Când spune șeful sindicaliștilor STB că ar putea înceta greva ilegală

Sambata, 22 Ianuarie 2022, ora 21:40
15118 citiri
Când spune șeful sindicaliștilor STB că ar putea înceta greva ilegală
Pierderile STB pe perioada grevei se ridică la aproximativ 20 milioane lei. FOTO: Facebook / Nicușor Dan

Preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu, a afirmat că duminică dimineaţă se va decide dacă șoferii și vatmanii STB ies sau nu pe traseu. Șeful sindicaliștilor STB spune că nu ei au organizat greva care a început joi și care a paralizat Bucureștiul.

„Mâine dimineaţă vom şti. Se fac presiuni şi se ameninţă”, a precizat liderul sindical.

Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti afitrmă că nu a iniţiat şi nu a organizat greva de la STB, anunţă organizaţia într-un comunicat de presă.

„Pentru o corectă informare vă evidenţiem faptul că Sindicatul nostru nu a iniţiat şi nu a organizat prezentul protest, poziţionându-se în primul rând ca un factor de echilibru, iar în al doilea rând ca un avertizor, aducând la cunoştinţa conducerii în permanenţă, atât nemulţumirile salariaţilor cât şi caracterul din ce în ce mai alarmant al tensiunilor sociale acumulate pe fondul lipsei acute de dialog social, vinovată fiind în acest sens actuala conducere”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii sindicatului susţin că propunerile de externalizare a unor activităţi – cum ar fi spălători vehicule, pază, controlori şi încasări titluri de călători, mentenanţă – „au în spate grupuri de interese”.

„Toate aceste lucruri nu sunt altceva decât dovezi că, de fapt, în spatele susţinerii directorului general se află un mare interes al celor care îl susţin. Ca atare, majoritatea salariaţilor, în urma ameninţărilor primarului general şi al directorului general, au ales să rămână în continuare pe loc”, se menţionează în comunicat.

Cât a piedut STB pe perioada grevei ilegale

Pe de altă parte, directorul general al STB, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă se ridică, în momentul de faţă, la aproximativ 20 milioane lei şi avertizează că, dacă angajaţii nu îşi vor relua activitatea, societatea ar putea intra în insolvenţă.

Greviștii de la Societatea de Transport București (STB) pot fi trași la răspundere civilă delictuală pentru pagubele pe care le-au făcut societății și riscă să își piardă posturile, a declarat pentru Ziare.com avocatul Daniel Adrian Briscan.

Conducerii STB îi revine sarcina să îi acționeze în instanță pe greviști și să calculeze prejudiciul produs pe perioada în care greva a continuat deși a fost declarată ilegală de un judecător.

„Riscă sancțiuni de natură civilă reprezentând prejudiciul produs prin faptă proprie și sancțiuni pe linia dreptului muncii care merg, disciplinar, până la desfacerea contractului de muncă”, a declarat avocatul.

Tribunalul București a suspendat, joi, greva STB și a dispus „reluarea imediată a activității”, potrivit deciziei pronunțate. Însă greva a continuat și vineri și sâmbătă, în ciuda deciziei Tribunalului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#greva stb, #sindicat stb, #vasile petrariu, #Adrian Crit RATB , #greva STB