Profesorul Lucian Maier a făcut joi, 1 iunie, o analiză a situației din învățământ, în contextul grevei generale care a ajuns la a opta zi, considerând că poate fi un punct de plecare pentru ”reformarea morală a sistemului.”
Maier subliniază că, de această dată, ”coeziunea dintre profesorii preuniversitarului este îmbucurător de puternică” și critică reacția oamenilor politici, care răspund ”cu resturi aruncate de la masa lor.”
Prin această grevă, profesorii fac o opoziție reală - singura în prezent - într-o societate lipsită de repere morale și intelectuale, scrie el în mesajul postat pe Facebook.
”Și, mai presus de orice, greva aceasta - ca manifestare tăcută a profesorilor - răstoarnă imaginea unei societăți dorite de politicieni: o societate tăcută, prinsă în chingile unei orbecăieli fără scop, un spațiu a cărui țesătură socială a fost găurită constant de o autoritate statală interesată strict de propria propășire, înalță acum ochii spre Palat. Golul moral existent acolo, golul intelectual, golul uman finalmente, totul se vede acum și prin straturile de ecran televizual cumpărat de politicieni”, a adăugat Lucian Maier.
El amintește că ”nu există un viitor fără educație” - școala reprezentând ”prima societate largă pentru un om aflat în dezvoltare” - și că posibilii profesori buni nu au în prezent niciun motiv să se angajeze în învățământ.
”Nu au niciun motiv! E un spațiu insalubru, îmbâcsit politic el însuși (dinspre minister spre inspectorate și spre direcțiuni), administrat prost - subfinanțat, birocratizat excesiv în latura activității profesorilor dincolo de calitatea orelor performațe (comisii, consilii, ședințe, raportări, hârtii și hârtii), lipsit de deschidere culturală deosebită, lipsit chiar de strictul necesar pentru igienă fizică de multe ori”, se mai arată în mesaj.
Profesorul transmite guvernului că nu școala ”e de vină că orele sînt slabe”, ci ”dezinteresului general față de societate al celor care conduc țara de 70-80 de ani”.
Lucian Maier consideră că o salarizare mai bună va fi doar un prim pas pentru ”o reașezare morală a sistemului de educație”, amintind despre problemele legate de plagiat, doctoratele obținute la universități ”de mâna a doua și a treia”, numirile în funcții de decizie și control care trec prin birourile politice.
”Aparent, ceva s-a schimbat în sistem față de acum 10-15 ani. E o presiune mai mare pentru o administrare a școlilor cât mai în litera legii. Pare corect până realizezi că legea însăși e schimbată în defavoarea valorii”, a mai scris Maier.
Profesorul subliniază că oamenii politici care ”au dus sistemul în groapă” în ultimii 20 de ani nu au căderea morală să reformeze sistemul.
”Greva aceasta, dacă reușește și dacă în urma ei profesorii vor cere și o reformare morală a sistemului, are șansa de a fi un punct de plecare în încercarea de a construi generații prin care țara să fie redată cetățenilor săi. În douăzeci-treizeci de ani, ani care se vor amîna dacă lucrurile nu încep acum”, conchide Lucian Maier.
Lucian Maier este profesor și doctor în filosofie la Colegiul Național ”Iancu de Hunedoara”, din Hunedoara, unde a fost și el elev. Este și critic de film și membru al juriului în festivaluri de film importante (Cannes, Londra, Wroclaw, dar și în festivalurile românești, la Cluj, Sibiu și Timișoara), potrivit replicahd.ro