Gigant al tehnologiei zguduit de o grevă pe perioadă nelimitată. „Vor trebui să îngenuncheze şi să se aşeze la masa negocierilor” FOTO/VIDEO

Miercuri, 10 Iulie 2024, ora 09:47
1950 citiri
Gigant al tehnologiei zguduit de o grevă pe perioadă nelimitată. „Vor trebui să îngenuncheze şi să se aşeze la masa negocierilor” FOTO/VIDEO
Greva generală de la Samsung se prelungește pe perioadă nelimitată Foto: Captură video/X/ YoonjungSeo

Un sindicat care reprezintă zeci de mii de salariaţi de la gigantul sud-coreean Samsung Electronics a anunţat miercuri, 10 iulie, că va prelungi, pe durată nelimitată, o grevă generală de trei zile, în ideea de a forţa conducerea companiei să vină la negocieri, transmite AFP.

Aceasta este cea mai mare acţiune de protest din istoria grupului Samsung şi creşte presiunile asupra echipei manageriale, care săptămâna trecută a anunţat că se aşteaptă la o creştere de 15 ori în ritm anual a profitului operaţional în trimestrul al doilea.

"Declarăm cea de-a doua grevă generală pe durată nelimitată, începând din 10 iulie, după ce am aflat că echipa managerială nu este dispusă să negocieze ca urmare a primei greve generale", a anunţat Sindicatul naţional de la Samsung Electronics (NSEU), într-un comunicat de presă.

Peste 5.000 de angajaţi de la Samsung Electronics au încetat luni, 8 iulie, lucrul, pentru ceea ce urma să fie o grevă de trei zile, după eşecul negocierilor cu privire la salarii şi avantaje sociale. Greva generală de trei zile care a început luni vine după o grevă de o zi care a avut loc în luna iunie, aceasta fiind prima acţiune de acest tip în cadrul unei companii care a funcţionat timp de mai multe decenii fără sindicate.

National Samsung Electronics Union numără aproximativ 30.000 de membri, adică mai mult de o cincime dintre efectivele totale ale companiei.

Conducerea de la Samsung a afirmat că greva nu va afecta producţia. "Samsung Electronics va veghea ca nicio perturbare să nu apară pe liniile de producţie", a afirmat un purtător de cuvânt.

Cu toate acestea, sindicatul susţine că există o "perturbare clară a producţiei" şi a adăugat că, cu cât greva se va prelungi mai mult, "cu atât conducerea va suferi". "În cele din urmă, vor trebui să îngenuncheze şi să se aşeze la masa negocierilor. Suntem încrezători în victorie", a adăugat sindicatul în comunicatul său de presă.

Sindicatul negociază cu conducerea Samsung Electronics încă din luna ianuarie, însă cele două părţi nu au reuşit să ajungă la un acord. Salariaţii au respins o ofertă de majorare a salariilor cu 5,1% în luna martie, în condiţiile în care sindicatul a cerut şi o îmbunătăţire a situaţiei concediilor precum şi mai multă transparenţă cu privire la primele de performanţă.

Samsung Electronics este nava amiral a gigantului Samsung Group, de departe cel mai important „chaebol”, acele conglomerate industriale familiale care domină a patra mare economie asiatică. Samsung Electronics este unul dintre cei mai mari producători mondiali de smartphone-uri şi unul dintre puţinii producători de cipuri de memorie cu valoare adăugată mare utilizate pentru Inteligenţa Artificială (IA).

Timp de 50 de ani, grupul Samsung a împiedicat angajaţii să înfiinţeze sindicate, recurgând uneori la metode brutale, potrivit criticilor. Fondatorul conglomeratului Samsung, Lee Byung-chul, decedat în 1987, ar fi jurat că nu va permite înfiinţarea de sindicate în compania sa. Primul sindicat de la Samsung Electronics a fost înfiinţat abia la finele anilor 2010.

Semiconductorii sunt în prezent în centrul economiei mondiale, fiind utilizaţi în toate domeniile, de la electrocasnice şi telefoane mobile până la automobile şi arme. Cipurile sunt principalul produs de export al Coreei de Sud, aducând acestei ţări 11,7 miliarde de dolari numai în luna martie, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Cele 11,7 miliarde de dolari reprezintă o cincime din exporturile totale ale Coreei de Sud.

Samsung pregătește lansarea One UI 7.0. Cu ce îmbunătățiri vine și când se poate accesa versiunea beta
Samsung pregătește lansarea One UI 7.0. Cu ce îmbunătățiri vine și când se poate accesa versiunea beta
Samsung a lansat recent actualizarea One UI 6.1.1 pentru modelele Galaxy Z Flip 6 și Galaxy Z Fold 6, punând accentul pe îmbunătățiri și optimizări specifice pentru aceste dispozitive...
Samsung se transformă din producător de smartphone-uri în producător de telefoane cu inteligență artificială
Samsung se transformă din producător de smartphone-uri în producător de telefoane cu inteligență artificială
TM Roh, șeful diviziei de mobile din cadrul Samsung, a declarat recent într-un interviu pentru Australian Financial Review că, compania nu se mai consideră un „producător de...
#greva generala, #Samsung, #Coreea de Sud, #sindicat, #proteste, #Samsung Electronics , #greva generala
  1. Un nou ”azil al groazei”, în Argeș. Un bărbat a murit după ce a fost neglijat și a făcut cangrenă la un picior
  2. Român denunțat de un primar din Italia, după ce a lăsat gunoiul pe o zonă verde. „Este corect să se ia măsuri penale”
  3. Avertizare pentru șoferii care circulă pe Autostrada Transilvania. Carosabilul, acoperit de apă
  4. Tragedie evitată în ultimul moment, în Capitală. O cisternă înaltă, plină cu combustibil, oprită înainte să intre în Pasajul Unirii VIDEO
  5. Momentul tragediei din Deltă. Copilul de 3 ani se îneacă în piscina hotelului după ce rămâne nesupravegheat câteva secunde VIDEO
  6. Rușii acuză SUA că intensifică tensiunile în regiunea Arctica. Care sunt implicațiile Chinei în regiune
  7. Cod portocaliu de viituri pe râuri din 4 județe. Care sunt zonele vizate
  8. Comisia Europeană a publicat al cincilea Raport privind Statul de Drept. Ministra Justiției: „Este cel mai bun de până acum”
  9. Trei turiști francezi au fost salvați cu elicopterul de Salvamont. Au ieșit de pe traseu fără apă sau echipament
  10. NATO, îngrijorată de problemele majore ale apărării la granița războiului: ”Europa ar trebui să fie pregătită să arate dinții”