Guvernul anunță ”schimbarea radicală” a modului de salarizare în educație. Noi runde de negocieri cu sindicaliștii VIDEO

Joi, 01 Iunie 2023, ora 13:22
4249 citiri
Guvernul anunță ”schimbarea radicală” a modului de salarizare în educație. Noi runde de negocieri cu sindicaliștii VIDEO
Premierul Nicolae Ciucă FOTO Facebook/Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, 1 iunie, în şedinţa de guvern, că Ordonanţa de Urgenţă care va fi dată va schimba radical modul de salarizare în educaţie.

Șeful guvernului a transmis însă că guvernul nu poate schimba printr-o singură decizie problemele din educație și că România nu îşi mai poate permite să ţină dascălii şi elevii departe de şcoală.

Guvernul aprobă OUG care ar trebui să detensioneze situaţia din sistemul de învăţământ. Miercuri seară, însă, sindicaliştii au refuzat propunerea şi au anunţat că greva continuă.

”Am convocat această şedinţă de guvern, astăzi, de 1 iunie, şedinţă excepţională, pentru că am apreciat că este absolut necesar să facem în aşa fel încât să remediem tot ceea ce s-a întâmplat în aceşti 30 de ani în care cu adevărat s-au acumulat o serie de nedreptăţi şi inechităţi în sistemul educaţional, iar acestea trebuie să fie îndreptate. Este dreptul tuturor celor care astăzi îşi desfăşoară activitatea în sistemul educaţional din România, iar rolul nostru împreună cu dumnealor este să căutăm şi să adoptăm decizii care să rezolve aceste probleme. Sigur, nu ne putem asigura şi nu ne putem asuma că printr-o singură decizie şi printr-o singură activitate, aceste probleme vor putea să fie rezolvate”, a afirmat Nicolae Ciucă.

El a precizat că OUG schimbă radical modul de salarizare în educaţie.

”Ordonanţa de urgenţă de astăzi schimbă radical modul de salarizare în educaţie, pentru că am considerat că este necesar ca noi toţi să înţelegem rolul şi menirea pe care o au atât dascălii, cât şi întreg sistemul pe întreg lanţul, de la autorităţi la instituţiile de educaţie, îl au în identificarea soluţiilor şi asigurarea unui sistem educaţional aşa cum ni-l dorim noi toţi. Practic majorările salariale de care vor beneficia toţi cei care îşi desfăşoară activitatea în sistemul de educaţie beneficiază astăzi de garanţia coaliţiei de guvernare. Ne-am asumat cu toţii prioritizarea educaţiei în programul de guvernare şi în tot ceea ce înseamnă obiectivele pe care noi ni le-am propus, fiind conştienţi de faptul că România va avea viitor doar printr-un sistem de educaţie care să beneficieze de transformările, de reformele necesare, de recuperarea celor care s-au pierdut de-a lungul timpului şi în felul acesta să avem garanţia că responsabilitatea pe care ne-am asumat-o va produce efecte în sistemul de educaţie”, a mai transmis premierul.

El a adăugat că personalul din educaţie va fi primul care va beneficia de noua grilă de salarizare.

”Întregul personalul din sistemul de educaţie, aproximativ 330.000 de oameni care, trebuie să recunoaştem, au zilnic grijă de copiii noştri vor beneficia de o nouă grilă de salarizare vor fi primii beneficiari ai noii grile de salarizare. Din perspectiva noastră, este garanţia. încrederii că discutăm despre un proces ireversibil care va fi consolidat prin dialog cu întreg mediul asociativ, care va fi consolidat prin măsurile care vor fi luate la nivelul Ministerului Educaţiei şi la nivelul Guvernului, astfel încât să asigure derularea întregului proces de reformă din educaţie”, a mai declarat Ciucă.

Șeful guvernului a transmis că România nu îşi mai poate ţine dascălii şi elevii departe de şcoală.

”Apreciem că este momentul să recunoaştem că astăzi România nu îşi mai poate permite să ţină dascălii şi elevii departe de şcoală. Sunt momente foarte importante pentru copiii din clasa a VII-a. Sunt momente importante pentru tinerii care finalizează liceul şi trebuie să intre în examenul de bacalaureat. Sunt aspecte pe care le-am avut şi le avem în continuare în vedere, astfel încât să intrăm în normalitate şi să asigurăm o coerenţă a întregului proces de transformare şi de modernizare a educaţiei în România. Sunt convins că prin decizia de astăzi şi întâlnirile pe care le vom avea astăzi cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie, vom reuşi împreună să redăm speranţa unui viitor mai bun pentru copiii noştri, pentru că atât noi, cât şi ei îşi doresc să reuşească în viaţă, îşi descoperă menirea şi îşi doresc să valorifice talentul fiecăruia dintre ei”, a mai transmis premierul Ciucă.

Şedinţa de guvern va fi urmată de o nouă rundă de consultări între guvern și dindicate, la care va participa și premierul.

Eveniment Quarterly Report

Când s-ar putea majora salariile din învățământ. Deca: ”Vom avea o creștere de peste 50%”
Când s-ar putea majora salariile din învățământ. Deca: ”Vom avea o creștere de peste 50%”
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, vineri, că anul viitor este posibilă o majorare cu 20% a salariilor din învăţământ, care se va realiza în etape, ceea ce va conduce la venituri...
O nouă alianță politică a fost formată, înaintea unui an electoral important. „Va combate risipa banilor publici, care va proteja categoriile vulnerabil”
O nouă alianță politică a fost formată, înaintea unui an electoral important. „Va combate risipa banilor publici, care va proteja categoriile vulnerabil”
Partidul Ecologist Român şi Partidul Verde-Verzii, membru al Verzilor Europeni, au anunțat că au format Alianţa AER pentru România. ”Această alianţă se distinge printr-un program...
#greva educatie legea salarizarii, #salarii profesori Romania, #Nicolae ciuca premier, #negocieri Guvern sindicalisti , #stiri Nicolae Ciuca