Evaluarea Națională 2022. Exercițiul la Română pe care 94% dintre candidați n-au știut să-l rezolve

Joi, 23 Iunie 2022, ora 13:34
7396 citiri
Evaluarea Națională 2022. Exercițiul la Română pe care 94% dintre candidați n-au știut să-l rezolve
Evaluarea Națională a scos în evideță problemele pe care le au elevii la limba și literatura română FOTO Pixabay

Evaluarea Națională a scos în evideță problemele pe care le au elevii la Limba și Literatura Română.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat joi, 23 iunie, într-o conferinţă de presă, despre rezolvarea subiectelor la Evaluarea Naţională, că doar 6% dintre elevi au putut să scrie perfect româneşte, iar 57% dintre elevi au probleme de scriere corectă, de ortografie şi de punctuaţie.

21% dintre elevi nu au putut să identifice nici măcar un verb într-un text, a transmis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, făcând referire la unul dintre exercițiile primite de elevi la Limba Română. Printre altele, candidații au avut de conjugat la anumite forme verbele "a fi" sau "a vrea".

Sorin Cîmpeanu s-a referit la rezolvarea subiectelor de la Limba Română, arătând că au fost puncte pe care foarte puțini elevi au reușit să le rezolve corect integral. Cîmpeanu a dat exemplul itemului 8 de la subiectul 1, unde doar 6% dintre elevi au rezolvat integral corect exerciţiul care vizează scrierea corectă.

”Cu alte cuvinte, doar 6% au putut să scrie perfect româneşte. Este o concluzie tristă, dar importantă pentru a şti ce avem de făcut. Mai exact, verbele "a vrea", "a fi", sau substantivul "stradă", adjectivul "mândru" sau acordul pronumelui cu substantivul, 14% nu ştiu să scrie corect niciunul din cuvintele date la forma cerută” a spus ministrul.

Exercițiul care le-a pus probleme elevilor:

Ministrul a mai spus că la un alt item doar 43% dintre elevi ştiu să identifice verbele. ”21% nu au identificat nici măcar un verb”, a mai spus el.

Cîmpeanu a precizat că un alt rezultat arată că ”doar 37% dintre elevi au ştiu să identifice corect o propoziţie principală şi una atributivă. (..) Alte observaţii, 8% dintre elevi nu pot identifica o informaţie prezentată explicit în primul enunţ al unui text dat. 57% dintre elevi au probleme de scriere corectă, de ortografie şi de punctuaţie”, a mai spus ministrul.

În privinţa subiectelor la Matematică, ministrul a spus că 15% dintre elevi nu au răspuns corect la itemul 1 de la subiectul 1, şi anume rezultatul calculului 10 plus 10 împărţit la 10. ”Este o concluzie tristă”, a completat ministrul Educaţiei.

”Acest subiect a fost gândit ca având cel mai scăzut nivel de dificultate, şi totuşi el a pus probleme pentru 15% dintre elevi. Se naşte în mod firesc întrebarea în ce măsură profesorii s-au ocupat de aceşti elevi, ştiut fiind faptul că începând cu clasa a 5 a acest lucru ar fi trebuit descoperit şi remediat”, a spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu a mai afirmat că 47% dintre elevi nu au răspuns corect la itemul 6 de la subiectul al doilea, care cerea să se calculeze diagonala unui paralelipiped dreptunghic.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Siegfried Mureşan, ironic la adresa lui Mihai Tudose: Nu am ajuns încă la nivelul la care să comentez glumele sale
Siegfried Mureşan, ironic la adresa lui Mihai Tudose: Nu am ajuns încă la nivelul la care să comentez glumele sale
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan nu a dorit să comenteze afirmaţiile europarlamentarului PSD Mihai Tudose potrivit cărora actuala conducere a Comisiei Europene este cea mai slabă....
Emilia Șercan, despre comportamentul lui Adrian Cioroianu: "Grosolănie inimaginabilă" De ce spune că directorul BNaR ar trebuie să își dea demisia
Emilia Șercan, despre comportamentul lui Adrian Cioroianu: "Grosolănie inimaginabilă" De ce spune că directorul BNaR ar trebuie să își dea demisia
Emilia Șercan a explicat, într-un interviu acordat paginademedia.ro, că Adrian Cioroianu (directorul Bibliotecii Naţionale a României) a făcut publice materialele cerute spre consultare de...
#greseli gramaticale, #limba romana, #evaluare nationala, #evaluare nationala 2022 , #Evaluare Nationala 2022