Majorările salariale adoptate de guvern nu i-au convins pe sindicaliștii din educație. Anunțul privind continuarea grevei generale

Joi, 01 Iunie 2023, ora 14:51
3331 citiri
Majorările salariale adoptate de guvern nu i-au convins pe sindicaliștii din educație. Anunțul privind continuarea grevei generale
Angajați din educație, la protest FOTO Facebook/FSLI

Sindicatele din Educaţie au respins și joi, 1 iunie, oferta guvernului privitoare la majorările salariale.

Anunțul a fost făcut după o nouă rundă de consultări.

În ședința de guvern care a avut loc joi, 1 iunie, înaintea întâlnirii, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că va fi adoptată o ordonanță de urgență care va modifica ”radical” modul de salarizare în educație.

Potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi, ordonanţa de urgenţă adoptată joi prevede majorarea salariului brut al tuturor cadrelor didactice şi cadrelor didactice auxiliare cu 1.000 de lei şi o creştere cu 400 de lei pentru cele nedidactice.

Răspunsul sindicaliștilor

Liderii sindicatelor din educație au reamintit că cererea lor este aceea ca grila de salarizare negociată cu Ministerul Educației să se aplice integral începând din această lună. Practic, greva generală din învățământ continuă.

”Mandatul din partea colegilor noștri este foarte clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educației să fie pusă în aplicare în integralitate începând din această lună. Nu există un alt mandat, nu avem ce discuta în afara mandatului respectiv, iar de marți încolo colegii noștri vor continua acțiunea de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație, după negocieri.

Acesta a transmis că greva se va încheia doar după ce revendicărilor sindicaliștilor vor fi rezolvate, precizând că oferta guvernului prezentată joi era deja cunoscută.

”Ne-au chemat să ne anunțe că a trecut acest proiect de ordonanță de urgență și el ar trebui adus la cunoștința colegilor din unitățile de învățământ. Ei îl cunosc în momentul de față, nu există niciun element de noutate, știu despre ce e vorba”, a adăugat Nistor.

Și președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, s-a arătat nemulțumit de faptul că grila de salarizare se va aplica în decurs de 3 ani.

”Mandatul pe care l-am primit a fost acela de a respinge oferta. Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid dacă ea încetează sau nu, așa că așteptăm concret săptămâna viitoare ce se întâmplă mai departe. Până în acest moment, oamenii au spus că nu este acceptat ca această grilă să se aplice în trei ani, ci mult mai repede. Oamenii doresc o mărire de 25% a salariului, ori, dacă ne uităm la acea mie de lei, nu se ajunge la acest procent, lucrurile sunt foarte simple. Apreciem faptul că ordonanța a fost dată, numai că orizontul de timp propus de Guvern de trei ani nu este acceptat”, a spus Hăncescu.

Eveniment Quarterly Report

O nouă alianță politică a fost formată, înaintea unui an electoral important. „Va combate risipa banilor publici, care va proteja categoriile vulnerabil”
O nouă alianță politică a fost formată, înaintea unui an electoral important. „Va combate risipa banilor publici, care va proteja categoriile vulnerabil”
Partidul Ecologist Român şi Partidul Verde-Verzii, membru al Verzilor Europeni, au anunțat că au format Alianţa AER pentru România. ”Această alianţă se distinge printr-un program...
George Simion, mesaj de la Bruxelles: "Aştept toate româncele în AUR!"
George Simion, mesaj de la Bruxelles: "Aştept toate româncele în AUR!"
Preşedintele AUR, George Simion, a continuat seria întâlnirilor la nivel internaţional în această săptămână la Bruxelles, anunţă, sâmbătă, reprezentanţii formaţiunii. ”Ne...
#greva educatie legea salarizarii, #negocieri guvern sindicate, #majorari salariale profesori , #invatamant