN: Marea Britanie este blocată într-o criză economică pe care singură și-a provocat-o
”Regatul Unit este blocat într-o criză economică pe care el însuși și-a provocat-o”, constată CNN, explicând că anunțarea celui mai mare pachet de reduceri fiscale din ultimii 50 de...