Evaluarea Națională 2022. Exercițiul la Română pe care 94% dintre candidați n-au știut să-l rezolve

Joi, 23 Iunie 2022, ora 13:34
6058 citiri
Evaluarea Națională 2022. Exercițiul la Română pe care 94% dintre candidați n-au știut să-l rezolve

Evaluarea Națională a scos în evideță problemele pe care le au elevii la Limba și Literatura Română.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat joi, 23 iunie, într-o conferinţă de presă, despre rezolvarea subiectelor la Evaluarea Naţională, că doar 6% dintre elevi au putut să scrie perfect româneşte, iar 57% dintre elevi au probleme de scriere corectă, de ortografie şi de punctuaţie.

21% dintre elevi nu au putut să identifice nici măcar un verb într-un text, a transmis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, făcând referire la unul dintre exercițiile primite de elevi la Limba Română. Printre altele, candidații au avut de conjugat la anumite forme verbele "a fi" sau "a vrea".

Sorin Cîmpeanu s-a referit la rezolvarea subiectelor de la Limba Română, arătând că au fost puncte pe care foarte puțini elevi au reușit să le rezolve corect integral. Cîmpeanu a dat exemplul itemului 8 de la subiectul 1, unde doar 6% dintre elevi au rezolvat integral corect exerciţiul care vizează scrierea corectă.

”Cu alte cuvinte, doar 6% au putut să scrie perfect româneşte. Este o concluzie tristă, dar importantă pentru a şti ce avem de făcut. Mai exact, verbele "a vrea", "a fi", sau substantivul "stradă", adjectivul "mândru" sau acordul pronumelui cu substantivul, 14% nu ştiu să scrie corect niciunul din cuvintele date la forma cerută” a spus ministrul.

Exercițiul care le-a pus probleme elevilor:

Ministrul a mai spus că la un alt item doar 43% dintre elevi ştiu să identifice verbele. ”21% nu au identificat nici măcar un verb”, a mai spus el.

Cîmpeanu a precizat că un alt rezultat arată că ”doar 37% dintre elevi au ştiu să identifice corect o propoziţie principală şi una atributivă. (..) Alte observaţii, 8% dintre elevi nu pot identifica o informaţie prezentată explicit în primul enunţ al unui text dat. 57% dintre elevi au probleme de scriere corectă, de ortografie şi de punctuaţie”, a mai spus ministrul.

În privinţa subiectelor la Matematică, ministrul a spus că 15% dintre elevi nu au răspuns corect la itemul 1 de la subiectul 1, şi anume rezultatul calculului 10 plus 10 împărţit la 10. ”Este o concluzie tristă”, a completat ministrul Educaţiei.

”Acest subiect a fost gândit ca având cel mai scăzut nivel de dificultate, şi totuşi el a pus probleme pentru 15% dintre elevi. Se naşte în mod firesc întrebarea în ce măsură profesorii s-au ocupat de aceşti elevi, ştiut fiind faptul că începând cu clasa a 5 a acest lucru ar fi trebuit descoperit şi remediat”, a spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu a mai afirmat că 47% dintre elevi nu au răspuns corect la itemul 6 de la subiectul al doilea, care cerea să se calculeze diagonala unui paralelipiped dreptunghic.

Citeste si:
Rezultate Evaluare Națională 2022. Dezastru la Limba Română: "Doar 6% dintre elevi au putut să scrie corect gramatical"
Rezultate Evaluare Națională 2022. Dezastru la Limba Română: "Doar 6% dintre elevi au putut să scrie corect gramatical"
Peste 83% dintre elevi au luat note peste 5 la Evaluarea Națională, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Anul acesta, avem o prezență de 95,5% în raport cu cei înscriși....
Contestație la Evaluare Națională 2022. Cum se completează fișa care poate fi depusă la secretariatul școlii sau trimisă prin e-mail
Contestație la Evaluare Națională 2022. Cum se completează fișa care poate fi depusă la secretariatul școlii sau trimisă prin e-mail
Elevii care nu au luat notă de trecere la Evaluarea Națională sau care sunt nemulțumiți de rezultate pot depune contestații. Contestațiile se depun pe 23 iunie, între orele 16.00-19.00,...