Guvernul anunță că negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârşit și că a adoptat solicitările cerute. Ce spun sindicaliștii

Joi, 01 Iunie 2023, ora 14:55
2771 citiri
Guvernul anunță că negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârşit și că a adoptat solicitările cerute. Ce spun sindicaliștii
Anunțul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al guvernului FOTO Facebook / Dan Cărbunaru

Ordonanţa de urgenţă privind educaţia a fost adoptată de Guvern şi negocierile au luat sfârşit, a declarat joi, 1 iunie, purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru. Acesta a adăugat că Executivul a adoptat solicitările pe care sindicatele le-au pus pe masă.

"Astăzi putem practic să vă anunţăm că negocierile au luat sfârşit în legătură cu aceste solicitări. Din dispoziţia primului ministru, începând de astăzi domnul ministru al Muncii Marius Budăi va intensifica dialogul cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie pe tema grilei de salarizare din viitoare legea salarizării, iar doamna ministru a Educaţiei Ligia Deca va continua discuţiile cu reprezentanţii sindicatelor pentru contractul colectiv de muncă", a precizat Dan Cărbunaru.

Întrebat dacă greva a luat sfârşit, Cărbunaru a spus: "negocierile au luat sfârşit, acesta este mesajul pe care îl transmitem public".

El a explicat că Executivul este deschis la dialog, discuţiile urmând să continue cu cei doi miniştri.

"Guvernul este deschis la dialog. Tocmai ce s-a încheiat un nou dialog care este destinat activităţilor viitoare pe care doamna ministru Deca şi domnul ministru Budăi trebuie să le deruleze împreună cu reprezentanţii cadrelor didactice, tocmai pentru a îmbunătăţi sistemul educaţional din România. O parte din mecanismele care vor contribui la îmbunătăţirea acestui sistem educaţional ţin într-adevăr de componenta salarială. Acesta este rolul ordonanţei de urgenţă adoptată astăzi în Guvern şi care reflectă exact solicitările pe care le-au lansat în deschiderea dialogului cu Guvernul reprezentaţii sindicatelor (...) Când am vorbit despre faptul că negocierile s-au încheiat m-am referit la faptul că deja Guvernul astăzi a adoptat solicitările pe care sindicatele le-au pus pe masa Guvernului la debutul dialogului nostru", a explicat Cărbunaru.

Sindicaliștii nu sunt mulțumiți și continuă greva

De cealaltă parte, sindicatele din Educaţie au respins oferta guvernului pentru încetarea grevei generale și au reamintit că cererea lor este aceea ca grila de salarizare negociată cu Ministerul Educației să se aplice integral începând din această lună.

”Mandatul din partea colegilor noștri este foarte clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educației să fie pusă în aplicare în integralitate începând din această lună. Nu există un alt mandat, nu avem ce discuta în afara mandatului respectiv, iar de marți încolo colegii noștri vor continua acțiunea de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație, după negocieri.

Acesta a transmis că greva se va încheia doar după ce revendicărilor sindicaliștilor vor fi rezolvate, precizând că oferta guvernului prezentată joi era deja cunoscută.

Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero,a declarat luni, 22 aprilie, la Arad, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a mai răspuns la telefon din...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#greva sindicate, #sindicate educatie, #Guvernul Romaniei, #oug guvern , #guvern