De ce nu le este frică angajaților STB de repercusiunile legale ale grevei ilegale. Ce riscă, conform legilor

Sambata, 22 Ianuarie 2022, ora 18:00
23500 citiri
De ce nu le este frică angajaților STB de repercusiunile legale ale grevei ilegale. Ce riscă, conform legilor
Greva de la STB continuă și după ce instanța a constatat că încetarea activității a fost ilegală. FOTO: Facebook / Horia Bănescu

Greviștii de la Societatea de Transport București (STB) pot fi trași la răspundere civilă delictuală pentru pagubele pe care le-au făcut societății și riscă să își piardă posturile, a declarat pentru Ziare.com avocatul Daniel Adrian Briscan. Conducerii STB îi revine sarcina să îi acționeze în instanță pe greviști și să calculeze prejudiciul produs pe perioada în care greva a continuat deși a fost declarată ilegală de un judecător.

„Riscă sancțiuni de natură civilă reprezentând prejudiciul produs prin faptă proprie și sancțiuni pe linia dreptului muncii care merg, disciplinar, până la desfacerea contractului de muncă”, a declarat avocatul.

Tribunalul București a suspendat, joi, greva STB și a dispus „reluarea imediată a activității”, potrivit deciziei pronunțate. Însă greva a continuat vineri și sâmbătă, în ciuda deciziei Tribunalului.

Oficiali ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 au declarat pentru Agerpres că a fost deschis un dosar penal, în care se efectuează cercetări in rem (n.r. – numai cu privire la faptă), cu privire la declararea grevei de către organizatori cu încălcarea prevederilor legale, respectiv a art.191 din Legea 62/2011. Ancheta a fost demarată în urma unei sesizări primite de la Brigada de Poliţie pentru Transportul Public.

Iată ce prevede Articolul 191 din din Legea 62/2011:

(1) Participarea la grevă este liberă. Nimeni nu poate fi constrâns să participe la grevă sau să refuze să participe.

(2) Pe durata unei greve declanșate într-o unitate pot înceta activitatea și angajații unor subunități sau compartimente care nu au participat inițial la declanșarea conflictului colectiv de muncă.

(3) În situațiile prevăzute la alin. (2), revendicările sunt cele formulate la declanșarea conflictului colectiv de muncă.

Articolul 196 din aceeași lege spune că: „(1) Participarea la grevă sau organizarea acesteia, cu respectarea dispozițiilor prezentei legi, nu reprezintă o încălcare a obligațiilor de serviciu ale angajaților și nu atrage posibilitatea sancționării în niciun fel a acestora. (2) Dispozițiile alin. (1) nu se aplică dacă greva este declarată ilegală”.

Partea penală din greva STB: unii șoferi au fost împiedicați să reia lucrul

Doar câțiva șoferi STB au îndrăznit să încalce comenzile liderilor sindicali și să reia lucrul, sâmbătă, însă „trădătorii” au fost amenințați și chiar au devenit ținte ale violențelor.

Majoritatea șoferilor au rămas în grevă, însă se află între ciocan și nicovală.

Descurajarea reluării transportului în comun s-a realizat prin complicitatea tăcută a liderilor sindicali cu șefii autobazelor. Astfel, conform normelor, pentru a pleca pe traseu, vehiculele STB trebuie să aibă o viză tehnică, de conformitate, a șefilor de la Depoul unde sunt arondați. Aceștia au refuzat, sâmbătă, să semneze fișele tehnice, drept pentru care nici șoferii care ar fi dorit, eventual, să respecte cele două decizii ale Justiției, prin care greva a fost declarată ilegală, nu au putut să revină pe trasee.

De partea cealaltă, pe șoferi îi amenință spectrul desfacerii contractului de muncă. Conform legii, neprezentarea timp de trei zile, nemotivat, la serviciu, poate fi sancționată cu concedierea. Iar sâmbătă este deja a treia zi de când transportul în comun a fost oprit, în condițiile în care prima decizie a instanței a venit încă de joi. Pentru o parte dintre șoferii STB, care au ghinionul să fi fost programați la muncă în această sâmbătă, azi se împlinește termenul de trei zile.

Surse din conducerea STB au declarat pentru Ziare.com că iau în calcul desfacerea contractelor de muncă a șoferilor care au deja trei zile de absență nemotivată de la muncă. Conducerea STB nu mai are alte pârghii de presiune asupra șoferilor, în condițiile în care liderii sindicali sfidează deciziile Justiției, iar autoritățile nu se omoară cu firea să pună în aplicare aceste decizii.

Discuţiile dintre sindicalişti şi primarul general al Capitalei au eşuat vineri seara, angajaţii STB solicitând în continuare demisia directorului general al societăţii, care poate fi decisă numai de Consiliul de Administraţie al STB. Angajaţii STB au intrat joi dimineaţa în grevă generală, sindicaliştii spunând că revendicările lor privind creşterile salariale nu au fost soluţionate, însă au cerut şi demisia directorului general al societăţii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#greva stb, #avocat, #Tribunalul Bucuresti, #greva ilegala , #greva STB