Urmărit de SRI, hăituit de polițiști, cercetat și judecat timp de 17 ani. Cum a obținut ”guru” Gregorian Bivolaru daune de 50.000 de euro

Autor: N.G.
Vineri, 10 Noiembrie 2023, ora 21:50
7370 citiri
Urmărit de SRI, hăituit de polițiști, cercetat și judecat timp de 17 ani. Cum a obținut ”guru” Gregorian Bivolaru daune de 50.000 de euro
Fotografia lui Gregorian Bivolaru în perioada în care era urmărit internațional FOTO Interpol

Gregorian Bivolaru, fost lider al Mișcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), susține în acțiunea prin care solicită daune din partea Statului Român că „opinia a fost intoxicată cu imaginea unei aşa-zise comunităţi asociale, loc al pierzaniei tinerilor, sediul unor obiceiuri respingătoare şi, peste toate, loc în care se desfăşurau adevărate orgii”.

Guru Bivolaru reclamă că a fost cercetat și judecat, din 2004 și până în 2021, într-un dosar în care a fost acuzat de trafic de persoane şi constituirea unui grup infracțional organizat. Tribunalul Sibiu i-a acordat daune de 50.000 de euro, cauza avansând la Curtea de Apel Alba Iulia.

DIICOT Bucureşti a trimis în judecată 21 de persoane la data de 14 iunie 2007. Dosarul a fost strămutat la Cluj. Prin sentinţa penală din ianuarie 2020, Tribunalul Cluj a dispus achitarea inculpaţilor sau încetarea procesului penal pentru prescriere faptelor. Soluţia a rămas definitivă în 16 februarie 2021, la Curtea de Apel Cluj.

Stigmatizarea MISA a apelat sistematic şi la folosirea titulaturii de secta şi chiar, la un moment dat, MISA a fost asociată cu gruparea AUM, autoarea atentatului cu bombă în metroul din Tokyo. Toate documentele care circulau între instituţii arătau, încă din acea vreme, că marea majoritate a practicanţilor de yoga din Şcoala ezoterică MISA era formată din intelectuali, cu studii superioare. Atât reclamantul, cât şi foarte mulţi cursanţi ai Şcolii de yoga MISA au fost permanent, începând cu anul 1990, sub supravegherea neîncetată a serviciilor secrete, care s-au şi implicat, de altfel, atât în campania împotriva MISA, cât şi împotriva reclamantului”, mai susține fostul guru al MISA.

Acțiunea ”în forță” de la sala de sport ”Leu”

Potrivit acestuia, distorsiunea deliberată a adevărului a avut rolul dezinformării publicului atât în ceea ce îl priveşte pe el, cât şi în ceea ce priveşte comunitatea spirituală a practicanţilor yoga, „alimentând din plin societatea românească cu clişee şi stereotipuri nefaste, discriminatorii, dispreţuitoare, referitoare la tot ceea ce ţine de MISA, care au permis fixarea în generalizări a unor percepţii schematice, rigide, neadevărate, despre această grupare spirituală”.

„Un alt aspect care se impune a fi menţionat este acela că atât reclamantul, cât şi foarte mulţi cursanţi ai Şcolii de yoga MISA au fost permanent, începând cu anul 1990, sub supravegherea neîncetată a serviciilor secrete, care s-au şi implicat, de altfel, atât în campania împotriva MISA, cât şi împotriva reclamantului. După 1990, mobilizarea instituţională cea mai amplă a avut loc în vara anului 1996, când a avut loc un adevărat asalt supra sălii de sport „Leu" a complexului Politehnic Bucureşti, unde se desfăşura la acea dată cursul de yoga.

Astfel, un număr impresionant de poliţişti, trupe antitero în salopete negre şi cameramani fără ecusoane de identificare (în total aproape o sută de luptători înarmaţi şi 4 cameramani) au tăbărât efectiv peste yoghinii care îşi desfăşurau şedinţa de asane (posturi trupeşti) în acea sală de sport, dovedind un comportament brutal, complet nejustificat, întrucât nici unul dintre cei care participau la cursul de yoga nu a opus rezistenţă”, mai susține guru Bivolaru în acțiunea îndreptată împotriva Statului Român.

„Operaţiunea CHRIST”

El mai afirmă că, apogeul şocant al abuzurilor împotriva practicanţilor yoga l-au reprezentat descinderile din data de 18 martie 2004, la care au participat peste 130 de procurori, jandarmi şi poliţişti, fiind cea mai mare acţiune poliţienească de până atunci, denumită de autorităţi „Operaţiunea CHRIST”.

„Respectiva operaţiune a fost imediat urmată de racolarea unor aşa-zise „victime" (foşti cursanţi yoga) ce s-au arătat dispuse să dea declaraţii fals incriminatoare, fie din frică, fie fiind păcălite cum că vor putea obţine daune materiale uriaşe spre a se îmbogăţi. Acele percheziţii făcute cu încălcarea legii au fost apoi urmate de fabricarea a două dosare penale”, spune Bivolaru.

Membrii MISA ar fi fost urmăriți și interceptați sistematic încă din 19197. ”Pentru a obţine incriminarea şi deci şi dreptul de interceptare a tuturor convorbirilor membrilor MISA, Serviciul Român de Informaţii invocase exprimarea în public a unor teze antiintegraţioniste, cu toate că exprimarea unor opinii, chiar şi anti-UE, sunt legitime şi apărate de dreptul la libera exprimare (drept constituţional)”, se mai precizează în acțiune.

Acesta mai susține că faptul că a fost urmărit şi persecutat pe nedrept în România a fost şi concluzia autorităţilor din Suedia care i-au admis cererea de azil politic la finalul anului 2005, cerere pe care statul suedez o acordă extrem de rar şi numai după o analiză judicioasă.

În final, după analiza probelor depuse la dosar, magistratul de la Tribunalul Sibiu a considerat că procesul nu a fost atât de complex încât să nu poată fi judecat într-un termen rezonabil.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

De ce i-a dat instanța dreptate Emiliei Șercan după delirul celor de la România TV: „Au transformat-o într-o posibilă ţintă prin asocierea cu interesele rusești” MOTIVARE
De ce i-a dat instanța dreptate Emiliei Șercan după delirul celor de la România TV: „Au transformat-o într-o posibilă ţintă prin asocierea cu interesele rusești” MOTIVARE
Prezentatorul România TV Janos Korpos și canalul de televiziune al lui Sebastian Ghiță trebuie să îi plătească jurnalistei Emilia Șercan 10.000 de euro, după emisiunea în care aceasta a...
Copil de 13 ani, obligat să îi achite daune de zeci de mii de lei unei femei rănite la față de o petardă. Băiatul spune că a aruncat o lanternă
Copil de 13 ani, obligat să îi achite daune de zeci de mii de lei unei femei rănite la față de o petardă. Băiatul spune că a aruncat o lanternă
Un copil de 13 ani (la data comiterii faptei) a fost obligat să îi achite unei femei din Vâlcea daune morale de 20.000 de lei și daune materiale de 27.000 de lei în urma unor răni provocate...
#Gregorian Bivolaru, #Bivolaru Securitatea, #daune morale , #MISA