OMV Petrom, acuzată de Greenpeace că folosește o platformă ruginită în Marea Neagră: "Riscul de accidente industriale și dezastre de mediu crește semnificativ”

Sambata, 02 Martie 2024, ora 20:40
2099 citiri
OMV Petrom, acuzată de Greenpeace că folosește o platformă ruginită în Marea Neagră: "Riscul de accidente industriale și dezastre de mediu crește semnificativ”
Platforma OMV Foto: Greenpeace.org

Greenpeace acuză OMV Petrom că folosește o platformă ruginită în Marea Neagră unde are dreptul de exploatare a gazelor naturale. Organizația a publicat fotografii cu o platformă marină aparținând OMV Petrom, despre care spune că face parte din producția de petrol și gaze a companiei în largul coastei României.

Greenpeace este alarmată de viabilitatea operațională a platformei și de pericolele pe care le-ar avea un eventual accident atât pentru muncitorii angajați acolo, cât și pentru Marea Neagră. Organizația pentru protecția mediului a transmis înregistrările autorităților responsabile și solicită o anchetă imediată, potrivit presei austriece citată de B1.ro.

„Fotografiile indică faptul că straturile de protecție au fost corodate și afectează grosimea peretelui structurii. Grosimea pereților pilonilor și a chesoanelor (structuri de fundație în ape adânci) sunt proiectate pentru a rezista la sarcinile dinamice generate de valuri, curenți și greutatea platformei. Dacă grosimea pereților este compromisă de coroziune, structurile ar putea reprezenta o amenințare de dezintegrare a platformei, cu consecința unui risc inerent pentru un dezastru ecologic și pentru integritatea siguranței muncii.” declară Surya Jaikaran, analist în energie la Greenpeace International cu un master în inginerie mecanică și 9 ani de experiență în mari companii de petrol și gaze.

Și Greenpeace România s-a sesizat în privința acestei probleme majore.

"Cum poate OMV Petrom să implementeze în siguranță noua exploatare Neptun Deep în condițiile în care platformele lor existente arată așa? OMV spune că are cele mai înalte standarde de siguranță din industrie, dar subestimează și ignoră impactul negativ al unui potențial accident la această platformă. Cerem explicații imediate autorităților responsabile pentru avizarea și supravegherea acestei platforme, care reprezintă un pericol pentru siguranța personalului, a habitatelor și a speciilor din Marea Neagră și Delta Dunării” a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii, Greenpeace România.

Specialiștii Greenpeace spun că înainte de a se acorda noi drepturi de exploatare se cere o analiză și o anchetă a autorităților în privința modului în care se desfășoară acește activități.

„Înregistrările denunțătorilor indică faptul că OMV Petrom își tratează platformele existente în mod iresponsabil. Se pune întrebarea dacă o companie care pare a fi neglijentă cu platformele sale existente ar trebui să primească permise pentru noi proiecte de gaze, cum ar fi Neptune Deep.

Înainte ca OMV Petrom să i se permită să plaseze noi bombe cu ceas în Marea Neagră, trebuie mai întâi verificată securitatea platformelor existente”, cere Jasmin Duregger, expert în climă și energie la Greenpeace din Austria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost în...
UE urmează să importe substanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
UE urmează să importe substanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
Până în anul 2026, Azerbaidjanul intenționează să crească volumul anual al exporturilor de gaze către Europa cu 17% față de 2023, până la 14 miliarde de metri cubi, a declarat...
#Greenpeace, #OMV Petrom, #Marea Neagra, #petrol, #gaze naturale , #OMV Petrom