Sindicaliştii din Sănătate au participat luni, 29 mai, la sediul Ministerului Muncii, la o primă rundă de negocieri privind viitoarea lege a salarizării din sistemul bugetar.
La discuţii au participat reprezentanţii Federaţiei Sanitas, în contextul declanşării conflictului colectiv de muncă care are ca principală revendicare aplicarea completă a Legii 153/2017 - legea salarizării unitare care nu fost încă finalizată. Sindicaliștii reclamă faptul că legea a adus mari inechităţi în sistemul sanitar şi în cel de asistenţă socială.
Discuțiile de luni cu ministrul Muncii au durat aproximativ 2 ore.
Sindicaliștii care îi reprezintă în special pe asistentele medicale, dar și personalul administrativ și personalul de îngrijire, cer creșterea salariului minim, aplicarea legii salarizării, plata sporurilor și a gărzilor la nivelul anului 2023, și nu la nivelul anului 2018, așa cum se întâmplă acum. De asemenea, vor ca voucherele de vacanță să nu mai fie plătite din bugetele spitalelor, ci de la bugetul de stat, potrivit Știrile PROTV.
Potrivit sindicaliștilor, cel mai mic salariu al unei asistente este de 2.800 de lei, 80% din asistente încasează între 3.300 și 4.300 de lei și cel mai mult încasează cei care lucrează în secțiile de terapie intensivă, în secțiile de arși sau în cele de anatomie patologică - 7.000 de lei, evident, cu sporuri care ajung aici la 100%.
Negocierilor vor continua și în zilele următoare.
Marți, reprezentanții sindicatului Solidaritatea Sanitară vor merge la discuții cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
În cazul în care nu vor ajunge la un consens, cei de la Sanitas au anunțat că pe 6 iunie va fi greva japoneză, pe 8 iunie - un miting organizat de Solidaritatea Sanitară, urmând ca pe 15 iunie să fie organizat un protest comun.
Luni, și polițiștii de penitenciare au amenințat cu blocarea activității.
Circul fsn(psd-pnl-... Vezi tot