Regulile bizare de circulație din țările pe care le vizitează romanii. Unde te lasă viciile fără permis

Joi, 23 Iunie 2022, ora 04:25
5543 citiri
Regulile bizare de circulație din țările pe care le vizitează romanii. Unde te lasă viciile fără permis
În Grecia, aruncatul unei țigări aprinse pe geamul mașinii te poate costa o avere FOTO / Hepta

Dacă ați ales să mergeți în vacanță în afara țării cu mașina, ar fi bine ca înainte de a porni la drum să verificați cu strictețe regulile de circulație valabile în țările pe care le străbateți.

Un gest care în România este tolerat de polițiștii de la Rutieră și considerat banal pentru șoferii români, în alte state din UE este considerat o crimă, iar sancțiunile sunt dintre cele mai drastice.

De exemplu grecii nu accepta ca șoferii să arunce gunoaie pe geamul mașinii, iar o țigară aprinsă ”scăpată” pe drum te poate lăsa fără permisul de conducere. Sancțiunile sunt extrem de dure în astfel de situații, tocmai pentru că Grecia încearcă pe toate căile să evite incendiile de vegetație.

Aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanțe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv țigările, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile, potrivit mae.ro.

La fel de drastici sunt grecii cu șoferii care folosesc fără să fie nevoie banda de urgență. Utilizarea pentru deplasare a acestui sector de drum, indiferent de durată, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

De asemenea, șoferii români care ajung cu mașina în Grecia trebuie să fie atenți la viteza de rulare. Depășirea limitei de viteză cu peste 30 km/oră se sancţionează cu amendă de 350 euro şi ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile. În timp ce nerespectarea culorii roşii a semaforului se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.

Plata a jumătate din cuantumul amenzii în termen de 10 zile a fost abrogată. Amenda se plătește în termen de 15 zile la Poșta Elenă sau la sediul primăriei pe raza căreia se află secția de poliție rutieră care aplică amenda.

În Austria, poți rămâne fără mașină dacă nu ai bani să plătești amenda dată de poliția rutieră.

În cazul în care cetăţeanul străin nu poate achita amenda pe loc sau refuză plata, poliţistul poate încasa direct o sumă ce reprezintă o garanţie sau poate ridica diverse bunuri tot ca şi garanţie, amenda urmând sa fie stabilită de către autoritatea administrativă locală, ulterior.

Cetăţeanul străin căruia i s-a ridicat o garanţie, are la dispoziţie 3 luni pentru a se prezenta la unitatea administrativ teritorială, pe raza căreia a comis contravenţia, pentru a achita contravaloarea sancţiunii şi a recupera garanţia sau pentru a contesta măsura. În caz contrar, bunurile ridicate sunt scoase la licitaţie şi astfel se recuperează valoarea sancţiunii. Pentru încălcări grave ale regimului rutier garanţia poate fi chiar autoturismul cu care se deplasa contravenientul.

Există şi situaţia în care poliţistul poate lua măsura conducerii contravenientului la sediul poliţiei unde sunt întocmite documentele necesare prezentării acestuia în faţa judecătorului de serviciu. Acesta decide asupra cuantumului sancţiunii şi în cazul în care suma nu poate fi achitată, aceasta este transformată în închisoare contravenţională, potrivit mae.ro.

Dacă ajungeți în Franța cu mașina, și aici puteți rămâne fără autoturism dacă refuzați plata unei amenzi de circulație. În Paris, dar și în alte orașe turistice este necesar să aveți un certificat Crit’Air. iar deținerea acestuia cade în responsabilitatea conducătorului auto, în cazul unei mașini închiriate. Contravaloarea certificatului este de 3,62€, iar în situația în care nu îl dețineți, amenda pentru autoturisme este de 68€ iar pentru vehiculele de mare tonaj este de 135€. Autocolantul se primește prin poștă, iar justificativul de comandă care se primește prin poșta electronică (e-mail) este utilizat drept certificat.

Totodată, această măsură a fost instituită și în alte localități din Franța (Grenoble, Lille, Lyon, Marseille, Rennes, Strasbourg, Toulouse, etc. Acest certificat se referă la emisiile de poluanți, așa că este indicat să circulați cu o mașină ”prietenoasă cu mediul”.

Atenție, astfel de certificate sunt necesare și în marile orașe din Germania.

Persoanele care vor fi oprite în trafic cu o mașină cu numere străine și nu vor demonstra că sunt rezidente de mai puțin de 60 de zile în Italia, vor fi sancționate cu amendă începând cu 712 de euro până la 2.848 euro, ridicarea documentului de circulație și sechestru administrativ.

Mașina va fi depusă într-un depozit judiciar pentru o perioadă de maxim 180 de zile, timp în care trebuie plătită amenda, înmatriculată mașina sau făcute documentele de expatriere; în caz contrar, vor fi aplicate măsuri accesorii (inclusiv confiscarea bunului).

Sistemul permiselor de conducere auto în Italia este pe bază de puncte. Fiecărui permis de conducere îi sunt alocate iniţial 20 de puncte, care se diminuează în cazul încălcării regulilor de circulaţie. Încălcarea regulilor de trafic atrage suspendarea permisului.

În Italia este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire)

Dacă ați ales Spania ca destinație de vacanță, trebuie să fiți extrem de atenți la limitele de viteză impuse de autorități.

Pentru descurajarea vitezei pe șosele, autoritățile au instalate un număr semnificativ de radare fixe și mobile pe toate categoriile de drumuri, inclusiv autostrăzi, precum și alte echipamente de supraveghere și reducere a vitezei (camere video, benzi sonore, semafoare cu control de viteză etc.).

Depășirea limitelor de viteză se sancționează prin aplicarea unor amenzi între 100 și 600 EUR și, în cazuri grave, suspendarea permisului de conducere.

Sunt interzise deținerea și utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor, precum și a aparatelor antiradar. Utilizarea respectivelor dispozitive se pedepsește cu amendă între 200 și 6.000 EUR și aplicarea punctelor de penalizare.

Parcarea în locuri neautorizate se sancționează cu amendă și ridicarea autovehiculului. Recuperarea se face numai cu prezentarea în original a documentelor de proprietate asupra autovehiculului, plata unei amenzi și a taxei de depozitare a mașinii, iar taxele nu sunt mici deloc.

Eveniment Quarterly Report

Marcel Ciolacu și-a început vizita în SUA la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington. Ce mai are premierul în program
Marcel Ciolacu și-a început vizita în SUA la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington. Ce mai are premierul în program
Premierul Marcel Ciolacu şi-a început vizita oficială în Statele Unite ale Americii la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington. El a comemorat duminică, 3 decembrie, victimele...
AUR continuă „turneul” prezentării candidaților la europarlamentare în țară. „Nu trimitem sinecurişti la Bruxelles, nu trimitem dinozauri politici”
AUR continuă „turneul” prezentării candidaților la europarlamentare în țară. „Nu trimitem sinecurişti la Bruxelles, nu trimitem dinozauri politici”
Reprezentanții AUR continuă prezentarea candidaților la prezidenșiale în toată țara. Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, senatorul Claudiu Târziu, a declarat,...
#Grecia, #amenzi circulatie, #rutiera, #reguli circulatie, #reguli circulatie Germania , #amenzi circulatie