Greva STB, în faza violențelor. Ce au pățit șoferii „trădători” care au vrut să iasă pe traseu

Sambata, 22 Ianuarie 2022, ora 13:33
12143 citiri
Greva STB, în faza violențelor. Ce au pățit șoferii „trădători” care au vrut să iasă pe traseu

Greva declanşată de angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) continuă şi sâmbătă, 22 ianuarie, deşi Tribunalul Bucureşti a decis vineri că aceasta este ilegală.

Jurnalistul Vitalie Cojocari a scris pe Facebook că au fost câțiva șoferi care au anunțat că renunță la grevă care au stârnit furia altor șoferi. Unul dintre ei chiar s-a trezit cu geamul spart la autobuz.

„Câțiva șoferi au anunțat că renunță la grevă și au ieșit pe traseu. La final vedeți câți sunt.

Ar fi stârnit însă furia altor angajați STB.

Aceștia au început să întocmească liste ale rușinii. Au lipit anunțuri în vestiare sau le scriu numele cu creta pe tablă. În aceste anunțuri îi numesc ”trădători”.

Situația este destul de tensionată și ar fi trecut la violențe.

Un șofer din Autobaza Floreasca a vrut să iasă cu mașina pe traseu, dar ”a fost atacat, i s-a spart geamul”, îmi spun sursele mele.

Pe grupurile de Facebook ale angajaților STB exprimările împotriva celor care au decis să renunțe la protest sunt violente. Am primit aceste capturi și am blurat cuvintele injurioase. “Ai scăpat ușor…”, se arată în mesajul care însoțeste poza cu geamul spart.

Vasile Petrariu, unul dintre liderii sindicali, spune însă că nu are informații despre violențe sau despre liste ale rușii. Despre geamul spart susține că este din traseu, așa a venit autobuzul de pe străzile Bucureștiului. “Cetățenii au făcut acest lucru”, spune liderul sindical”, a scris Vitalie Cojocari.

Jurnalistul spune că, între timp, încep și audierile sindicaliștilor la poliție.

„Aflu că au început să-i cheme de astăzi la audieri pe liderii de sindicat, inclusiv pe unii care au ieșit la pensie. Mâine va fi chemată la audieri și singura femeie din sindicat. Îmi spun sursele”, a adăugat Vitalie Cojocari.

USR Bucureşti condamnă "actele de vandalism, hărţuire şi violenţă" la adresa şoferilor STB care respectă hotărârile judecătoreşti, îşi respectă obligaţiile şi ies pe traseu în Bucureşti.

Într-o postare pe Facebook, USR Bucureşti menţionează că este a doua zi în care un autobuz STB este atacat cu pietre, iar şoferii sunt hărţuiţi şi ameninţaţi.

"Instituţiile statului trebuie să-şi facă treaba şi să se asigure că şoferii care vor să iasă din autobaze o pot face în siguranţă. În plus, autorităţile trebuie să afle cine se află în spatele acestor atacuri şi ameninţări", precizează sursa citată.

Conform postării, consilieri USR din CGMB se află în legătură cu şoferi STB care nu sunt de acord cu acţiunea ilegală a sindicatului şi fac toate demersurile necesare de tragere la răspundere a celor care ameninţă şi hărţuiesc şoferii şi provoacă acte de vandalism.

"Dacă cineva mai are dubii despre ceea ce se întâmplă, este foarte simplu, bătaia dintre PSD şi PNL din Guvern s-a mutat la nivel de companii municipale: printr-o oprire ilegală a lucrului la comanda unui consilier general al PSD se cere o demisie a unui director PNL. Asta în timp ce suferă nu doar bucureştenii, dar şi şoferii care îşi fac datoria", susţine USR Bucureşti.

Discuţiile dintre sindicalişti şi primarul general al Capitalei au eşuat vineri seara, angajaţii STB solicitând în continuare demisia directorului general al societăţii, care poate fi decisă numai de Consiliul de Administraţie al STB.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a făcut un apel la raţiune, adresat tuturor şoferilor şi vatmanilor, precum şi personalului auxiliar din STB, subliniind că există două hotărâri judecătoreşti executorii referitoare la grevă şi că sute de mii de persoane sunt afectate de protest. Nicuşor Dan a menţionat că în vederea rezolvării problemelor de structură din transportul public este necesară "o discuţie aşezată", la care să participe inclusiv Consiliul General.

Pe de altă parte, preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu, a transmis că Nicuşor Dan a refuzat dialogul şi nu a stat nu a stat "nici măcar un minut" la negocieri. De asemenea, liderul sindical a reiterat că nu este vorba de o grevă ci de o întrerupere voluntară a lucrului, din cauza unor nemulţumiri mai vechi ale angajaţilor, care încă din data de 19 ianuarie "şi-au strigat of-urile, dar nu i-a băgat nimeni în seamă".

Angajaţii STB au intrat joi dimineaţa în grevă generală, sindicaliştii spunând că revendicările lor privind creşterile salariale nu au fost soluţionate, însă au cerut şi demisia directorului general al societăţii.

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...