Carmen Iohannis nu participă la grevă din învățământ. Ce spunea președintele despre cerințele profesorilor

Luni, 22 Mai 2023, ora 19:19
2873 citiri
Carmen Iohannis nu participă la grevă din învățământ. Ce spunea președintele despre cerințele profesorilor
Carmen Iohannis a anunțat că nu participă la greva profesorilor Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Soția președintelui Klaus Iohannis, Carmen Iohannis, nu va participa la greva din învățământ începută luni, 22 mai. Aceasta va susține orele în formal online.

Numeroase cadre didactice din țară au intrat luni, 22 mai, în grevă generală, anunțând că nu vor să renunțe la grevă până ce cerințele lor nu vor fi acceptate. Până acum au mai fost organizate proteste și o grevă de avertisment, însă acestea nu au dat rezultate.

Din unitățile de învățământ din Sibiu, 95% au intrat în grevă, iar în cadrul acestora profesorii și-au exprimat liber opinia și participarea. Carmen Iohannis nu se numără printre cei care azi nu au desfășurat orele, conform Ora de Sibiu.

Prima doamnă a României este profesoară de engleză la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu, iar de la anunțarea grevei generale, aceasta a transmis că nu va lua parte la inițiativa colegilor săi. Conform reprezentanților liceului, profesorii din Colegiul Național Gheorghe Lazăr care au vrut să își desfășoare orele în timpul grevei au făcut-o online. „Persoanele care nu participă la grevă, vor lucra online” susțin reprezentanții Colegiului Național Gheorghe Lazăr din Sibiu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, 17 mai, că nemulţumirile profesorilor privind salariile sunt îndreptăţite, însă susține că problema a fost artificial amestecată cu dezbaterea privind legile educaţiei.

Şeful statului a explicat că salarizarea şi chestiunile legate de acest aspect nu sunt reglementate de legile educaţiei, ci de legea salarizării şi a adăugat că va insista la nivelul Ministerului Muncii să lucreze mai rapid la acel proiect pentru ca „grilele pentru învăţământ să fie unele care satisfac nevoile sistemului”.

„Am fost informat despre toate aceste chestiuni, inclusiv că astăzi au avut loc mai multe întâlniri în care s-au discutat mai multe chestiuni. Prima chestiune: solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părearea mea, sunt îndreptăţite, în condiţiile în care avem o inflaţie mare, e clar că lucrurile trebuie reaşezate. Însă dacă dorim să avem în România un învăţământ de bună calitate, atunci trebuie să avem toate condiţiile, nu doar şcoli moderne, trebuie să avem grijă de dascăli să aibă condiţiile să îşi poată face treaba cum trebuie. Dascălii trebuie plătiţi la adevărata lor valoare. Această chestiune este artificial amestecată cu legile educaţiei. În legile educaţiei nu apar chestiunile acestea de salarizare. Salarizarea trebuie să apară în grila de salarizare şi o să insist şi eu să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării şi grilele pentru învăţământ să fie unele care satisfac nevoile sistemului. Dacă aceste chestiuni se obţin prin grevă? Sigur e o întrebare care se poate pune, însă sindicatele îşi fac treburile lor. Dacă avem pretenţii de la dascăli şi vrem să avem un sistem performant de învăţământ, atunci trebuie să îi plătim”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la finalul Summitului Consiliului Europei care a avut loc la Reykjavik, Islanda.

Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început luni, 22 aprilie, vizita oficială în Coreea de Sud. Şeful statului a depus o coroană de flori, împreună cu soția sa, la Cimitirul Naţional din...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#greva invatamant, #greva profesori, #Carmen Iohannis , #greva invatamant