Una dintre cele mai valoroase lucrări ale pictorului Nicolae Grigorescu, scoasă la licitație. Care este prețul de pornire

Vineri, 03 Iunie 2022, ora 15:45
4284 citiri
Una dintre cele mai valoroase lucrări ale pictorului Nicolae Grigorescu, scoasă la licitație. Care este prețul de pornire

O lucrare evaluată între 140.000 şi 220.000 de euro, semnată de Nicolae Grigorescu, va fi scoasă la licitație în data de 16 iunie, în cadrul unui eveniment de profil organizat de Artmark.

Opera, intitulată ”Pe Bucegi” provine din prestigioasa colecţie istorică a Reginei Elisabeta a României.

Lucrarea a participat, de-a lungul timpului, la importante expoziţii, fiind achiziţionată de Regina Elisabeta, probabil, din cadrul Expoziţiei Generale Române în 1906, eveniment organizat sub directa supraveghere a lui Nicolae Grigorescu. Monografia realizată de poetul Alexandru Vlahuţă reţine momentul participării acestei capodopere, precum şi al rezervării ei de Regina Elisabeta.

Licitaţia de Vară reuneşte opere ce provin şi din alte colecţii celebre, pe lângă cea a Reginei Elisabeta. Opera „Ghiocei”, semnată de Octav Băncilă, cu preţul de pornire de 2.500 de euro, provine din colecţia Anei Pauker şi poartă dedicaţia artistului către fosta politiciană.

Din colecţia istorică Garabet şi Sabina Avachian provine „Nud cu şal alb” - o capodoperă semnată de maestrul Theodor Pallady, care are preţul de pornire de 25.000 de euro. Garabet Avachian a fost profesor de vioară la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti şi unul dintre cei mai importanţi colecţionari de artă din perioada postbelică. Cea mai mare parte a colecţiei Avachian, peste 1.000 de lucrări de artă, a fost donată statului în 1969, conform dorinţei reputatului colecţionar, de către soţia sa, Sabina Avachian.

Din colecţia pictorului Octav Angheluţă provine impresionanta operă „Uşa verde”, realizată de Ion Ţuculescu. Lucrarea are, în licitaţie, un preţ de pornire de 30.000 de euro.

O serie de opere din cadrul licitaţiei provin din colecţia fiicei scriitorului Nichifor Crainic. Între cele mai impresionante se remarcă operele semnate de maestrul Gheorghe Petraşcu - „Natură statică cu mere şi cărţi”, care are preţul de pornire de 9.000 de euro, şi „Natură statică cu cărţi şi ceramică”, care are preţul de pornire de 8.000 de euro.

Cele 188 de opere din cadrul Licitaţiei de Vară pot fi admirate în expoziţia de la Palatul Cesianu-Racoviţă, în regim gratuit, în intervalul orar 10.00-20.00, de luni până duminică.

Citeste si:
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Înscrisă în PSD încă de la 16 ani, deputata Oana Gianina Bulai a făcut slalom prin mai multe funcții obținute pe linie de partid, fie că au venit de la social-democrați, ori PDL, fiind...
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
Guvernul Ungariei nu va mai lansa în următorii doi ani noi investiții transfrontaliere, adică în regiunile locuite de maghiari, printre acestea aflându-se și Transilvania, conform agenției...
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5
Ce frumuseți... De-ar mai multe astfel de adevărate evenimente, să