14 lucruri ieșite din comun despre Grecia pe care puțini le știu

Vineri, 27 Mai 2022, ora 04:00
14433 citiri
14 lucruri ieșite din comun despre Grecia pe care puțini le știu

Grecia este o destinație foarte iubită de români și nu numai, fiind recunoscută pentru istoria sa, ruinele antice, cultura, mâncarea incredibilă și peisajele insulare superbe.

Cu toate că mulți turiști ajung pe meleagurile Greciei, există o serie de curiozități pe care puțini le știu, potrivit trafalgar.com.

14 lucruri ieșite din comun despre Grecia

Grecia este formată din mii de insule

Probabil ați auzit de Santorini, Mykonos și Creta, dar știați că Grecia este formată din alte mii de insule frumoase? Se estimează că Grecia găzduiește până la 6.000 de insule și doar aproximativ 200 dintre ele sunt locuite.

Grecia are 18 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO

Dacă vă place să vizitați situri de patrimoniu, Grecia este țara potrivită. Are 18 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, inclusiv situri de renume mondial precum Acropola din Atena, Templul lui Apollo, Meteora și orașul vechi din Corfu.

80% din Grecia este formată din munți

Când te gândești la Grecia, probabil că îți imaginezi plaje întinse, oceanul albastru, clădiri văruite în alb și cupole albastre. Dar unul dintre cele mai surprinzătoare lucruri despre Grecia este că munții alcătuiesc cea mai mare parte a țării. Este una dintre cele mai muntoase țări din Europa, cu 80% din țară acoperită de munți.

Nicio zonă din Grecia nu se află la mai mult de 137 de kilometri de mare

Grecia are o coastă impresionantă de 16.000 de kilometri, a zecea cea mai lungă din lume. În plus, nicio parte a țării nu se află la mai mult de 137 de kilometri distanță de mare.

În Grecia trăiesc foarte multe animale sălbatice

Grecia găzduiește unele dintre cele mai unice animale din lume. Unele se găsesc doar pe anumite insule grecești, inclusiv foci, țestoase, broaște, șopârle, șerpi, pești, fluturi, șoareci și chiar Kri-kri (capra sălbatică cretană). În plus, există 240 de specii de păsări în țară.

Numărul anual al turiștilor depășește populația Greciei

Peste 17 milioane de turiști vizitează Grecia în fiecare an. Este aproape dublu față de populația totală a Greciei. Este una dintre puținele țări din lume cu un număr de turiști care dublează populația, alături de Malta, Cipru și Luxemburg. Turismul reprezintă aproximativ 20% din PIB-ul Greciei.

Capitala Greciei poartă numele zeiței Atena

Atena este zeița înțelepciunii și a războiului. Conform mitologiei grecești, Atena și Poseidon s-au luptat pentru dreptul de a numi orașul, iar grecii au ales-o pe Atena. Ambii zei au dat oamenilor un cadou, Atena oferind un măslin și Poseidon apă, dar oamenii au ales măslinul deoarece avea o valoare mai mare, putea furniza ulei, hrană și lemn.

Grecia este al treilea cel mai mare producător de măsline

Măslinul continuă să fie o parte importantă a culturii grecești până în prezent. Țara are peste 120 de milioane de măslini și produce 2,2 milioane de tone metrice de măsline în fiecare an. Astfel, este al treilea cel mai mare producător de măsline din lume, după Spania și Italia. De asemenea, Grecia produce mai multe soiuri de măsline decât orice altă țară. Unul dintre cele mai interesante lucruri despre Grecia este că unii dintre măslinii din țară, care au fost plantați în secolul al XIII-lea, dau roade și astăzi.

Atena are mai multe teatre decât orice alt oraș din lume

Se spune că lumea este o scenă, iar asta este cu siguranță adevărat în Atena. Cu 148 de scene, orașul are cele mai multe teatre din lume, depășind chiar și West End din Londra și Broadway din New York.

Există peste 4.000 de dansuri tradiționale în Grecia

Grecilor le place atât de mult să danseze, încât există peste 4.000 de dansuri tradiționale oficiale în Grecia.

Grecia este unul dintre cele mai însorite locuri din lume

Grecia este una dintre cele mai însorite țări din lume, care se bucură de peste 250 de zile cu soare pe an, echivalentul a 3.000 de ore. Unele insule au chiar aproximativ 300 de zile însorite pe an. Nu uitați să vă împachetați crema de protecție solară!

Grecia are mai multe muzee arheologice decât orice altă țară din lume

Cu peste 110 muzee arheologice, Grecia ocupă primul loc pentru cele mai multe din lume. De la Muzeul Acropolei și Muzeul Național de Arheologie din Atena, până la siturile arheologice din Delphi și Olympia, aici veți găsi unele dintre cele mai importante și remarcabile colecții de antichități grecești din lume.

Grecia mai are un nume

Numele oficial al țării este Republica Elenă. Grecii sunt cunoscuți ca eleni și își numesc țara Hellas, un cuvânt grecesc antic. Acești termeni originali au fost folosiți până în perioada bizantină, când conducătorii romani i-au numit pe eleni „Graecus” din „Grecia”. Astăzi, Grecia este din nou cunoscută oficial ca Republica Elenă.

Greaca este una dintre cele mai vechi limbi care încă se folosește

Limba greacă este considerată una dintre cele mai vechi limbi scrise încă în uz astăzi. Pe baza descoperirilor arheologice, se crede că a fost folosită continuu de peste 5.000 de ani. Greaca a avut, de asemenea, o influență imensă asupra englezei și altor limbi latine.

Citeste si:
Unde poți să pescuiești în vacanță în Grecia. Costurile unui vas în larg: "Se asigură tot ce e necesar. Peștele ce-l prinzi e al tău"
Unde poți să pescuiești în vacanță în Grecia. Costurile unui vas în larg: "Se asigură tot ce e necesar. Peștele ce-l prinzi e al tău"
Mulți dintre românii care aleg vacanțele în Grecia merg doar să se relaxeze și să meargă la plajă, alții aleg să exploreze împrejurimile. Unii vor să se bucure de hobby-uri și în...
Unde să mergi în Grecia când ai rămas în pană de idei. Locuri mai puțin populare printre români
Unde să mergi în Grecia când ai rămas în pană de idei. Locuri mai puțin populare printre români
Vacanța în Grecia pare să devină o normalitate printre români. Însă cei care au tot mers în această țară în ultimii ani vor să descopere și locuri noi. Este și cazul unei turiste...