Greva din Educație continuă. Măsurile prezentate de Guvern la ultimele negocieri

Miercuri, 31 Mai 2023, ora 20:59
3417 citiri
Greva din Educație continuă. Măsurile prezentate de Guvern la ultimele negocieri
Angajați din Educație la proteste FOTO Facebook/FSLI

Sindicaliştii din Educaţie au anunțat miercuri seară, 31 mai, după o nouă rundă de negocieri la Palatul Victoria, că greva va continua.

La întâlnire, Guvernul a prezentat măsurile care vor fi luate, joi, printr-o Ordonanţă de Urgenţă.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a anunţat că ultima ofertă, transmisă în teritoriu în cursul zilei, a fost respinsă de angajaţii din sistem.

”Oferta a ajuns în teritoriu, iar organizaţiile noastre judeţene şi ale municipiului Bucureşti ne-au spus foarte clar că ea se respinge. În acest moment am convocat, în regim de urgenţă, Colegiul liderilor Federaţiei Spiru Haret pentru a stabili foarte clar care este limita minimă pe care o putem negocia de acum înainte. În momentul de faţă greva continuă”, a declarat Nistor.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, a precizat că, deşi oferta Guvernului este un pas înainte, sindicaliştii au respins-o.

”Eu am avut deja şedinţă cu liderii, liderii judeţeni au respins oferta, au spus că este un pas împortant înainte. Nu sunt de acord ca cu eşalonarea pe 3 ani a măririi salariului şi cu acea sumă acordată de la 1 iulie, dar au cerut să consulte. Membrii de sindicat vor vedea proiectul de ordonanţă mâine şi decizia le aparţine membrilor de sindicat. Membrii au început greva, ei decid dacă se opresc”, a afirmat Hăncescu.

Potrivit acestuia, ”aşa cum la Sănătate s-a găsit soluţia să se dea într-o singură tranşă mărirea, aşa vor şi salariaţii din învăţământ”.

”Sunt 5 zile de libere, mai este până marţi, să avem răbdare”, a mai transmis Hăncescu.

El a explicat că majorarea de la 1 iulie este una, iar grila de salarizare este altceva.

”Va intra în vigoare de la 1 ianuarie, dar oamenii au spus vrem integral să se aplice, nu 40 la sută, cum a promis Guvernul. Oamenii au spus clar că nu vor vouchere, i-aţi auzit strigând în piaţă (...) Decizia aparţine Guvernului, vom vedea ce măsuri va lua. Am înţeles că sunt hotărâţi să dea ordonanţă, mâine. Oamenii decid, nu noi. În acest moment, greva continuă”, a mai transmis liderul FSLI.

Măsurile anunțate de Guvern

”Premierul Nicolae-Ionel Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, alături de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, şi secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, au prezentat liderilor sindicatelor din Educaţie ordonanţa de urgenţă pe care Guvernul o va adopta în şedinţa de mâine, îndeplinind astfel cerinţele înaintate în baza mandatelor de negociere prezentate public”, a transmis, miercuri seară, Guvernul, într-un comunicat de presă.

Măsurile vizează:

- Creşterea salariului începând cu luna iunie a.c., cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună pentru personalul nedidactic din sistemul educaţional.

- În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie şi va reprezenta punctul de referinţă al grilei de salarizare din educaţie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranşă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.

Potrivit Guvernului, textul actului normativ a fost deja publicat în transparenţă pe site-urile oficiale ale ministerelor Educaţiei şi Muncii.

”Coaliţia de guvernare face un nou apel la responsabilitate către toate cadrele didactice şi întreg personalul care contribuie la buna funcţionare a sistemului educaţional, pentru a înceta greva şi a permite reluarea accesului la educaţie pentru cei peste 3.000.000 de elevi din România, dintre care aproape 300.000 se pregătesc pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat”, a mai transmis Guvernul.

Ciucă, prima reacție după ce CCR a respins candidatura Dianei Șoșoacă: „Imaginați-vă ce înseamnă o Românie în care PSD are TOT”
Ciucă, prima reacție după ce CCR a respins candidatura Dianei Șoșoacă: „Imaginați-vă ce înseamnă o Românie în care PSD are TOT”
Candidatul PNL la președinția României, Nicolae Ciucă, a criticat sâmbătă, 5 octombrie, pe Facebook, decizia CCR de a respinge candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale, motivând că...
Mircea Geoană, Ludovic Orban și Marcel Ciolacu pot candida. CCR a respins contestațiile împotriva candidaturilor lor
Mircea Geoană, Ludovic Orban și Marcel Ciolacu pot candida. CCR a respins contestațiile împotriva candidaturilor lor
Curtea Constituțională a României a respins sâmbătă, 5 octombrie, contestațiile împotriva candidaturilor lui Mircea Geoană, Marcel Ciolacu și Ludovic Orban. Decizia vine după ce...
#greva educatie legea salarizarii, #negocieri guvern sindicate, #majorare salarii profesori , #invatamant
  1. Stoltenberg: Ucraina ar putea deveni membră NATO chiar și cu teritoriile ocupate de Rusia
  2. Trei persoane au fost găsite moarte într-un apartament din Bistrița. Ce au găsit salvatorii la fața locului
  3. Concedieri în masă la Vkontakte. „Totul se desfășoară sub acoperirea secretului, astfel încât nimeni să nu suspecteze nimic”
  4. Protest cu mii de oameni la Budapesta, față de mesajele propagandistice difuzate de serviciul public de presă
  5. Cum a fost păcălit fostul șef CIA Mike Pompeo de doi comedianți ruși. Ce le-a dezvăluit fără să vrea „regilor păcălelilor” telefonice
  6. Zeci de manifestanți, printre care și Greta Thunberg, au blocat o stradă din Bruxelles. Care sunt revendicările protestatarilor
  7. Macron vrea oprirea livărilor de arme către Israel, dacă acestea sunt folosite în conflictul din Gaza
  8. Sabie rară, veche de 3.000 de ani, descoperită într-o pădure din România. Ce recompensă va primi cel care a făcut descoperirea
  9. Două eleve de la un liceu din Gorj, agresate fizic de un bărbat. Care este motivul altercației
  10. Cum a încercat fostul șef al NATO, Jens Stoltenberg, să recruteze un agent KGB